|

Sayfalar birliktelik için çevriliyor

Fatih Kariye’de açılan kitap kafe Pages Bookstore, hem Suriyeli çocukların kendi kültürlerinden uzak kalmamasını hem de Suriye ve Türk gençlerinin birbirlerinin ve dünya kültürlerini tanımalarını hedefliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/06/2015 Pazar
Güncelleme: 02:24 - 28/06/2015 Pazar
Yeni Şafak

ürkiye'de savaş mağduru Suriyelilerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Bir yandan Türkiye'ye uyum sağlayıp kendilerine bir yaşam oluşturmaya çalışırlarken bir yandan da kendi kültürlerini devam ettirme çabası içindeler. Ancak gerçek şu ki zamanla bu daha da zor olacak. Ve bundan da elbette en çok çocuklar etkilenecek. Çocuk edebiyatçısı Zeynep Sevde Paksu ile Suriyeli yayıncı çift Samir El Kadri ve Gulnar Hajo bu konuda ne yapabileceklerini düşünürken ellerini taşın altına koymaya karar vermişler ve “uluslararası bir yayınevi” ve “bir kültür merkezi” olarak tanımladıkları Pages Bookstore böylece ortaya çıkmış. Fatih Kariye müzesinin hemen yanında kitap kafe konseptinde açılan mekan İngilizce, Türkçe, Arapça, Fransızca dillerindeki kitapları satın alma ve kiralamanın yanı sıra çayınızı kahvenizi yudumlarken oturup okuma imkanı da veriyor. Başka yerde bulmakta zorlanacağınız Arapça, İngilizce, Fransızca çocuk kitaplarıyla birlikte Türkçe çocuk edebiyatının seçkin eserlerine de ulaşabiliyorsunuz. Düzenlenecek atölyeler de cabası.



TÜRKİYE'YE SIĞINDILAR


Zeynep Sevde Paksu ve Samir Gülnar çiftinin tanışıklığı Suriye savaşının öncesine dayanıyor. Abudabi Kitap Fuarı'nda başlayan bu tanışıklık çocuk yayıncılığı konusunda imzaladıkları bir anlaşma ile devam ediyor. Paksu'nun kitapları Arapça, yayıncı çiftin kitapları ise Türkçe yayınlanacak. Fakat bu sıralarda çıkan savaş bu anlaşmanın hayata geçmesine izin vermiyor. Bir buçuk yıl savaş ortamında ayakta kalmaya çalışan çift en sonunda çocuklarının güvenliğinden endişe ederek Ürdün'e yerleşiyor. Ancak burada geçen süreç onlar için kolay olmuyor. Hem Ürdün'de mülteci olarak yaşamanın zorluğu, hem yayın piyasası, hem de çocuklarının yetişeceği ortam açısından rahatsız olan Suriyeli çift Zeynep Sevde Paksu'nun önerisi ile Türkiye'ye geliyor. İlk başta burada da yaşanan sıkıntılı süreç Paksu'nun bir nevi ensar rolü üstlenmesi ile aşılıyor. O günlerin kazancı ise aralarında derinleşen dostluk oluyor. Samir ressam, Gülnar illüstratör olunca burada da yayın faaliyetlerini sürdürüyorlar.



