|

Bir numaralı bütçe Eğitim'e

Milli Eğitim Bakanı Çelik, "Biz iktidara geldiğimizden bu yana bir numaralı bütçe eğitim bütçesidir" dedi.

Aa
00:00 - 19/11/2008 الأربعاء
Güncelleme: 19:46 - 19/11/2008 الأربعاء
Yeni Şafak
Bir numaralı bütçe Eğitim'e
Bir numaralı bütçe Eğitim'e

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "Biz iktidara geldiğimizden bu yana bir numaralı bütçe eğitim bütçesidir" dedi. Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Sinop'a gelen Bakan Çelik, Vali Zeki Şanal'ı makamında ziyaret ederek, kentle ilgili bilgi aldı. Bakan Çelik, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, bir ülkenin eğitimde yakaladığı seviyenin kişi başına düşen milli gelir ve kalkınma düzeyine bağlı olduğunu söyledi.

Türkiye'nin dünyanın 17. büyük ekonomisi olduğunu belirten, Çelik, eğitim alanında da her geçen yıl daha iyi yerlere geldiğini vurguladı. İktidara geldikleri günden bu yana eğitime önemli yatırım yaptıklarını anlatan Çelik, şunları kaydetti:

"Biz iktidara geldiğimizden bu yana bir numaralı bütçe eğitim bütçesidir. Bu yönden baktığımız zaman biz eğitime kendi bütçesinden çok ciddi paralar ayıran bir ülkeyiz. Kişi başına yapılan eğitim harcaması, vatandaşların katkıları, insanların kendi çocuklarının eğitimi açısından harcadıkları paraya baktığımız zaman, Eğitime Yüzde 100 Destek Kampanyası'nı da kattığınızda toplam olarak eğitim alanındaki harcamalar açısından biz dünya sıralamasında ikinci sıradayız."

Türk halkının eğitim konusunda duyarlı olduğunu vurgulayan Bakan Çelik, "Çünkü kurtuluşunun da eğitimde olduğuna inanıyor" dedi.


"EĞİTİME YATIRIM İÇİN ÖNEMLİ KAYNAĞA İHTİYAÇ VAR"

Hollanda'dan örnekler veren Bakan Çelik, bu ülkeyle kıyaslama yaparak, Hollanda düzeyinde bütçeden kaynak aktarılması durumunda bunun 200 trilyon YTL olacağını söyledi.

Hollanda'nın 2.5 milyon öğrenci için 20 milyar avro bütçe ayırdığına dikkati çeken Çelik, "Bizim zaten 2007 yılındaki konsolide bütçemizin toplam tutarı 204 katrilyon (trilyon YTL) lira" diye konuştu. Eğitime gereken yatırımların yapılması için önemli kaynağa ihtiyaç olduğunu anlatan Bakan Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Şimdi, 'sağlığa para ayırmayın, yollara, güvenliğe, adalet hizmetlerine para ayırmayın', eğer birileri bunu diyebiliyorsa, 'köylerin hizmetlerine para ayırmayın, tarımsal desteklere para ayırmayın' diyebiliyorsa mesele yok. Türkiye gelişmekte olan olan bir ülkedir. Geliştikçe eğitime daha fazla para ayıran bir ülkedir" dedi.

Daha önceleri bütçeden en fazla payın Milli Savunma Bakanlığına ayrıldığını anımsatan Bakan Çelik, "Her zaman Milli Savunma Bakanlığı bütçesi bir numara olurdu. 2003'den bu yana Milli Eğitim Bakanlığı açık ara ile bir numaraya sahiptir. Ama 'her şey süt liman' diyecek konumda değiliz. Siyasi iradenin görevi, eksiklikleri görmek ve tamamlamaktır" diye konuştu. Sinop'ta katılacağı Değerlendirme Toplantısı hakkında da bilgi veren Bakan Çelik, toplantıda Sinop'un eğitimle ilgili konularının ele alınacağını bildirdi.

Bakanlığa bağlı yetkili ve uzmanların bir süredir Sinop'ta çalışma yaptığını belirten Çelik, bu çalışmalar kapsamında önceliklerin masaya yatırılacağını söyledi.

Sinop'ta eğitim seviyesinin yüksek olduğunu kaydeden Çelik, "17 öğrenciye bir öğretmen düşüyor. Avrupa'da 20-24 öğrenciye bir öğrenci düşüyor" dedi.

Daha sonra Ak Parti İl Başkanlığına giderek bir süre partililerle görüşen Hüseyin Çelik, temasları kapsamında Polisevi'nde düzenlenecek "Değerlendirme Toplantısı"na da katılacak.

Öte yandan, Ankara'dan özel bir uçakla Sinop'a gelen Bakan Çelik'in, Sinop'a gelmek üzere önce helikopterle havalandığı, ancak olumsuz hava koşulları nedeniyle havaalanına geri dönerek, daha sonra özel bir uçakla Sinop'a hareket ettiği öğrenildi.

٪d سنوات قبل