|

97 bin astsubaya kademe atlatacak düzenleme Meclis'te

Astsubayların memuriyette 1/4 kademesine yükselebilmesini, üniversite ve yüksekokul mezunlarının askerlik sonrasında için sözleşmeli olarak TSK'da kalmasını öngören 'Askerlik Kanunu'na ilişkin yasa tasarısı Meclis'e sunuldu.

Cahit Saraçoğlu
00:00 - 9/05/2012 Çarşamba
Güncelleme: 00:11 - 9/05/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
97 bin astsubaya  kademe atlatacak düzenleme Mecli
97 bin astsubaya kademe atlatacak düzenleme Mecli

Memuriyette hizmet yılı ve tahsil karşılığı alınan 1'inci derece 4'üncü kademeye artık astsubayların da yükselmesinin önü açan yasa TBMM'de. Geçen hafta Bakanlar Kurulu'nda ele alınan konuyla ilgili olarak Başbakan Erdoğan talimat vermiş, Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise bu yönde hazırlık yaptıklarını açıklamıştı. Bu düzenlemeyi de içinde barındıran Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı dün TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tasarıda astubayların da birinci dereceye yükselmesine imkan tanıyacak madde eklendi.

6 YIL 90 SİCİL ŞARTI VARDI

Tüm devlet memurlarının tahsil durumları ile memuriyette aldıkları derece ve kademeler, astsubaylarda liseden sonra 1 yıl hazırlama kullarında okudukları için 21 yıla gelmiş bir astsubay ancak 2'nci dereceye gelebiliyordu. Kendi meslek ayarındaki bir Yarbay ise 1'in 2'sine kadar yükselebiliyordu. Tasarıyla ilgili değerlendirmeler yapan Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Genel Başkanı Ahmet Keser, siyasetin haksızlığın giderilmesine müdahil olmasının doğru olduğunu belirterek, 'Sayın Başbakan da haksızlıkları gördü. Ordunun iç dinamiklerinin de gözetildiğinin farkındayız. Ancak böyle sürerse ordunun da içinde huzursuzluk olacaktı, nihayet hakkımız verilecek' değerlendirmesi yaptı.

BAŞKA HAKLAR ALINMASIN

Subay ve astsubayların birlikte oluşturduğu Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) Genel Sekreteri Necmettin Keleş de 'Beklediğimiz, olması gereken bir düzenleme. Haksızlık ve adaletsizlik vardı. Düzenleme ile TSK'da cansiparane şartlar altında görev yapan astsubay arkadaşlarımıza moral olacak' dedi. Emeklilik işlemlerinin ve özlüklerinin de 1'inci kademe 4'üncü derece üzerinden verilmesi gerektiğine işaret eden Keleş, '1'in 4'üne çıkarılınca bazı hakların elden alınması olabilir, onun da düzenlenmesi gerekir' değerlendirmesi yaptı.



Üniversite mezununa subaylık yolu

Meclis'e sunulan Askerlik Kanunu'na ilişkin tasarı yüksek okul ve üniversite mazunlarına da sözleşmeli subaylık yolunu açıyor. Askerlik yoklaması konusunda da değişiklikler getiren tasarıda ön plana çıkan maddeler şöyle:

* İlk yoklama ile yedeklik yoklaması işlemleri kaldırılacak

* Fakülte öğrencilerinin askerliği erteleme şartlarından olan okula devam mecburiyeti kaldırılacak

* Askerlik hizmeti sırasında veya bu hizmeti tamamladıktan sonra fakülte ve yüksek okulları bitirenlere sözleşmeli subay veya astsubay olabilme imkanı gelecek

* Yoklama için askerlik şubesi, elçilik veya konsolosluklara gelmeyen ve mazereti bulunduğuna dair belge ibraz etmeyenler veya kendiliğinden gelenler, asker hastanesinde muayene ettirilecek. Bu kişilere 100 TL idari para cezası verilecek

* Yoklama kaçağı, saklı ve bakayaları bilerek resmi veya özel hizmete alanlar Askeri Ceza Kanunu'na göre cezalandırılacak

* Muvazzaf subay ve astsubayların mecburi hizmet süresi 15 yıldan 10 yıla indirilecek.



12 yıl önce