|

Bu daha başlangıç

PKK’nın ‘ikinci Kandil’ yapmaya uğraştığı Sincar’a kara operasyonu öncesi ilk adım, havadan geldi.

Yeni Şafak
04:00 - 26/04/2017 Çarşamba
Güncelleme: 08:11 - 26/04/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
​Bu daha başlangıç​
​Bu daha başlangıç​

Türk Hava Kuvvetleri, Suriye kuzeydoğusu ve Irak kuzeyine önceki gece saat 02.00’de savaş jetleriyle operasyon düzenledi. Depolardaki en ağır mühimmatın kullanıldığı hava harekâtında bölücü örgüt hedeflerine toplamda 40 ton bomba bırakıldı. 20 savaş uçağıyla icra edilen operasyonda terörist hedefler akıllı bombalarla tam isabet vuruldu; örgütün merkezi olarak bilinen yerler imha edildi. Operasyon sonucu ilk belirlemelere göre 40'ı Sincar'da 30'u Karaçok'ta olmak üzere 70 PKK'lı öldürüldü.

TERÖRİSTİN ANTENİ YIKILDI

Sınır ötesi hava operasyonunda bombaların 10 tonluk kısmı, Suriye kuzeydoğusunda bulunan Karaçok’taki hedeflere atıldı. Suriye PKK’sının sözde Cizire kantonuna bağlı Kamışlı ilçesi güneyindeki Karaçok dağına yapılan operasyona, Suriye’de Türkiye’nin Fırat doğusuna da istediği an müdahale edebileceğini gösterdi. Savaş jetleri, Karaçok’ta PYD/PKK ve ABD’lilerin kullandığı TV yayın kompleksini her biri birer tonluk 10 adet bombayla havaya uçurdu. Örgüt, Karaçok’taki TV antenleri sayesinde Irak, Türkiye ve Suriye’de iletişim sağlıyordu. Operasyonla bu antenler yıkıldı, örgütün iletişimi de kesilmiş oldu. Cizre’nin hemen dibindeki Karaçok bölgesini PKK’nın elebaşıları kullanıyordu. Kandil’den sonra örgüt için en önemli yerler arasında bulunan bölgede, Türkiye’deki terör saldırılarına ilişkin planlamalar yapılıyor, eylem talimatları veriliyordu. Bölücü örgütün Ankara, İstanbul ve Nusaybin saldırılarının da burada planlandığı belirtiliyor. Yine bu bölgede, yabancı ülke istihbarat örgütleriyle PKK/PYD/YPG terör örgütünün biraraya geldiği ve planlamalar yaptığı karargâhlar bulunuyordu. Operasyonda insansız hava araçları da etkin şekilde kullanıldı.

SİNCAR İÇİN İLK ADIM

Tonluk bombaların diğer hedefi ise Irak kuzeyinde ‘ikinci Kandil’ olarak görülen Sincar (Şengal) bölgesi oldu. Musul’un batısındaki Sincar Dağı’na toplamda 30 ton bomba bırakan Mehmetçik, buradaki PKK kamplarını vurdu. ‘ABD korumasında’ olduklarını, bu nedenle Türkiye’nin buraya operasyon yapamayacağını düşünen teröristler, gece vakti gafil avlandı. Sincar bölgesi, Kamışlı’dan yaklaşık 70 kilometre uzaklıkta ve stratejik konumuyla PKK tarafından yeni üs olarak kullanılıyordu. Son günlerde ‘terörist örgütün buradan çıkmaya başladığı’ yönünde yayınlar yapılsa da istihbarat raporları aksini söyleyince TSK düğmeye bastı. Buraya yakında geniş çaplı bir kara harekâtı bekleniyor.

Orayı hemen boşaltın

Operasyon sırasında PKK'lılara yakın noktalarda bulunan Peşmergelerden 5'i hayatını kaybetti, 9’u da yaralandı. Yaralıların tedavileri için Ankara-Erbil hattında diplomatik temas sürüyor. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi lideri Mesud Barzani, Sincar'ı boşaltmaları için PKK'ya bir çağrı daha yaptı.

ABD: Harekattan Endişeliyiz

Harekatla ilgili açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı, harekattan dolayı endişe duyduklarını belirtti. Operasyonun koalisyon tarafından onaylanmadığını açıklayan ABD Dışişleri, endişelerini Türk hükümetine ilettiklerini bildirdi. Pentagon da yaptığı açıklamada "Saldırı müttefik kuvvetlerimizin talihsizce hayatını kaybetmesine yol açtı.” ifadelerini kullandı.


Asker girmeye
hazır

Sincar’a kara operasyonu için Erdoğan-Trump görüşmesinden çıkacak sonucun bekleneceği ifade ediliyor. Buranın ‘ikinci Kandil’ yapılmasına hiçbir şekilde izin verilmeyeceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, PKK’nın bölgeden temizleneceğine işaret etmişti. ABD ordusunun Sincar’da PKK ile yoğun irtibatı bulunuyor. ABD’nin DEAŞ’ın elindeki Rakka’ya yapılacak operasyonda PKK ile birlikteliği tercih etmesi durumunda Ankara-Washington hattında iplerin iyice gerilmesi bekleniyor. TSK, Fırat Kalkanı Harekâtı’nın sürdüğü dönemde Sincar’a yaklaşık 100 km mesafedeki Silopi’ye binlerce zırhlı araçtan oluşan askeri konvoy intikal ettirmişti. Özel birlikler de bölgeyi teröristlerden temizlemek için yapılacak kara operasyonu için sınırda hazır bekletiliyor.


Anten paniği

ABD’li askerlerin PKK’lı teröristlerle yaptıkları işbirliği, Karaçok bombardımanından sonra da kayıtlara geçti. ABD’li subaylar 'hasar tespiti yaparken' kendisine teröristler eşlik etti.

#Türkiye
#Sincar
#Operasyon
#ABD
#PKK
7 yıl önce