|

Avrupa'nın lokomotifi Türkiye'den yola çıkıyor

ABD şirketi General Elektric ile TCDD Genel Müdürlüğü'nün bağlı şirketi TÜLOMSAŞ işbirliğinde Avrupa'ya ihraç edilmek üzere üretilen ilk lokomotifi görücüye çıktı. Ulaştırma Bakanı Yıldırım, 'Bize ne yaptığımızı, neyi yapmadığımızı söyleyerek laf yetiştirmeye çalışanlara cevabımız budur' dedi

Ekonomi Servisi
00:00 - 1/03/2011 Salı
Güncelleme: 23:45 - 28/02/2011 Pazartesi
Yeni Şafak
Avrupa'nın lokomotifi Türkiye'den yola çıkıyor
Avrupa'nın lokomotifi Türkiye'den yola çıkıyor

GE ve TÜLOMSAŞ işbirliğiyle üretilen ilk PowerHaul® lokomotif görücüye çıktı. ABD Şirketi General Elektrik ile TCDD Genel Müdürlüğü'nün bağlı şirketi TÜLOMSAŞ işbirliğinde Avrupa'ya ihraç edilmek üzere üretilen ilk lokomotifin tanıtımı için Eskişehir'deki TÜLOMSAŞ tesislerinde tören düzenlendi.

ESKİŞEHİR HİZMETLERE GARK OLDU

Yüksek hızlı treninin faaliyete geçtiği 1.5 yılda 3 milyona yakın kişinin Eskişehir'e geldiğini anlatan Yıldırım, “Eskişehir hükümetimiz döneminde hizmetlere gark oldu. Şehir içerisinde yerel yönetimlerin yapması gereken işleri dahi biz yaptık bitirdik” ifadelerini kullandı. Yıldırım, Anadolu'yu baştan başa duble demiryollarıyla donatacakları söyledi.

ABD VE TÜRKİYE İŞBİRLİĞİ İLE...

ABD'de demiryollarının özellikle yük taşımacılığında kullanıldığını, Türkiye'de ise trenin yolcu taşımacılığında etkin olduğunu kaydeden Yıldırım, iki ülkenin demir raylar konusundaki bu tecrübelerini işbirliğine dönüştürebileceklerini dile getirdi. Bakan Yıldırım, bu işbirliğinin ilk halkasında lokomotif üretimini başarılı bir şekilde tamamlayan TÜLOMSAŞ ekibine teşekkür etti.

LİBYA'DA BEKLEYEN TÜRK KALMADI

Yıldırım, Libya'daki Türk vatandaşlarının tahliyelerine ilişkin olarak da bugün (dün) itibariyle Trablus ve Bingazi'de tahliye bekleyen Türk vatandaşı bulunmadığını bildirdi.

SÖZLEŞME İLE ELLİ LOKOMOTİF

TÜLOMSAŞ'ın sözleşme gereği 50 lokomotif üreteceğini belirten Yıldırım, bu lokomotiflerin Ortadoğu, Afrika, Kafkaslar hatta Avrupa ülkelerinde yük taşımacılığında kullanılacağını söyledi.

OBAMA YÖNETİMİNDE BİR İLK

İşbirliği projesinin ekonomik yararın yanı sıra becerikli iş gücünü de yarattığını ifade eden ABD Havacılık ve Uluslararası İşler Genel Sekreteri Susan Kurland da, “Obama yönetimi tarafından gerçekleştirilen en büyük projelerden biri bu proje' dedi.


Ortaya çıkan ürün dünyanın en iyisidir

GE Ulaştırma CEO'su Lorenzo Simonelli, bu lokomotifin Tülomşaş ile ortak gerçekleşen bir proje olduğunu söyledi. Yapılan lokomotif dünyanın en iy dizel lokomotifi olduğunu belirten Simonelli şöyle konuştu: “Bu Türkiye'de ilktir ve bunu TÜLOMŞAŞ yapmıştır. İki lokomotif üretinde lider olan iki şirket olarak Avrupada, Orta Doğu'da ve Kuzey Afrika'da böyle lokomotif'e ihtiyaçlarını düşünerek, bizim teknolojimizi kullandık. Tülomşaş'ın ise tecrübesini kullandık. Sonunda ortak bir lokomotif yaparak bunu pazarlamaya karar verdik. Biz yılda yaklaşık 100 lokomotifin yapılmasını hedefliyoruz. Bu üretilen lokomotiflerin ise hem Türkiye pazarına hem de Avrupa pazarına üretilmesini istiyoruz. TÜLOMŞAŞ ile başka projelerle çalışacağız.”


Önce İngiltere'ye gönderilecek

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, “Bize ne yaptığımızı, neyi yapmadığımızı söyleyerek laf yetiştirmeye çalışanların Eskişehir'e ne yaptığını anlatmasını bekliyoruz” dedi. Lokomotifin İngiltere'ye ihraç edileceğini bildiren Yıldırım, “TÜLOMSAŞ sadece Eskişehir için değil, ülkemizin demiryolu ve otomotiv sanayini geliştiren, genç cumhuriyetin ilklerini gerçekleştiren tarihi bir kuruluştur” diye konuştu. Bakan Yıldırım, Türkiye'de demiryollarının yarım asır ihmal edildiğini ancak hükümetleri döneminde başta yüksek hızlı tren olmak üzere birçok icraatla bu sektörü ayağa kaldırdıklarını ifade ederek, özellikle yüksek hızlı trenden en büyük faydayı Eskişehir'in gördüğünü dile getirdi.


Üçüncü köprü ihalesi yakın

Bakan Yıldırım, İstanbul Boğazı'na yapılacak üçüncü köprünün ihale ilanını da kısa süre içinde çıkacaklarını kaydetti. Ulaştırma Bakanı Yıldırım daha sonra Anadolu Üniversitesi Senatosu tarafından layık görüldüğü fahri doktora unvanını almak üzere üniversitenin Yunus Emre Kampüsü'ne geldi. Burada Bakan Yıldırım'a Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın fahri doktora beratını verdi ve cüppesini giydirdi. YÖK Yürütme Kurulu Başkanı Muhittin Şimşek ise Yıldırım'a verilen fahri doktora unvanının YÖK tarafından da takdire şayan olarak nitelendirildiğini aktardı. Şimşek, “Dedem 70 yaşında, babam 50 yaşında uçağa bindi. Benim çocuğum ise annesinin karnında uçağa bindi. Ülkesinin çocuklarını annesinin karnında uçağa bindiren böyle bir bakana doktora unvanı verilmesi çok gurur verici” değerlendirmesinde bulundu.


20'si TCDD için üretilecek

Bakan Yıldırım, bundan 4 ay önce iki kuruluşun imzaladığı anlaşmayla TÜLOMSAŞ'ın General Elektrik (GE) adına lokomotif üreteceğini belirterek, bu kapsamda ilk etapta 30 lokomotifin GE adına, 20 lokomotifin de TCDD Genel Müdürlüğü için üretileceğini söyledi. TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Hayri Avcı, 2012'den itibaren işbirliği kapsamında üretilen lokomotiflerin seri üretimine geçeceklerini bildirdi. Avcı, TÜLOMSAŞ'ın yüksek hızlı tren üretiminde söz sahibi olmak istediğini de kaydetti.


13 yıl önce