|

"Amele" dönemi bitti!

"Ne iş olsa yaparım" dönemi sona eriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce, dün açıklanan İş Güvenli Paketi ile ilgili "2017''den sonra sertifikası olmayan hiç kimse inşaatta çalışamaz hale gelecek" dedi.

Aa
00:00 - 13/11/2014 Perşembe
Güncelleme: 14:43 - 13/11/2014 Perşembe
Yeni Şafak
"Amele" dönemi bitti!
"Amele" dönemi bitti!

Bir dizi inceleme ve programlara katılmak üzere Konya'ya gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Organize Sanayi Bölgesi'ndeki bir restoranın girişinde gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Dün açıklanan İş Güvenli Paketi ile ilgili değerlendirmesi sorulan Güllüce, kazaların olmaması için teknik çalışmaların yapıldığını söyledi.

Güllüce, ülke geliştikçe hukuk ve mevzuatta da değişiklik ihtiyacının doğduğunu vurgulayarak, "2017''den sonra sertifikası olmayan insan, çalıştırılmayacak. Mutlaka bir kurs almış, bir eğitimden geçmiş, iş güvenliği eğitimi almış, meslek yeterliliği olma sertifikası almış olacak. 2017 yılına kadar da yüzbinlerce insanın eğitimi yaptırılacak" dedi.

Çalışanların, hem iş güvenliği açısından hem yaptığı işin kalitesi bakımından vasıflarını geliştirecek çalışmaları daha da hızlandırdıklarını dile getiren Güllüce, şunları kaydetti:

"Başlanmıştı zaten. Bunu daha hızlandırıyoruz. 2017'den sonra sertifikası olmayan hiç kimse inşaatta çalışamaz hale gelecek. Hem iş güvenliği açışından hem de yapılan işin kalitesi açısından gerekiyor. İnşaat sektöründe dünyanın birincisi olma iddiamız var. Birinci olmanın yolu vasıflı işçi, vasıflı elemandır. Ona da gayret ediyoruz."

Tahtalı Barajı'ndaki kaçak yapılaşma iddiası

Bir gazetecinin, CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray'ın gündeme getirdiği Tahtalı Barajı'ndaki kaçak yapılaşma iddialarına ilişkin sorusu üzerine Bakan Güllüce, Milletvekili Çıray'ın bu konu ile ilgili adres şaşırdığını, konunun muhatabının İzmir Büyükşehir Belediyesi ve su idaresi olduğunu söyledi. Bakan Güllüce, şöyle devam etti:

"Onu İzmir Büyükşehir Belediyesine ve İzmir Su İdaresine sorması lazım. Orada bir adres karışıklığı var. Derhal, Ankara'dan gelip İzmir Büyükşehir Belediye Başkanına; 'bak ben basında bunu söyledim. Meclis'te bunu söyledim. Sen yanlış yapmışsın. Ruhsat vermişsin. Buraları çalıştırıyorsun. Büyükşehir Belediyesinin ve İzmir Su İdaresi''nin görevidir. Bunu niye yapıyorsun?' diye sorması lazım. Bizim Bakanlığımızla ilgili bir konu değil. Sayın vekilimize teşekkür ediyoruz; İzmir Büyükşehir Belediyesinin yapması gerektiği halde yapmadığı bu şeyi açıkladığı için. Hemen derhal gidip İzmir Büyükşehir Belediyesine ve İzmir Su İdaresine, bu bizim için söylediği sözleri, adresi karıştırdığı şeyi düzeltip o şahıslara, o kurumlara bu bahsettiği tehlikeyi anlatması ve düzeltmesi lazım. Bizimle bir bağlantısı yok."

"Bu bir suç duyurusudur"

Bakanlık yetkililerine bu konuyu sorduğunu, Bakanlık olarak gerekli denetlemeleri yaptıklarını anlatan Güllüce, "Oradaki işletmelerin yüzde 87'sini denetlemişiz ve problem yok. Belediye mevzuatı gereği, belediye orada kaçak yapı yaptıramaz. Bu bir suç duyurusudur. Aslında bu suç duyurusu oradaki belediye başkanları için de suç duyurusu olmuştur. Sayın vekilimiz, oradaki belediye başkanları için ve su idaresi için suç duyurusunda bulunmuştur. Dolayısıyla savcıların da bu işe el atması gerekiyor" diye konuştu.

9 yıl önce