|

CHP iyice köşeye sıkıştı

Partiler arasında bir koalisyon kurulamazsa kasım ayında yapılması muhtemel bir erken seçim, en çok CHP’yi endişelendiriyor. Vekil adaylarının kısa zamanda önseçimle belirlenecek olması, partiyi karıştıracak

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/07/2015 Pazartesi
Güncelleme: 21:29 - 5/07/2015 Pazar
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'partilerin kendi aralarında uzlaşmaları, aksi durumda üstüne düşeni yapacağı' yönündeki açıklamasının ardından CHP'yi erken seçim endişesi sardı. Ankara kulislerinde 22 Kasım'da erken seçim yapılabileceği yorumları CHP'yi ikiye böldü. Parti tüzüğünde milletvekili adaylarının yüzde 85'inin önseçimle belirlenmesi şartı CHP tepe yönetimini çare aramaya zorluyor, zira adaylarının büyük bölümünü ön seçimle daha yeni belirleyen CHP yönetimi, bu kadar kısa süre içinde bir ön seçim maratonun partiyi yoracağı görüşünde.


TÜZÜK KABUS GİBİ

Siyasi partilerin kendi aralarında anlaşamamaları durumunda 22 Kasım'da bir erken seçim olursa AK Parti, MHP ve HDP mevcut milletvekillerini sıralamalarını bile değiştirmeden yeniden aday listelerine yazabilecekken, CHP'nin tüzüğü milletvekili adaylarının yüzde 85'inin önseçimle belirlenmesini şart koşuyor. Rakipleri erken seçime çalışırken, CHP'nin yine parti içi kavgalar ve tartışmalarla enerjisini tüketeceğini düşünen Kılıçdaroğlu ve ekibi, erken seçimin parti içinde yaratacağı krizin önüne geçmek için hukukçularla görüşme trafiği başlattı.


İKİ FORMÜL VAR

CHP'li kurmaylara göre erken seçimin yaratacağı krizin tabanda yaratacağı etkinin HDP'ye oy kayması olarak yansıyacağı görüşü hakim. Bu durumda CHP yönetimi, erken seçim kabusunun parti içindeki etkilerini en aza indirgemek için iki formül üzerinden çalışıyor. Birinci formül, 'koalisyon ortağı olmak'. Bu ihtimalin hayata geçmesi için AK Parti ile sıcak teması yürütmek üzere CHP eski Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi görevlendirildi. Daha önce İstanbul Defterdarlığı yapmış ve İstanbul sermayesini arkasına almış Hamzaçebi'nin, partide grup başkanlığına ya da Meclis başkan vekilliğine aday gösterilmemesinde, AK Parti-CHP koalisyon sürecinde kendisine biçilen rolün etkili olduğu dile getiriliyor.


O KURAL DEĞİŞEBİLİR

Hamzaçebi, AK Parti ile yürütülen arka bahçe diplomasisinde önemli rol oynayacak. CHP kurmaylarının önündeki ikinci seçenek ise olağanüstü tüzük kurultayının toplanması ve tüzüğün ilgili maddesinin değiştirilmesi. Bu durumda erken seçim kararın alınması durumunda CHP hemen bir olağanüstü tüzük kurultayı için çalışmalara başlayacak. Eğer AK Parti-CHP koalisyon ortaklığı olmazsa, ağustos ayının ikinci haftası olağanüstü tüzük kurultayı için çalışmalar başlatılacak ve bu işe tek gündemle çözüm bulunacak.



KEMAL BEY'İN Aralık sıkıntısı

CHP eğer koalisyon hükümetinde yeralamaz ve bir erken seçim olursa, milletvekili adaylarının yüzde 85'inin önseçimle belirlenmesine dair tüzük kuralı CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu için kabus gibi olacak. Kılıçdaroğlu ve kurmaylarını düşündüren bir başka konu ise, normalde 2014'ün temmuz ayında yapılması gereken, ancak bir yıl ertelenen 'kurultay' meselesi. Ertelenmiş kurultayın önümüzdeki aralık ayında yapılması bekleniyor. Ancak bir sorun var. Eğer kasım ayında erken seçim olur ve CHP sandıkta 7 Haziran'dan daha kötü bir sonuç alırsa, Kılıçdaroğlu hezimet yaşamış olarak kurultaya girmekten çekiniyor. Kılıçdaroğlu'nun kasımdaki seçimleri bahane edip kurultayı ertelemek gibi bir şansı da bulunmuyor.




#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#CHP
#Kılıçdaroğlu
#koalisyon
9 yıl önce