|

Bedelli askerlik yasası haftaya

Başbakan Erdoğan, “bedelli askerlik” konusunda çalışmaların sonuna gelindiğini belirterek, “Bu hafta içinde olmazsa bile önümüzdeki hafta bu işi tamamlayıp adımı atacağız ve bedelli askerlik ile ilgili inşallah yasayı çıkarmış olacağız” dedi. Ardından Genelkurmay Başkanı Özel ile görüşen Erdoğan, bu konudaki tüm alternatifleri masaya yatırdı

Erhan Seven
00:00 - 17/11/2011 Perşembe
Güncelleme: 23:40 - 16/11/2011 Çarşamba
Yeni Şafak
Bedelli askerlik yasası haftaya
Bedelli askerlik yasası haftaya

Başbakan Tayyip Erdoğan, Rixos Otel'de 'Eşi Vefat Etmiş Kadınlar İçin Sosyal Yardım Programı Toplantısı'nda toplumda merakla beklenen bedelli askerlik konusunda tarihi açıkladı.

Erdoğan, 'Çok dedikodusu yapıldığı için bugün bunu burada açıklayayım istiyorum o da şudur, devamlı söyleniyor devamlı konuşuluyor bugün bu güzel, anlamlı toplantıya yakışır diye düşündüm, o da bedelli askerlik konusunda şu anda çalışmalarımızın sonuna gelmiş bulunuyoruz. Ve inanıyorum ki şöyle bu hafta içinde olmazsa bile önümüzdeki hafta bu işi tamamlayıp hemen adımı atacağız ve bedelli askerlik ile ilgili inşallah yasayı çıkarmış olacağız. Ve bu da ülkemiz için hayırlı olsun diyorum' dedi.

Erdoğan, bu açıklamasının ardından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile bir araya geldi. Erdoğan'ın programı nedeniyle bir gün öne çekilen görüşmede bedelli askerlik konusu bir numaralı madde oldu. Özel'in 20 gün önce yeşil ışık yakmasıyla tekrar gündeme gelen bedelli askerlikte, TSK'nın asker ihtiyacı yapılacak çalışmanın temel noktasını oluşturdu. Terörle mücadelede herhangi bir zaafiyete uğramak istemeyen Genelkurmay Başkanlığı tarafından 35 yaş sınırı genel kabul görürken, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın '20 yaştan 40 yaşa kadar olabilir' açıklamasıyla bu sınırın aşağı çekileceği öğrenildi.

HER YÖNÜYLE ELE ALINDI

Genelkurmay Başkanlığı yaş sınırıyla ilgili alternatifli çalışmayı hükümet ile paylaştı. Hazırlanan üç aşamalı çalışmanın ilkinde 35 yaş sınırı bulunuyor. Bu yaşın üzerinde bulunan 200 bin kişinin bedelli askerlik hakkı kazanacağı tespit edildi. İkinci çalışmada yaş sınırının 30'a çekilmesi sözkonusu. Buna göre 400 bin civarında askere gitme hakkı ve ödevi bulunan kişi bedelliden faydalanabilecek. Bir ara formül durumunda olan 30 yaş sınırı Genelkurmay'ın da 'çok sıcak bakmamakla birlikte kabul edilebilir' bulduğu bir sınır olarak dikkat çekiyor.

Üçüncü çalışma ise hükümetin özellikle üzerinde durduğu 25 yaş sınırı. Bu durumda bedelliden yararlanacak kişi sayısı 500 bine kadar çıkıyor. Son bedelli askerlik uygulamasında yaş sınırı 27 olarak belirlenmişti.

TÜM ALTERNATİFLER MASAYA YATIRILDI

Erdoğan ile Özel arasında yapılan görüşmede tüm alternatifler masaya yatırıldı. Görüşmenin sonunda karar Bakanlar Kurulu toplantısında ele alınacak. Bedelli askerlikte rakam da önemli bir yer tutuyor. Rakamın 15 bin lira ile 20 bin lira arasında olması bekleniyor. Bedelli askerlik için parası olmayanların kamuda çalışma fikri kabul görmedi. Bedelli askerlik için 4 ya da 6 taksitli ödeme seçeneği sunulması planlanıyor. Para temin etmek için bankaların vatandaşlara kredi vermesi de sözkonusu.


150 bin dula sosyal destek

Erdoğan, Rixos Otel'de düzenlenen 'Eşi Vefat Etmiş Kadınlar İçin Sosyal Yardım Programı Toplantısı'nda eşi vefat etmiş kadınlara pozitif ayrımcılık sağlanacağını söyledi. Kadının bir toplumun aynası olduğuna işaret eden Erdoğan, “Toplum, kadınla değişir, kadınla dönüşür. Kadınların değişimi ve dönüşümü eğer olumsuz yöndeyse biliniz ki o toplum uçuruma doğru yol almaktadır” dedi. Erdoğan, "Yaptığımız araştırmanın sonuçlarına göre, Türkiye genelinde eşi vefat etmiş hanımlara yardım etmek amacıyla bir dizi çalışmayı derhal başlattık. İlgili tüm kurumlarla koordinasyon içinde, son derece modern bir altyapıyla, bu 150 bin hanım kardeşimize inşallah ulaşacak ve yalnız olmadıklarını hissettireceğiz. 2012 yılından itibaren, bu hanım kardeşlerimizin gıda yardımlarından düzenli olarak faydalanmalarını sağlayacağız. TOKİ'nin inşa ettiği alt gelir grubu ve yoksul konutlarında, eşi vefat etmiş ihtiyaç sahibi hanım kardeşlerimize öncelik verilmesini hedeflerimiz arasına alıyoruz. Şartlı Eğitim Yardımından yine bu kardeşlerimizin öncelikli olarak faydalanmasını sağlayacağız. İstihdam ve meslek edindirme kurslarında öncelik sağlanacak. Bu hanım kardeşlerimizin, eğer çocukları varsa, çocuklarının eğitim burslarından, yurt hizmetlerinden yararlanmasında da yine pozitif bir ayrımcılık uygulanacak, hukuki ve psikolojik destek de sağlanacak' dedi.

Erdoğan, terör kurbanı olan, teröristler tarafından öldürülen ailelere de terör şehitlerine verilen desteğin aynısının verileceğini söyledi.


Bunlar taş kalpli caniler

Erdoğan, terörist cenazelerini istismar ettiğini savunduğu BDP'li kadın milletvekillerine “taş kalpliler” diyerek yüklendi. “Bu topraklarda taş kalpli canilerin tahrikleri asla alıcı bulamaz” diyen Erdoğan, özetle şunları söyledi:

"Son günlerde BDP'li milletvekillerinin özellikle kadın milletvekillerinin terörist cenazelerini istismar noktasında ciddi tahrik eylemlerinin içine girdiklerini görüyoruz. Kendileri safahat içinde yaşarken gencecik insanları, hatta 14-15 yaşlarındaki çocukları dahi dağa gitmeye, terörist olmaya, can almaya teşvik ediyorlar. O kadın milletvekillerinin maalesef ağlayan, ağıtlar yakan anneleri istismar edecek kadar kalpleri taş haline gelmiş, bunları görmez durumda olmuşlardır. Bir mağarada işkence ile öldürülen 5 kadın teröristi görmezden duymazdan geliyorlar. Ama canlı bomba olup masum insanları havaya uçurmayı, gemi kaçırmayı marifet gibi sunacak kadar da canileşiyorlar. Serap yavrumuzu öldürten anlayış bu anlayıştır. Bu taş kalpliler; göz yumdukları terörle akan kana ortak oluyorlar."



12 yıl önce