|

Kaygıyla yapılan müziğin kimseye hayrı yok

Grammy ödüllü yapımcımız Arif Mardin’in son keşfi Veysel Ergen, uzun aradan sonra Seyr’ü Sefer adını verdiği yeni albümüyle müzikseverlerin karşısında. Popüler müziğin kaygılarla yapıldığını söyleyen Ergen, “Kaygıyla yapılan müziğin kimseye hayrı olmaz” diyor.

Yeni Şafak
04:00 - 21/06/2015 Pazar
Güncelleme: 03:11 - 21/06/2015 Pazar
Yeni Şafak
Gündem
Gündem

Müzik endüstrisine önemli katkılarından dolayı 14 kez Grammy'ye layık görülen dünyaca ünlü yapımcı Arif Mardin'in son keşfi Veysel Ergen, uzun bir aradan sonra Seyr'ü Sefer adlı albümle müzikseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. İlk çıkışını 2002'de yayınladığı Bahar isimli albümüyle yapan Ergen, yeteri kadar reklam yapılmadığı için müzik piyasasında umduğunu bulamamıştı. Şimdi yenilenmiş bir şekilde müzik dünyasını sallamaya hazırlanıyor. Söz yazarı, besteci ve aranjör kimliğiyle müzik dünyasında yepyeni bir soluk getiren Ergen'in albümünde bulunan 3 parçanın 3'ü de kendi imzasını taşıyor. Albümün çıkış parçası 'Daha Çok Var Unutmama'nın sözleri ise birçok hit parçaya adını yazdıran gazeteci Hakkı Yalçın'a ait. Ergen, popüler müziğin kaygılarla yapıldığını, kaygılarla yapılan müziğin de kimseye hayrının olmadığını söylüyor.



ERGEN'İN ARTISI ÇOK


Almanya'da geçen bir çocukluğundan ardından Türkiye'ye gelen Ergen, 4 yaşında piyano dersleri almaya başlıyor. Müziğe özel bir yeteneği var ve ailesi bunun farkında. 13 yaşında profesyonel olarak sahne almaya başlıyor. Babası Almanya'da yaşayan Türklerin kendi kültürlerinden kopmamalarını sağlamak için okutulan 'Okuma Ağacı' kitabının yazarı. Ergen, hem müzik yapıyor, hem enstrüman çalıyor hem de şarkı söylüyor. Bu kadar artısı olan bir müzik adamının Türkiye'de bu kadar az tanınıyor olması akıl alır gibi değil. Bu durum galiba 'Komşunun tavuğu komşuya kaz görünür'le alakalı. Yabancı şarkıcıları şeceresine kadar biliyoruz.



KLİBİMİ YAYINLAMADILAR


İkincilikle Müjdat Gezen Sanat Akademisi'ne yerleşen Ergen, artık kendi albümünü yapmak istediğinde bir dizi sorunla karşılaşıyor. Bu sorunlardan ilki doğru bir müzik yapım şirketi bulamamak oluyor. O da gidip kendi müzik şirketini kuruyor ve albümünü kendi başına çıkarıyor. Henüz 21 yaşında. Büyük bir cesaret örneği gösteriyor ama umurunda değil. Yapmak istediği tek bir şey var: müzik. Büyük ihtimalle 'Sen Öyle San' şarkısını siz de bir yerlerden duymuşsunuzdur. Şarkının sahibi aslında Veysel Ergen'den başkası değil. O yıllar bu şarkı çok popüler oluyor fakat Ergen'i kimse tanımıyor. Ergen, “Benim klibimi bile yayınlattırılmadı. En nihayetinde istediğimiz yere gelemedik çünkü bu sektörde iyi müzik yapmanız ya da sizin bu işi çok iyi biliyor olmanız yeterli değil” diyor.



TARKAN'DAN DAHA BÜYÜK BİR SES


Gelelim Ergen'in Arif Mardin ile karşılaşmasına. Bu uzun bir hikaye, Ergen'den tamamını dinledik ama biz size kısasını anlatacağız. Ergen, birçoklarının olduğu gibi büyük bir Arif Mardin hayranı. Hatta en büyük hayali bir gün onunla tanışmak. Hep ona ulaşmaya çalışıyor ama her seferinde başarısız oluyor. Tam yaklaşıyor gibi oluyor yine başa dönüyor. En sonunda bir gün eline bir şekilde Mardin'in adresi geçiyor. o güne kadar yaptığı besteleri, şarkıları bir DVD'ye kaydedip Mardin'in evine gönderiyor. O andan sonra Mardin, Ergen'in peşine düşüyor ve duyduğunda hayran kaldığı bu sesi buluyor. Mardin, Ergen'in Tarkan'dan daha büyük bir ses olduğunu söylüyor.



Biz endüstri olamadık


Tam birlikte bir albüm yapacakken Arif Mardin'in hayatını kaybetmesi her şeyi alt üst ediyor. Yoluna yine tek başına devam etmesi gerekiyor Ergen'in. Albüm hayalini ise uzun süre rafa kaldırıyor. Müzik yapmaya devam ediyor onu hiç bırakmıyor. “Ben müzikten paramı kazanan biriyim. Hala beş yıldızlı otellerde, farklı mekanlarda şarkılar söylüyorum ama derdim kendimi şarklılarımla tanıtabilmek. Ben Türkiye'de müzik konuşabileceğim birini göremedim” diyen Ergen, Türkiye'de müziğin hiçbir zaman endüstri olamadığından şikayetçi. Ona göre o kadar sığ bir müzik kültürü var ki son 10-15 yıldır müzik üretilmiyor. Üretilen işler de gün yüzüne çıkamıyor.



Şöhret olmak umurumda değil


Ergen, gerçek müziğin ne olduğunu gören ve bunu yaşayan biri olarak kendisini hala müzik konusunda bilgi sahibi olarak görmüyor. Hala şan dersleri alıyor, kendisini geliştiriyor. “Şöhret olmak hiçbir zaman benim umurumda olmadı. Ben şöhret budalası değilim.” diyor. Ama bu kez kendisini tanıtma konusunda daha kararlı. Albümde yer alan üç şarkının da bestesi kendisine ait. İlerleyen zamanlarda devamının geleceğini, kendisini daha çok dinleyeceğimizi müjdeliyor. Bugüne kadar her türlü platformda sahne alan Ergen, 14 dilde şarkı söylüyor ve bunların içinden altısına çok hakim.



Ben hep sahnede olacağım


Besteci, söz yazarı, aranjör kimliğine klip yönetmenliğini de ekleyen Ergen, albümün çıkış parçası olan Daha Çok Var Unutmama şarkısına videosunu da kendisi çekmiş. Yıllar önce izlediği Coyote Ugl (Çıtır Kızlar) filmden çok etkilendiğini söyleyen Ergen, filmin izlerini klibinde gösteriyor. Çok farklı müzik tarzlarıyla iç içe olan Ergen, bunu üç şarkıda da hissettiriyor. Yıllarca farklı tarzlarda müzik yapmanın avantajını kullanıyor. Ergen, “Müzik benim için sonsuz bir derya. Ben hep sahnedeyim hep sahnede olmaya devam edeceğim ama piyano çalarak ama şarkı söyleyerek ama şef olarak” diyor.





#Grammy
#Arif Mardin
#Müjdat Gezen Sanat Akademisi
#Veysel Ergen
9 yıl önce