|

Araplarla ticaret zirve yapacak

Türk-Arap Ekonomi Bakanları Toplantısı''nın ilki 12 Arap ülkesi bakanın katılımıyla Mersin''de düzenlendi. Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Al Tuwaijri , artan ticari ilişkilere vurgu yaparak, ''İnşallah biz önümüzdeki 5 yıl içinde tüm bu konularda gelişme sağlamış olacağız. Arap ülkeleri bu temel konularda ilerleme yaşanacak'' dedi.

Erdi Yılmaz
00:00 - 26/09/2013 Perşembe
Güncelleme: 22:23 - 25/09/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Araplarla ticaret zirve yapacak
Araplarla ticaret zirve yapacak

Arap Devletleri Ligi Ekonomik İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Muhammed bin İbrahim Al Tuwaijri da toplantının Türkiye ile Arap ülkeleri arasında işbirliğinin güçlendirilmesi için önemli olduğunu belirtti. Tuwaijri, Türkiye ile Arap ülkeleri arasında artan ticari faaliyetleri bir kurumsallaştırma ile pekiştirmek istediklerini ifade ederek, bu kapsamda Türk-Arap İs Konseyi kuracaklarını söyledi. 2015 yılında Arap ülkeleri arasında ortak bir pazar hedeflediklerini belirtti. Tiwijri, Türkiye''nin de buna katkısının önemli olduğunu ve 5 yıl içinde Türkiye ile ticari boyutta önemli ilerlemeler sağlayacaklarını dile getirdi. Tuwaijri, elektrik ve gaz nakli konusunda ülkeler arasında bir işbirliği yapılması gerektiğinin altını çizerek, ''İnşallah biz önümüzdeki 5 yıl içinde tüm bu konularda gelişme sağlamış olacağız.

Arap ülkeleri bu temel konularda ilerleme sağlamış olacak'' dedi.

36 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT

Türk-Arap Ekonomi, Ticaret ve Yatırım Bakanları Toplantısında konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan 2012 yılında Türkiye''nin gerçekleştirdiği 152.5 milyar dolarlık ihracatın yaklaşık dörtte birine denk gelen 36.2 milyar doların artık Arap ülkeleriyle gerçekleştirildiğine dikkat çekti. Arap ülkeleri ve Türkiye arasında ekonomik işbirliğini geliştirmek için bugün bazı anlaşmaların da imzalanacağına dikkat çeken Çağlayan, 2023 hedefi olan 500 milyar dolarlık ihracata ulaşıldığında ''Türkiye''nin en önemli ticaret ortağı Arap ülkeleri olacak'' dedi.

DİKKAT ÇEKİCİ YÜKSELİŞ

Arap ülkelerinin Türkiye''deki yatırımlarının da tüm dünyanın dikkatini çekecek seviyede artış gösterdiğine işaret eden Çağlayan, 2002 yılında 5 milyon dolar olan ''2002 yılında Türkiye ve Arap ülkeleri arasında 5 milyar dolar olan ticaret hacmi, 2012 yılında 11 katına yani 55 milyar dolara yükseldi. Dünya üzerinde bu oranda ticaretimizin arttığı başka bir ülke yok'' diye konuştu.

Türk müteahhitler gururumuz

Arap ülkelerinin Türkiye''deki yatırımlarının tüm dünyanın dikkatini çekecek seviyede artış sağladığına dikkat çeken Çağlayan, ''10 yılda ülkemize gelen Arap yatırımı 9 milyar dolara yaklaştı (8,9 milyar dolar)''dedi. Çağlayan, Türkiye''ye olan yatırım ilgisinin karşılıklı olduğunu vurgulayarak, Türk firmalarının Irak, Libya ve Mısır başta olmak üzere tüm Arap ülkelerine yayılan yatırımlarının 6 milyar dolara ulaştığını belirtti. Türk müteahhitlik sektörünün gurur tablosu olduğunu ifade eden Çağlayan, müteahhitlerinin yurtdışında 2012 yılında üstlendikleri 26 milyar 600 bin dolar tutarındaki projenin 12 milyar 700 bin dolarlık kısmı olan yüzde 48''ini Arap ülkelerine gerçekleştirdiğini belirterek, ''2012 yılı itibariyle müteahhitlerimizin Arap ülkelerinde üstlenmiş oldukları toplam proje bedeli 103 milyar 400 bin dolardır'' şeklinde konuştu.

Yatırım engelleri kalkmalı

92. Ekonomik ve Sosyal Konsey Başkanı ve Arap Delegasyonları Başkanı sıfatıyla toplantıya katılan Fas Krallığı Ticaret, Sanayi ve Yeni Teknolojiler Bakanı Abdelkader Amara ise ülkeler arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi gerektiğini, toplantının buna katkı sağlayacağını kaydetti. Amara, Arap-Türk iş birliğinin bu dönemde önemli olduğunu vurgulayarak, yatırım engellerinin kaldırılması gerektiğini bildirdi.


11 yıl önce
default-profile-img