|

"23 Haziran'da önemli bir hak ihlali sona erdi"

AK Parti İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ravza Kavakçı Kan, 23 Haziran 2015'te Türkiye'nin demokrasi tarihinde önemli bir hak ihlalinin sona erdiği gün olduğunu belirtti.

Yeni Şafak
12:24 - 22/06/2017 Perşembe
Güncelleme: 12:31 - 22/06/2017 Perşembe
AA
AK Parti İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ravza Kavakçı Kan
AK Parti İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ravza Kavakçı Kan

AK Parti İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ravza Kavakçı Kan, "Darbelerle günbegün tahkim edilen vesayet rejiminin siyasal sistem üzerindeki kalıntısı olan başörtüsü yasağının tartışma olmaktan çıkarılmasıyla birlikte, Türkiye'nin demokratikleşme serüveni, özgürlüklerin kazanımı ve normalleşme yönünde önemli bir mesafe katetmiş, haksızlık üreten uygulamaların önüne geçilmiştir." ifadesini kullandı.

Kan yaptığı yazılı açıklamada, 23 Haziran 2015'te Türkiye'nin demokrasi tarihinde önemli bir hak ihlalinin sona erdiği gün olduğunu belirterek, 2 Mayıs 1999 günü 21. Dönem İstanbul Milletvekili Merve Kavakçı'nın temsil vazifesini yapmasına engel olunduğunu hatırlattı.

Darbeci, zorba zihniyetin Merve Kavakçı'nın yemin etmesine engel olmakla kalmadığını, kendisi ve ailesini de siyasi bir linç kampanyasına tabi tutmak suretiyle birçok insan hakkı ihlali gerçekleştirdiğine dikkati çeken Kavakçı, bu olayın demokrasi tarihinde kara bir "had bildirme" vakası olarak yer aldığını belirtti.

Kan, siyasi tarih ve kadın hakları mücadelesi açısından utanç verici bir gün ve "adı koyulmamış bir darbe" olarak tanımlanan 2 Mayıs 1999 gününden 16 sene 21 gün sonra, 23 Haziran 2015'te başörtülü kadın milletvekillerinin TBMM Genel Kurulunda yemin ederek temsil vazifelerini yerine getirmeye başlayabildiğini aktardı.

"Haksızlık üreten uygulamaların önüne geçildi"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kan, "Darbelerle günbegün tahkim edilen vesayet rejiminin siyasal sistem üzerindeki kalıntısı olan başörtüsü yasağının tartışma olmaktan çıkarılmasıyla birlikte, Türkiye'nin demokratikleşme serüveni, özgürlüklerin kazanımı ve normalleşme yönünde önemli bir mesafe katetmiş, haksızlık üreten uygulamaların önüne geçilmiştir." değerlendirmesinde bulundu.

Milletin temsilcilerinin, yine milletin temsil edildiği yere, inançlarının gereği olarak taktıkları başörtüleriyle TBMM'de yemin edip hizmet edebilme şerefine nail olduklarına dikkati çeken Kan, "Bu vesile ile 23 Haziran'ın yıl dönümünde başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız olmak üzere insan haklarına aykırı bu çağ dışı yasağın ortadan kalkması için çaba sarf edenlere, dünyada eşi benzeri olmayan bir pasif direniş sergileyerek sabırla mücadele edenlere sonsuz şükranlarımızı arz ederiz." şeklinde konuştu.

#AK Parti
#Ravza Kavakçı Kan
7 yıl önce