|

Geleneksel tatlar iftar sofrasında

İftar sofralarının olmazsa olmazıdır tatlılar. Şerbetlisinden sütlüsüne yöresel Ramazan tatlılarının bir çoğu unutuldu. Sofrasında geleneksel bir lezzet ağırlamak isteyenlere üç farklı bölgeden üç tatlı tarifi paylaşıyoruz: Şaklak, Pepeçura ve Kadayıf Dolması.

Yeni Şafak
04:00 - 28/06/2015 Pazar
Güncelleme: 03:16 - 28/06/2015 Pazar
Yeni Şafak
KEVSER AYDOĞDU


Ramazan neş'esiyle giriverince hayatımıza yaşadığımız acı ya da hüzünleri bir kenara koyup gereken hürmeti gösterme konusunda yarışır olduk birbirimizle. Ve bu hürmet ibadetlerimizden, soframıza kadar yansımaya, bir iyilik halkası oluşturmaya, olanları da genişletmeye devam edecek tüm güzelliğiyle. Soframızdaki tatlılar da nasibini alır bu coşkudan, her zamankinden daha özenli ve latif baş köşeye konuverir. Mevsim ne olursa olsun şerbetlisinden sütlüsüne birine yer vardır her zaman. Siz de bu tariflerden zevkinize, kesenize ve sofranıza uygun olan bir tanesini yaparsınız belki de. Tabii yemekten en az bir saat sonra yeme şartıyla..





(Malatya- Adana- Sakarya )



* Benim yıllarca şaklak diye bildiğim ve başka isimlerinin de olduğunu öğrendiğim, pan kekin atası olan tatlı.


* 12 adet yassı kadayıf ( yufka satan yerlerde bulunur )


* 1 su bardağı ceviz


* 1 adet yumurta


* 2 çorba kaşığı su


* Kızartmak için sıvı yağ


* Şerbet için:


* 2 su bardağı şeker


* 2 su bardağı su


* Yarım limon suyu


Yapılışı

:


* İlk önce şerbeti kaynatın ve soğumaya bırakın. Yaklaşık 15 dk.


* Yassı kadayıfa birkaç adet ceviz koyup ortadan ikiye katlayın (yarım ay şeklinde). Kenarlarını parmağınızla bastırarak yapışmasını sağlayın.


* Bir kasede 1 yumurta ve 2 çorba kaşığı suyu çırpın. * Kadayıfları hazırladığımız yumurta su karışımına bulayın.


* Sıvı yağı bir tavaya koyup yağı iyice kızdırın. Yumurta su karışımına bulanmış kadayıfları kızgın yağa atıp altın rengini alana kadar pişirin.


* Ateşten çıkan kadayıfı soğuk şerbetin içine atıp yaklaşık 15-20 dakika şerbetini çektirin.


NOT

: Üzerine ince çekilmiş ceviz, fındık yada fıstık serpip kaymak yada vanilyalı dondurma eşliğinde servis yapabilirsiniz.



Görsel bir şölen






İftar davetlerinizde, yöresel lezzetlerin keyfi Kebapçı Mahmut kalitesiyle sizlerle. Tepside kebap ile “Urfa ve Hatay Mutfağının Adresi” Kebapçı Mahmut, Ramazan için geleneksel iftar sofrası ile oruç ayının maneviyatını ön planda tutan bir iftar programı hazırlıyor. Tarihi yarımada Fatih'in, en geniş ve işlek Vatan Caddesi'nde, Anadolu'nun mutfak kültürüne yeniden hayat veren Kebapçı Mahmut, eski Ramazanları hatırlatarak iftar sofralarını görsel şölene dönüştürüyor.



Erzurum kadayıf dolması




* Bir Erzurumlunun dünyanın neresinde olursa olsun vazgeçemeyeceği,sofrasını baştacı kadayıf dolmasının olmazsa olmazı taze ve yaş kadayıf.


Şerbet için;

* 4 su bardağı su


* 3 su bardağı şeker


* 2-3 damla limon suyu


* Dolmalar için;


* 400 gr yaş taze kadayıf


* 2 su bardağı iri çekilmiş ceviz


Sos için;


* 5 yumurta (iyice çırpılacak)


* Kızartmak için bol sıvı yağ


yapılışı

* Şerbet için su ve şeker yaklaşık ateşe koyduğumuzdan itibaren 25 dk kaynatılır, altını kapayınca limonu damlatılır.


* Kadayıftan bir parça alıp düz bir zeminde sanki yaprak gibi açıp içine dövülmüş ceviz koyarak sarma yapar gibi sıkıca sarılır.


** Açılmayacak şekilde sarmaya özen gösterilir ve kızarmadan önce batıracağımız sos hazırlanır. Bunun için 5 yumurta homojen olacak şekilde iyice çırpılır. Sarmalar kızartmadan önce bu sosa bulanır, sıkılmaz ve bir tabağa yerleştirilir.


* Kızartma yağı derin bir tencereye konur, iyice kızınca kadayıf sarmaları nar gibi kızartılır. Kızartma esnasında ocağın altının kısık olmasına özen gösterilir.


* Kızaran sarmalar önceden hazırlanıp soğutulmuş şerbete alınır, 5 dk bekletilir, ters yüz ederek her tarafının şerbeti çekmesi sağlanır.


Dondurma ya da kaymakla servis edilebilir.





(Rize-Giresun)



Malzemeler

:


* 1 kg. kokulu siyah üzüm


* 1 buçuk su bardağı su


* 2 yemek kaşığı (tepeleme) nişasta


* 3 yemek kaşığı (tepeleme) mısır unu


* 1 su bardağı su (mısır ve nişastayı seyreltmek için)


* ½ su bardağı şeker


Yapılışı

:


* Üzümler yıkanıp ayıklanır. 1,5 su bardağı su eklenerek 15 dakika kaynatılır. Soğumaya bırakılır. Soğuyunca ince bir süzgeçten geçirilir. Biriken üzüm suyu tekrar ocağa alınır


* Bir kasede nişasta ve mısır unu su ile karıştırılır iyice seyreltilir. Yavaş yavaş kaynamakta olan üzüm suyuna eklenir.


* Hemen kıvam almaya başlar. 1-2 dakika sonra şekeri de eklenir. 2-3 dakika kadar daha karıştırılarak ocaktan alınır. Kaselere paylaştırılarak soğutulur Giresun'da tamamı tepsiye boşaltılır ve dilimlenerek servis yapılır.








#yemek tarifi
#ramazan sofrası
#Erzurum kadayıf dolması
9 yıl önce