|

Her çizimimde Osmanlı’nın izleri var

Game of Thrones’un en merak edilen karakterlerinden Ak Yürüyenler’in, tasarımcısının bir Türk olduğunu biliyor muydunuz? Ya Avengers Age of Ultron’daki Vision’un, Terminatör’ün… Hollywood’ta göğsümüzü kabartan Onur Can Çaylı, her çiziminde Osmanlı’nın izlerini yansıttığını söylüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/06/2015 Pazar
Güncelleme: 00:39 - 21/06/2015 Pazar
Yeni Şafak

Game of Thrones kafamızda bir sürü soru işaretleri bırakarak sezona veda etti. Sadece on hafta yayınlanan diziyi takip edenler şimdi soruyor: Jon Snow öldü mü, Isız acun kadı mı, Ödlek öcün aldı mı, Şimdi yürek yırtılır… Arya Stark'a neler olacak, Cersei Lannister'in yeni planları neler, ejderhaların annesi Deanerys Targaryen nasıl ilerleyecek? Ya güzeller güzeli Sansa... Yedi Krallık'a kim hükmedecek?



Gelelim en önemli ve herkesin ta en başından beri merak ettiği soruya: Ak Yürüyenler ne zaman saldırıya geçecek? Onu henüz öğrenemedik ama Ak Yürüyenler'in tasarımcısına ulaştık. Diziyi takip edenler bileceklerdir Ak Yürüyenler'in tasarımcısı bir Türk. Hepimizin göğsünü Amerikalarda kabartan Onur Can Çaylı ile bugüne kadar yaptığı projeleri, bundan sonra neler yapacağını konuştuk. Dünya çapında başarılı işlere imza atan Çaylı, köklerinden kopmamış, “Osmanlı'nın diğer kültürleri sentezleyerek oluşturduğu tarz kişisel işlerimde yoğun şekilde kendisini gösteriyor” diyor.



BABAMIN HAYALİNİ GERÇEKLEŞTİRİYORUM


Çaylı, orta öğrenimini Ankara Güzel Sanatlar Lisesi'nde tamamlıyor. Bir gün babasının resim malzemelerini karıştırırken onun Almanya'da düzenlenen uluslararası bir yarışmada dünya derecesini yaptığını bir gazete kupüründen öğreniyor. “Babamın resim alanında çok başarılı işleri olduğunu evlerinin duvarlarında görüyor, çocuk aklımla onlardan esinleniyordum” diyen Çaylı, babasının çok nüfuzlu çiftçi bir aileden geldiği için sanatçı olma hayallerini hiçbir zaman gerçekleştiremediğini söylüyor. O anda kararını veriyor sanatçı olacağım diye. Babasının hayalini kendisi gerçekleştiriyor.







ÇORAP SÖKÜĞÜ GİBİ


Sonra üniversite hayatı başlıyor. Başarılı bir öğrencilik grafiği çizen Çaylı, birçok vakıf üniversitesinden burs kazanıyor ancak tercihini Hacettepe'den yana kullanıyor ve Grafik Tasarım bölümüne yerleşiyor. Öğrenciliği yıllarında resim ve illüstrasyon üzerine yoğunlaşıyor. Kendi kendini geliştiriyor. Okuldan sonra bir süre İngiltere'de yaşayan Çaylı, yüksek lisans eğitimi için San Francisco'daki Academy of Art'a kabul ediliyor. Akademinin son sınıfındayken 2011 yılında Sony Pictures'dan “The Amazing Spider Man” filminde çalışmak için teklif alıyor ve her şey ondan sonra çorap söküğü gibi geliyor.



TÜRKİYE'YE DÖNECEĞİM


Man Black 3 projesini tamamladıktan sonra kariyerine Dreamworks Animation'da devam ediyor. UNESCO'nun 'Piri Reis Yılı' ilan ettiği 2013'te katıldığı uluslararası resim yarışmasında birincilik kazanıyor. Bilgisayar oyunları alanında da tecrübe sahibi olan Çaylı, Japon firması Sega'nın Sonic oyunundaki karakterleri ve Marvel vs Capcom oyunlarındaki belli karakterleri çiziyor. Çaylı, son olarak Marvel'in Avengers Age of Ultron filminde Vision karakterini, vizyona girecek olan Terminatör'de Arnold Schwarzenegger ve Emilia Clarke'ın dijital modellemesini yaptı. Çaylı, Türkiye'ye dönüp aldığı vizyonu öğrenmek isteyenlere aktarmayı düşünüyor.







Kültürümden kopmadan mitolojiden esinleniyorum


*Çaylı, Türk halk müziği, abdal ve ozan kültürüyle çok yakından ilgileniyor. Ayrıca tarih konusunda da eski Anadolu uygarlıkları, genel olarak antik Doğu kültürü çok ilgisini çekiyor. Erken dönem Türkiye tarihiyle ilgili birçok kişisel araştırma yapıyor. Çok fazla mitoloji ve geleneksel sanattan ilham aldığını söyleyen Çaylı, “Artistik yaklaşımımda kültürümden asla kopmamaya hatta bunu sanatımın bir parçası haline getirmeye çalışıyorum her zaman. Tasarımlarımın hepsinde Türkiye'de edindiğim görsel hafızamdan parçalar var” diyor.



Türk müziğini çok seviyor ud çalıyor


*Game of Thrones'u izleyenler yapımda adı geçenlerde Türkiye'den birisinin olmasını çok büyük bir şaşkınlıkla karşılıyorlar. Sonra bu şaşkınlığın yerini haklı bir gurur alıyor. Çaylı, Game of Thrones gibi büyük bir projede yer alıp yeteneklerini sınadığı için kendini çok şanslı hissediyor. İnsanların onun ortaya koyduğu eserden keyif almaları hedefine ulaştığının bir kanıtı. Bu onu hem sevindiriyor hem de motive ediyor. Ancak o, bu noktaya gelebilmek için çok çalıştığını söylüyor. Çaylı çizim dışında sporla ve doğayla ilgileniyor. Türk müziğini çok seviyor ve ud çalmayı öğreniyor.





#Game of Thrones
#Onur Can Çaylı
#Yedi Krallık
#Ak Yürüyenler
9 yıl önce