|

AYM'nin adaleti!

Sosyal paylaşım sitesi Twitter'ın açılması için başvuruları 1 günde sonuçlandıran Anayasa Mahkemesi, Erdoğan'ın bireysel başvurusunu 10 gün, Burhan Kuzu'nun başvurusunu ise 18 gündür bekletiyor. AYM'nin bu hızı aleyhteki başvurularda göstermemesi ise dikkati çekti

İlhan Toprak
00:00 - 29/04/2014 Salı
Güncelleme: 23:06 - 28/04/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
AYM'nin adaleti!
AYM'nin adaleti!

Anayasa Mahkemesi Twitter'a erişim engelinin kaldırılması için yapılan başvuruları aynı gün karara bağladığı bizzat Başkan Haşim Kılıç'ın açıklamasıyla ortaya çıktı. Sosyal paylaşım sitesi Twitter'ın açılması için yapılan bireysel başvuruları aynı gün sonuçlandıran Anayasa Mahkemesi, Başbakan Erdoğan'ın aleyhteki başvurusunu ise 10 gündür bekletiyor. AK Partili Burhan Kuzu'nun ise hesabına gönderilen küfür içerikli mesajlar nedeniyle yaptığı başvurunun üzerinden ise tam 18 gün geçmesine karşın herhangi bir işlem yapılmadı.

ENGELİN KALDIRILMASI İSTENDİ

Kişilik haklarının ihlal ettiği gerekçesiyle erişimi engellenen Twitter ile ilgili MHP'li Oktay Vural ile Türkiye Barolar Birliği, Ankara Barosu, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti gibi kişi ve kurumlar, Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme bu başvuruları değerlendirirken, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Doç. Kerem Altıparmak ile Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Yaman Akdeniz ve CHP'li Sezgin Tanrıkulu Anayasa Mahkemesi'ne Twitter erişimine engelin kaldırılması için bireysel başvuruda bulundu.

BAŞVURULARI KABUL ETTİ

Başvurular ile ilgili süreç Anayasa Mahkemesi kararında 'Başvurular, 24-25/3/2014 tarihlerinde doğrudan Anayasa Mahkemesi'ne yapılmıştır. Dilekçeler ve eklerinin idari yönden yapılan ön incelemesi neticesinde Komisyona sunulmasına engel bir eksikliğin bulunmadığı tespit edilmiştir' şeklinde açıklandı.

Alparslan Altan başkanlığındaki heyetin Twitter erişimi ile ilgili kararında 24-25 Mart tarihleri arasında yapılan başvuruların benzer yöndeki başvurular ile birleştirildiği dile getirildi. Bu durum karara şöyle yansıdı: 'Benzer yöndeki 2014/3987 ve 2014/4091 sayılı başvuruların konu bakımından aynı hukuki nitelikte bulunması nedeniyle 2014/3986 sayılı başvuru ile birleştirilmesine ve incelemenin bu dosya üzerinden yapılmasına karar verilmiştir.'

BİR GÜNDE KARAR VERDİ

25 Mart'ta yapılan başvurunun yine aynı tarihte Yüksek Mahkeme tarafından karara bağlandığını Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç açıkladı. Kılıç yaptığı açıklamada, 'Anayasa Mahkemesi 25 Mart, yani seçimden beş gün önce toplandı. Zannediyorum salı ya da çarşamba 09:30'dan 12:00'ye kadar bütün kurul toplanmak suretiyle bu konuyu görüştü ve bunun sonucunda bir karar çıktı. Biz bu kararı verdikten sonra, dışarıya çıktığımızda TV'lerde bu konuda yürütmeyi durdurma kararı verdiğini öğrendik. Bunun üzerine AYM bu kararını açıklamadı. Biz 15. İdare Mahkemesi'nin verdiği kararı uygulamasını bekledik. Bir hafta ya da daha uzun bekledik' dedi. Kılıç'ın açıklaması ile Mahkemenin kararına ilişkin başvuru sürecine ilişkin bilgiler birleştirildiğinde Anayasa Mahkemesi'nin Twitter kararını başvurunun yapıldığı gün verdiği ortaya çıktı.

Erdoğan'ın hakkı ihlal edilmedi mi

AYM'nin bu kararı üzerine TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Twitter hesabına gönderilen küfür içeren tweetler hakkında Yüksek Mahkeme'ye haklarının korunması için başvuruda bulundu. Yaklaşık 1 yıl önce Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na da şikayet ettiği konuyu bireysel başvuru kapsamında Anayasa Mahkemesi'ne taşıyan Kuzu'yla ilişkili aradan 18 gün geçmesine rağmen bir karar çıkmadı.

Twitter ile ilgili bir diğer bireysel başvuru Başbakan Erdoğan tarafından yapıldı. Başbakan Erdoğan avukatları aracılığıyla yaptığı başvuruda kişisel haklarının ihlal edildiğine vurgu yaparak Yüksek Mahkeme'den haklarını korumasını istedi. Twitter ile ilgili başvuruyu aynı gün görüşen Yüksek Mahkeme Başbakan Erdoğan'ın başvurusunu 10 gün geçmesine rağmen hala bir karara bağlamadı.


10 yıl önce