|

BDP'li tutuklu vekillerin kararı açıklandı

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi, KCK davalarında tutuklu BDP Milletvekilleri Selma Irmak ve Faysal Sarıyıldız ile Bağımsız Van Milletvekili Kemal Aktaş'ın tahliye taleplerini oy birliği ile reddetti

Aa
00:00 - 16/12/2013 Pazartesi
Güncelleme: 19:12 - 16/12/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
BDP'li tutuklu vekillerin kararı açıklandı
BDP'li tutuklu vekillerin kararı açıklandı

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi, Diyarbakır KCK davasında tutuklu yargılanan Bağımsız Van Milletvekili Kemal Aktaş ve BDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak ile Şırnak KCK davasında tutuklu yargılanan BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın tahliye talebini reddetti.

CHP'li Milletvekili Mustafa Balbay'ın Anayasa Mahkemesinin kararı üzerine İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince tahliye edilmesinin ardından avukatlarınca tahliye edilmeleri için başvuru yapılan tutuklu milletvekilleri Irmak, Aktaş ve Sarıyıldız'ın dosyaları savcılıkça incelendi.

Mahkeme, savcının terör örgütü PKK'nın üst yapılanması olan KCK'ya yönelik operasyonda yakalanan, 14 Nisan 2009 yılından bu yana "silahlı terör örgütüne üye olduğu" gerekçesiyle yargılanan Milletvekili Aktaş, 18 Nisan 2009 yılından bu yana "silahlı terör örgütüne üye olduğu" gerekçesiyle yargılanan tutuklu Milletvekili Irmak ve 27 Nisan 2009 yılından bu yana terör örgütü üyesi ve yöneticisi olma suçundan yargılanan tutuklu Milletvekili Sarıyıldız'ın tahliye taleplerinin reddine karar verilmesi yönünde sunduğu ve Anayasa Mahkemesi kararının Balbay'ın bireysel başvurusu sonucu verildiği için söz konusu kararın sadece Balbay'ı bağladığını öne sürdüğü mütalaa ve avukatlarının tahliye taleplerini inceledi.

Mahkeme, Diyarbakır E Tipi Cezaevinde tutuklu sanık Kemal Aktaş, Diyarbakır E Tipi Cezaevinde tutuklu sanık Selma Irmak ve Diyarbakır D Tipi Cezaevinde tutuklu sanık Faysal Sarıyıldız'ın tahliye talebini reddederek, oy birliği ile tutukluluklarının devamına karar verdi.

Kararın gerekçesi açıklandı

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesinin Diyarbakır ve Şırnak KCK davalarının tutuklu sanıkları BDP Milletvekilleri Selma Irmak ve Faysal Sarıyıldız ile Bağımsız Milletveki Kemal Aktaş hakkında verdiği "tahliye talebinin reddi" yönündeki kararın gerekçesi açıklandı.

Mahkeme gerekçesinde, tutuklu Milletvekilleri Irmak, Sarıyıldız ve Aktaş'ın yargılandıkları davada haklarında iddia edilen suçlamaların ayrıntılarına da yer verdi. Anayasa Mahkemesinin CHP Milletvekili Mustafa Balbay ile ilgili verdiği karara da atıfta bulunulan kararda, Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcılığının esas itibarıyla "somut ve soyut norm denetimleri sonucunda verilen iptal kararları" için söz konusu olduğu belirtildi.

Anayasa Mahkemesi kararının bağlayıcı olmasının "iptal kararı ile iptal edilen kanunun hukuki geçerliliğini yitirmesi" anlamına geldiği kaydedilen kararda, şu ifadelere yer verildi:

"Anayasa Mahkemesinin bireysel başvuru hakkı sonucunda vermiş olduğu kararlar hangi dosya için verilmişse özel olarak bu dosyanın tarafları hakkında sonuç doğurur. Bireysel başvuruya ancak kişisel ve güncel bir hakkı doğrudan etkilenenler başvuruda bulunabileceğinden bu başvuru ile ilgili ortaya çıkacak Anayasa Mahkemesi kararı da bu kişi ve başvuruya konu adli karar veya işlem açısından bağlayıcı olacaktır. Mahkeme olayla sınırlı ve sadece taraflarla ilgili karar vermekle yetkilidir."



10 yıl önce