|

Camide imam tuvalde ressam

TRT’nin çiçeği burnunda Ramazan programlarından Gönül Köprüleri belgeseli, Türkiye’nin farklı yerlerinden hepsi bambaşka ilgi alanlarına sahip 29 imamı konu alıyor. Aralarında ressam, müzisyen ve yönetmenlerin de olduğu imamlar, imamlık algımızı kökten değiştirecekler.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/06/2015 Pazar
Güncelleme: 00:58 - 21/06/2015 Pazar
Yeni Şafak

Namazın ardından usulca yanına yaklaşıp, “Hocam, kısa film çekiyorum ve yeni bir kamera açısı denemek istiyorum ne dersiniz” diye sorabileceğiniz ya da elinizdeki tabloyu gösterip “Hocam sizce maviyi fazla mı kullanmışım” diyebileceğiniz bir imamla tanışmak ister miydiniz? O halde buyurun Gönül Köprülerimiz'e. Genel Yönetmenliğini Mesut Uçakan'ın, yönetmenliğini ise Ercan Coff'un yaptığı Gönül Köprülerimiz belgeseli, TRT'nin Ramazan boyunca her gün evlerimize misafir olacak yeni programı.



KENDİ HİKAYELERİNİ ANLATIYORLAR


Bu imamların, bildiğimiz imamlardan farkları yok aslında. Namaz kıldırıyorlar, vaaz veriyorlar, caminin işleriyle ilgileniyorlar. Farklılıkları bundan sonra başlıyor tam olarak. Dalıyorlar, resim yapıyorlar, şarkı söylüyor ve film çekiyorlar. Ressamından güreşçisine, yönetmeninden müzisyenine, ebru sanatçısından hakkakına kadar hepsi farklı alanlarda yetenekli imamların anlatılacağı Gönül Köprülerimiz belgeseli, her biri Türkiye'nin farklı illerinden bambaşka uğraş alanlarına sahip 29 'sanatçı'-imamın sıradışı hikâyesini ekranlara getiriyor. Çekimleri Çankırı'dan, Bolu'ya, Kütahya'dan, Rize'ye, Denizli'den, Şırnak ve Kars'a kadar geniş bir coğrafyada yapılan belgeselde, imamlar kendi hikâyelerini bizzat kendileri anlatacak. Her biri ayrı bir güzellik taşıyan sanatçı-imamlarımızın sıra dışı hikâyeleri, hepimizi yapabileceklerimizin yaptıklarımız kadar olmadığı konusunda ikna edebilir. Hayata renk katan sanatçı-imamlar, hepimize biraz mavi ekleyebilir.







Konya Meram'daki Yorgancı Camii İmamı Muhsin Kaleli'nin resimle ilişkisi öyle amatör bir ilişki de değil. Muhsin Hoca, açtığı kursta öğrenmek isteyenlere resim dersleri de veriyor. “Resim, insanın içteki dünyasının dışa yansımasıdır, o dünyanın renklerle buluşmasıdır” diyen Muhsin Hoca'nın sanat tutkusu, çocuklarına da yansımış. Hocanın çocuklarından biri müzik diğeri de resim öğretmeni.







İletişim, her imamın başarılı olmak zorunda olduğu bir sahadır, diyebiliriz ama İmam İsmail Özalp'ın insanlarla kurduğu olağanüstü başarılı iletişim önce imam-hatiplik yaptığı caminin dernek yönetiminin dikkatini çekmiş. Biraz da onların teşvikiyle turist rehberliğine başlayan İsmail Hoca, imamlığın sadece bir memuriyet olmadığını söylüyor. Hoca'ya göre bu bir sorumluluk ve hayatın her alanını kapsıyor.







Temizlik imandandır' sözünü hayatının her adımına uygulamış sıra dışı bir çevreci imam Lokman Şahin. Gürdere Köyü Camii'ne atandığı ilk günden itibaren yol ve dere kenarlarına atılan çöplere kafayı takan Şahin, önce köylüyü eğitmiş sonra geri dönüşüm programı geliştirmiş ve atıkların satışından elde edilen karla caminin masraflarını karşılamış. Lokman Hoca, bununla da kalmamış köy yollarını yaptırmış.








İmam Lütfi Doğan Hoca'nın müziğe ilgisi, sesinin güzelliğinden geliyor elbette. Pek çok ses yarışmalarında derece sahibi olan Lütfi Hoca, özellikle dostlarının tavsiyesi ile bir de albüm çıkarmış. İlahilerin unutulmaması gerektiğini söyleyen Hoca'nın albüm çıkarmaktaki amacı da buymuş. Hoca aynı zamanda kurduğu İcmal Gençlik Korosu'yla gençlere de ilahi sevgisini aşılıyor.







On parmağında on marifet


Yaptığı işi meslek olarak değil de mesele olarak gören o güzel insanlardan biri de Beşiktaş Ebubekir Camii İmamı Mehmet Yüksel. Aynı zamanda radyo programcısı da olan Mehmet Hoca, hem Din ve Hayat Dergisi'nde muhabirlik yapıyor hem de diğer imamlara diksiyon dersleri veriyor. Mehmet Hoca, çocukları camiye ısındırmak için de caminin bir köşesine de pinpon masası yerleştirmiş.



Muhammet İbrahim Celep – Oymacı Ustası Amasya Çakallar Camii


İlk karşılaşma güzel olmalı



Sadece atandığı camilerin kapılarını değil, yakın çevredeki tüm camilerin kapılarını oyma sanatıyla süslediği kapılarla değiştiren Muhammet Hoca, 'insanlar camiye gelince önce kapıyla karşılaşıyorlar, burada ilk gördükleri şey güzel olmalı' diyerek sürdürdüğü oymacılığı cemaatle özdeşleştiriyor. Aynı zamanda gümüş takı tasarımı da yapan Hocamız “Ahşabı oyarken çatlak oluşmaması için hızlı ya da sert vuruşlardan kaçınmak gerektiği gibi cemaatle münasebette de sabırlı ve anlayışlı olmak gerekir” diyor.





#Gönül Köprüleri belgeseli
#Mehmet Yüksel
#Lokman Şahin
#İsmail Özalp
9 yıl önce