KÜLTÜR MERKEZİ OLSUN İSTEDİK


Pages de tam olarak bu noktada doğuyor. Paksu, “Bu bizim ortak hayalimiz. Bir katı kütüphane, bir katı kafe olan, her tür ve dilde kitap olan, insanların hem kitap kiralayabilecekleri, hem okuyabilecekleri, hem satın alabilecekleri, atölyeler, sergiler yapabileceğimiz bir ortam hayal ediyordum. Bu hayali gündemdeki Suriye konusu ile birleştirdiğimizde ne kadar elverişli olacağını konuştuk” diyor. Samir El Kadri ise “Bizim çocuklarımız uzun zamandır kendi kitapçılarına gidemiyorlar. Kendilerine yönelik bir atölye çalışması yok. Kendi kültürel sanatsal ortamlarından uzaklar” diyor. Her ikisinin de çocuk yayıncısı olduğuna dikkat çeken Zeynep Sevde Paksu, “İkimiz de dünyanın çocuklar üzerinden değişeceğine ve geleceğin çocuklar üzerinden şekilleneceğine inanıyoruz. Böyle bir mekan yaparak burada yetişecek Suriyeli neslin kendi kültürüyle bağını koparmayacağı ve aynı zamanda misafiri oldukları ülkenin vatandaşlarının da bir şekilde onlardan haberdar olacakları bir kültür merkezi olsun diye düşündük” sözleriyle anlatıyor amaçlarını. Böylece El Kadri ve Paksu 3 de sermaye ortağı bularak, herhangi bir kurum kuruluş desteği olmadan, bağımsız bir şekilde, Pages'i hayata geçirmiş. Kar amacı gütmediklerini ifade eden Paksu, “Bu iki kültürün gençleri birbirini ve dünyayı da tanısın istiyoruz” diyor.



KİTAP KİRALANABİLİYOR


Pages üç kattan oluşuyor. Birinci kat Arapça ve İngilizce kitapların bulunduğu kütüphane. Buradan aylık 35 lira ücret karşılığında her defasında 2 tane olmak üzere sınırsız kitap kiralanabiliyor. İsteyen de gelip çay kahvesini içerken kitabını okuyabilecek. Paksu, insanların kitaplarını rahatça okurken, aynı zamanda çevrelerindeki insanlarla da iletişim kurabilecekleri bir ortam olmasını istediklerini ifade ediyor. Düzenlenecek sergiler, imza günleri de bu katta gerçekleştirilecek. İkinci katta yetişkin kitapları, 3. Katta ise çocuk kitapları yer alıyor. Çocuklar için tasarlanmış olan 3. Katta sadece kitaplar değil aynı zamanda oyuncaklar da var. Çocuklara yönelik düzenlenecek çok dilli müzik, resim, el işi, masal gibi atölyeleri de burada yapılacak.



Etkinlikler ardarda gelecek


İki ortağın Pages'i bir kültür merkezi olarak lanse etmelerinin sebebi kitapların yanı sıra burada düzenlenecek olan etkinlikler. Şimdiye kadar 3 ünlü Suriyeli yazar burada imza günü düzenledi. Ali Safar, Fatma Yasin ve Abdullah Maksut. Giderek bu yazarların Türk, Fransız, İspanyol, Meksikalı yazarlar olarak artacağını ifade ediyorlar. 1 ve 2 Temmuz tarihlerinde Bahreynli bir illüstratör çocuklara illistürasyon atölyesi yapacak. 15 Temmuz'da ise Samir El Kadri'nin eşi Gülnar Haco'nun ünlü bir karikatürist olan abisi Sait Haco'nun karikatür sergisi olacak. Haco soyadı tanıdık geliyorsa söyleyelim; Gülnar ve Sait Haco, dünyaca ünlü sanatçı Civan Haco'nun yeğeni. Önümüzdeki aydan itibaren de her gün hem Suriyeli hem Türkiyeli çocuklara yönelik bir saat ücretsiz atölye çalışması olacak. Ücretsiz gitar dersleri de olacak.



Kafe Suriye konseptli


Kafe kısmına gelince, buradaki yiyecek ve içecekler Suriye konseptli olarak düşünülmüş. Suriyeli kadınlar tarafından hazırlanmış Suriye usulü içli köfte, felafel, çorba, sandviçler ve Suriye tatlıları atıştırmak isteyenleri mutlu edecek. Çay ve kahve de Suriye usulü hazırlanıp servis edilecek. Suriye usulü ancak otantik bir tarz değil. Bugün savaş olmasaydı, Suriye'de modern bir kafeye girseydiniz göreceğiniz tarz burada.





#Fatih Kariye
#Pages Bookstore
#Arapça
9 yıl önce