|

Hastanenin deli oğlanı kaval üflüyor

Çoban çalgısı olarak bilinen kavalı elinden düşürmeyen biri var: Serdar Deli. Bir devlet hastanesinde hemşirelik yapan Deli, babasının sağlık mesleğe gönderdiği yıllarda bir yandan da konservatuara gitmiş ve orada tanışmış kavalla ve bir daha da hayatından çıkarmamış.

Fatma Çelik
04:00 - 21/06/2015 Pazar
Güncelleme: 16:46 - 29/03/2019 Cuma
Yeni Şafak
Serdar Deli
Serdar Deli
Ağıt, türkü, haykırış, oyun havası gibi birçok ezgiyi ondan dinledik. Hatta bir zamanlar düğünlerimizin vazgeçilmez çalgılarından biriydi. Şimdilerde ise sesine aşina olup pek dinlemediğimiz bir enstrüman. Değişen müzik kültürümüz ile beraber neredeyse unutulan geleneksel halk enstrümanı kaval kulakların pasını silen ezgiler ile hatırlanmaya çalışıyor. Hem de erkek bir hemşirenin nefesinde. 15 yıldır çaldığı kavalı 23 yıldır yaptığı hemşireliğe tercih eden Serdar Deli, müzik ve film yapımcılığı da yapıyor. Ancak o hastanedeki görevini tamamen bırakıp sadece kaval çalmak istiyor.

HEM SAĞLIK HEM MÜZİK

Babasının meslek sahibi olması için gönderdiği Sağlık Meslek Lisesi'ni bitiren Serdar Deli, müzik hayatına bağlama ile Arif Sağ Müzik Kursu'nda başlamış. Kavalı üflemeye başladıktan sonra zamanla bağlamayı bırakan Deli, hastanede çalışırken bir yandan da konservatuar eğitimini tamamlamış. İSMEK'te 4 yıl boyunca kaval dersleri veren Deli, İstanbul Üniversitesi'nde de akademisyen olarak müzik eğitimi veriyor.

ÇOBANLIK CEO GİBİ

Konservatuar zamanlarında kavala olan ilgisi yüzünden kendisine çoban diye takılan arkadaşları olduğunu söyleyen Deli, “Çobanlar köy ahalisinin hayvanlarından sorumlu olduğu için hayvanlar iyi süt versin diye otlağın çok olduğu yere götürüp sahip çıkması gerekir. Koyunlara kavalının sesiyle hâkim oluyor. Çobanlık CEO gibi, sorumlulukları onlar gibi fazla” yorumunu yapıyor.

DELİ BAND GRUBU KURDU

Askeri gitmeden önce kurduğu ETNİ-KA Müzik grubu ile 35'e yakın konser veren Deli, askerlik dönüşü grubun dağıldığı söylüyor.Şimdi bu ismi taşıyan bir müzik şirketi var.Ayrıca Deli Band adlı yeni bir müzik grubu kurmuş. İran, Rum, Türk, Kürt, Arap gibi birçok ezgileri çalan Deli Band ekibinin üyeleri şöyle:Kavalda Serdar Deli, piyanoda Baturay Yarkın, ritimde Erkan Kanat, bas gitarda Musa Murat Alsancak ve vokalde Elçin Gizem Tarhan.

Klipler müziğin düşmanı

Gelişen teknoloji karşısında müzik dinleme şekillerinin değiştiğini anlatan Serdar Deli, “Komada bir hasta var. Beyin ölümü gerçekleşti ama kalbi atıyor. Birinin fişini çekmesine karar vermesi lazım. Albüm de böyle. Satmıyor. Ama dokunmak ve görmek istediğin bir nesne olarak varlığını devam ettiriyor” diyor. Müzik dinleme alışkanlığı değişse de somut olarak da ortaya konulması gerektiğini belirten Deli, kitap okur gibi müzik dinlemek gerektiğini söylüyor. Ve insanlar artık müzik dinlemek yerine görüntü izlediklerinden dert yanıyor. Klipler yüzünden insanların müziği kendi hayal dünyalarında keşfedemediklerini söylüyor.

Nöbette müzik sesi

Hastanede nöbet esnasında bulduğu boşluklarda kaval çalışan Serdar Deli, arkadaşlarının kendisini deli bulduğunu anlatıyor. Hatta bir keresinde nöbet odasından fazla ses yaptığı için farklı bir birime sürgün edilmiş. Hasta yakınlarına istek ezgiler çalan Deli, “Müzisyen arkadaşlarım beni kaval ile tanıdığı için hastanede önlükle görünce şaşırıyorlardı. Hastaları bir yanda ben önlükle bir yanda şok geçiriyorlardı. Hatta bir keresinde şimdiki grubumdan arkadaşım Erkan telaşla hastasını getirmişti. İçeri girdiğinde beni görünce neye uğradığını şaşırmıştı” diyor. Her şeye rağmen doktor ve hemşire arkadaşlarının desteklerini esirgemediklerini ve hastanenin deli oğlanı olduğunu belirten Deli, geçtiğimiz Tıp Bayramında Haseki Devlet Hastanesinde arkadaşlarına konser vermiş.
#Serdar Deli
#Ağıt
#türkü
#haykırış
#oyun havası
9 yıl önce