|

AYM'yi yok saydılar

Mustafa Balbay'a tahliye yolunu açan Anayasa Mahkemesi'nin kararının içtihat olamayacağına karar veren Diyarbakır 5. ve 6. Ağır Ceza Mahkemeleri, KCK sanığı 5 BDP milletvekilinin tahliye talebini reddetti.

Aa
00:00 - 17/12/2013 Salı
Güncelleme: 23:57 - 16/12/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
AYM'yi yok saydılar
AYM'yi yok saydılar

CHP Milletvekili Mustafa Balbay'ın Anayasa Mahkemesi'nin 'uzun tutukluluk hak ihlali' kararı üzerine 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce tahliye edilmesinin ardından Şanlıurfa KCK ve Mardin KCK davalarından tutuklu yargılanan BDP'li vekiller İbrahim Ayhan ile Gülser Yıldırım mahkemeye başvurdu.

Avukatlarınca tahliye edilmeleri için başvuru yapılan tutuklu Milletvekilleri İbrahim Ayhan ve Gülser Yıldırım'ın dosyaları savcılıkça incelendi. Mahkeme, savcının terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması KCK'ya yönelik operasyonda yakalanan ve 5 Ekim 2010 yılından bu yana 'silahlı terör örgütüne üye olduğu' gerekçesiyle yargılanan Şanlıurfa Milletvekili Ayhan ve terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması KCK'ya yönelik operasyonda yakalanan, 15 Şubat 2010 yılından bu yana 'Terör örgütü üyesi olmak' suçundan yargılanan Mardin Milletvekili Yıldırım ile ilgili tutuklulukta geçirdiği süre ve seçilme hakkını ihlalini gerekçe göstererek tahliyesine karar verilmesi yönünde sunduğu mütalaayı ve avukatlarının tahliye taleplerini inceledi.

KARAR OY ÇOKLUĞUYLA

Mahkeme, Mardin E Tipi Cezaevi'nde tutuklu sanık Gülser Yıldırım ve Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde tutuklu İbrahim Ayhan'ın tahliye talebini reddederek, oy çokluğu ile tutukluluklarının devamına karar verdi. Mahkemenin iki sanık için de verdiği kararın gerekçesinde, AYM kararlarının farklı etkileri bulunduğu kaydedilerek, AYM'nin olayla sınırlı ve yalnız tarafları bağlayıcı kararlar vermekle yetkili olduğu vurgulandı. Avukatlara gönderilen gerekçede, 'AYM'nin bireysel başvuru kapsamında Mustafa Balbay hakkında verdiği ihlal kararının mahkememizde yargılanan sanık İbrahim Ayhan ve sanık Gürsel Yıldırım açısından doğrudan veya dolaylı bir sonuç doğurması mümkün olmadığından sanık avukatının Balbay hakkındaki kararı emsal göstererek tahliyesine ilişkin talebin reddine karar verildi' denildi. Hakim İsmail Yoğurtçu ise karara muhalefet şerhi koydu.

HUKUKİ DEĞİL SİYASİ

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, mahkemenin verdiği karara tepki göstererek, 'Karar hukuki değil siyasidir; bir hukuk skandalıdır, çifte standarttır. İstanbul'da ayrı, Diyarbakır'da ayrı bir hukuk işletilmektedir. Böyle giderse bu çözüm süreci sıkıntıya girer. Yargının bu siyasi kararı karşısında hükümeti göreve ve samimiyete çağırıyoruz' dedi. BDP'den yapılan açıklamada ise tutuklu milletvekilleri; Hatip Dicle, İbrahim Ayhan, Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız, Kemal Aktaş ve Gülser Yıldırım hakkında herhangi bir hüküm verilmediği belirtilerek, kararın siyasi olduğu, demokratik siyaset yapma hakkını ve halk iradesini hiçe saydığı savunuldu.

HDP'DEN AÇLIK GREVİ

Bu kararın ardından HDP eşbaşkanları Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü ile milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Levent Tüzel, TBMM'de açlık grevi yapma kararı aldı. HDP Eşbaşkanı Tuncel, mahkemenin aldığı kararı 'ayrımcı' olarak niteleyerek, tutuklu vekillerle ilgili haksızlığın ortadan kaldırılıp yeni bir karar verilinceye kadar eylemi sürdüreceklerini söyledi.

HÜKÜMETTEN TEPKİ

AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik de mahkemenin BDP'li vekillerle ilgili tahliye talebine ret kararını eleştirdi. Çelik, Balbay'ın tahliye edilip BDP'lilere ret kararı verilmesini eleştirerek, 'Bunun adı çifte standarttır' dedi.

Balbay kararı emsal olmadı

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yapılan tahliye başvurusunun ardından savcı, Diyarbakır KCK davasında tutuklu yargılanan Bağımsız Van Milletvekili Kemal Aktaş ve BDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak ile Şırnak KCK davasında tutuklu yargılanan BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ile ilgili dosyada incelemesini tamamladı. Mütalaasını tamamlayan savcı, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yapılan benzer başvuruda savcının tahliye yönünde görüş bildirmesinin aksine, 3 milletvekili ile ilgili tahliye talebinin reddine karar verilmesi yönünde görüş bildirerek, AYM'nin kararının Balbay'ın bireysel başvurusu sonucu verildiği için sözkonusu kararın sadece Balbay'ı bağladığını öne sürdü. Savcının hazırladığı mütaala yönünde görüş bildiren Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi, Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde tutuklu Kemal Aktaş, Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde tutuklu Selma Irmak ve Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde tutuklu Faysal Sarıyıldız'ın tahliye talebini reddederek, oy birliği ile tutukluluklarının devamına karar verdi.


10 yıl önce