|

BDP'li vekiller tahliye oldu

Anayasa Mahkemesi'nin haklarında 'tutuklulukta makul süre ihlal edildi' kararı verdiği BDP milletvekilleri Gülseren Yıldırım ve İbrahim Ayhan tahliye edildi.

Diyarbakır
00:00 - 4/01/2014 Cumartesi
Güncelleme: 00:04 - 4/01/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
BDP'li vekiller tahliye oldu
BDP'li vekiller tahliye oldu

KCK davası tutuklusu BDP milletvekillerine müjdeli haber nihayet geldi. Ergenekon davası sanığı CHP'li Mustafa Balbay'ın bir süre önce Anayasa Mahkemesi (AYM) içtihadıyla tahliyesinin ardından benzer karar da BDP'li Gülser Yıldırım ile İbrahim Ayhan hakkında verildi. 'Tutuklulukta makul sürenin aşıldığı'nı önceki gün bildiren Yüksek Mahkeme'nin bu kararı sonrası Yıldırım ile Ayhan'ın avukatları, Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurarak tahliye talebinde bulundu. Mahkeme de Mardin Milletvekili Yıldırım ve Şanlıurfa Milletvekili Ayhan'ın tahliyesine oybirliğiyle karar verdi. BDP'liler tahliyeleri sevinçle karşıladı.

AYM 'İHLAL' DEMİŞTİ

Mahkeme iki milletvekilinin tahliye edilmesine ilişkin kararında her iki milletvekilinin AYM'ye bireysel başvuruda bulunduğunu kaydetti. Kararda, savcının 'tahliye' yönündeki mütalaasına da vurgu yapan mahkeme heyeti, AYM'nin Ayhan ve Yıldırım hakkında 'tutukluluğun makul süreyi aştığı' ve 'seçilme hakkının ihlal edildiği' içtihadına yer verdi. Kararda, AYM'nin 'ihlal' kararı dikkate alındığında, bu ihlalin ortadan kaldırılması için sanıkların tahliyesine karar verilmesi gerektiğini kaydedildi.

ÖNCE RET ÇIKMIŞTI

Tahliye kararının ardından Gülser Yıldırım Mardin E Tipi Cezaevi'nden, İbrahim Ayhan ise Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nden salıverildi. Şubat 2010'dan buyana 'terör örgütü üyesi olmak' suçlamasıyla cezaevinde bulunan Yıldırım'ı, çıkışta ailesi ve BDP'liler karşıladı. Yıldırım yaptığı ilk açıklamada, 'Umarım uzatılan barış eli, çözüm süreci doğru bir temelde ilerler' dedi. Tutuklu vekillerin, AYM'nin CHP Milletvekili Mustafa Balbay'ın tahliyesine ilişkin verdiği kararı gerekçe göstererek daha önce yaptıkları başvurular, 'Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuru hakkı sonucunda vermiş olduğu kararlar hangi dosya için verilmişse özel olarak o dosyanın tarafı hakkında sonuç doğurur' gerekçesiyle reddedilmişti.

Hakları ihlal edildi

Gülser Yıldırım ile İbrahim Ayhan'ın salıverilmesinin ardından gözler Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan milletvekilleri Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız ve Kemal Aktaş'a çevrildi. KCK sanığı bu vekillerin 'tutuklulukta makul sürenin aşıldığı' ve 'seçilme haklarının ihlal edildiği' gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvurular dün akşam sonuçlandı. Yüksek Mahkeme Irmak, Sarıyıldız ve Aktaş'ın haklarının ihlal edildiğine hükmetti. Bu 3 isim hakkında da tahliye kararı verilmesi bekleniyor.

Çifte standart ortadan kalktı

Anayasa Mahkemesi'nin tutuklu vekillerin başvurularına ilişkin kararı TBMM'de temsil edilen partiler tarafından da olumlu karşılandı. AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, 'Karar, hem tutuklu milletvekilleriyle ilgili Meclis'te yürüttüğümüz çözüm arayışını güçlendirdi hem de çifte standardı ortadan kaldırdı' diye konuştu. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise 'Milletvekillerinin tutsak olmaları parlamento için bir ayıptı. Bu ayıp geç de olsa temizlendi' dedi. MHP Grup Başkanvekili Vural, kararı henüz incelemediğini belirtirken, Balyoz davası hükümlüsü Engin Alan için de bir karar alınmasını istediklerini ifade etti. BDP Grup Başkanvekili Baluken ise kararının emsal teşkil ettiğini ileri sürerek, 'Üç tutuklu milletvekili, Hatip Dicle ve halkın oyuyla seçilmiş arkadaşlarımız da tahliye edilmeli' diye konuştu.


10 yıl önce