|

Ecevit başörtüsüne karşı çıkmadı

DSP Genel Başkanı Masum Türker, bazı milletvekillerinin TBMM Genel Kurulu'na başörtüsüyle katılması ve 1999 yılında merhum genel başkanları Bülent Ecevit'in tutumuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Aa
00:00 - 3/11/2013 الأحد
Güncelleme: 15:35 - 3/11/2013 الأحد
Yeni Şafak
Ecevit başörtüsüne karşı çıkmadı
Ecevit başörtüsüne karşı çıkmadı

Masum Türker, Bülent Ecevit'in, Meclis'te başörtülü olarak ant içmek isteyen Merve Kavakçı'nın tutumuna karşı sarf ettiği "Devlete meydan okutmam" sözlerine ilişkin, "Bülent Ecevit hiçbir zaman başı örtülülere karşı olmadı. Bülent Ecevit'in karşı çıktığı şey, bir uzlaşma bir hukuki düzenleme olmadan başörtüsünü bahane edip devlete meydan okunup yarın öbür gün cumhuriyetin çizgisinin değiştirileceğine dikkati çekmek içindi, bunu hiç kimse anlamadı" dedi.

Türker, partisinin İzmir il başkanlığınca Fuar Gençlik Tiyatrosu'nda düzenlenen DSP'nin kuruluş yıl dönümü ve Bülent Ecevit'i anma etkinliğinde yaptığı konuşmada, Bülent Ecevit'in büyüklüğü, erdemi ve inançlara olan saygısının yok edilmek istendiğini savundu.

Parlamentonun 31 Ekim'deki toplantısına 4 kadın milletvekilinin başı örtülü olarak girdiğini ve bu sırada Bülent Ecevit'e sözlü saldırıda bulunulduğunu gördüklerini dile getiren Türker, şunları kaydetti:

"Bülent Ecevit, hiçbir zaman başı örtülülere karşı olmadı. Partimizde başı örtülü ilçe başkanları vardı o zamanlarda, bugün de başörtülü ilçe ve il yönetecileri var. Bülent Ecevit'in karşı çıktığı şey, bir uzlaşma, bir hukuki düzenleme olmadan başörtüsünü bahane edip devlete meydan okunarak, yarın öbür gün cumhuriyetin çizgisinin değiştirileceğine dikkati çekmekti, bunu hiçbirisi hiç kimse anlamadı. Maalesef geçtiğimiz perşembe günü, 29 Ekim'den iki gün sonra, cumhuriyetin omurgası kırılmıştır. Hiç kimse sevinmesin.

Yasal düzenleme olmadan 'Bir kere delinmekle bir şey olmaz' deyip deleceksin ondan sonra şu gelecek, 'Başı örtülü niye değil?' diye sorulmaya başlanacak ve bir süre sonra herkesin başının örtülmesine neden olacaktır bu. Hatta, başı açık olan kadınlarımızın kocaları gelip evde karısına yalvaracak, başını ört diye. Müteahhitse ihale alabilmesi için başı örtülü bir kadının kocası olması şart olacak, devlette ise terfi alabilmek için vali, rektör, Merkez Bankası başkanı olabilmek için Anayasa'ya, Yargıtay'a üye seçilebilmek için karısının başının örtülü olması aranacak."

- Bülent Arınç'a davet

Türker, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın 31 Ekim'de parlamentodaki konuşmasına da tepki göstererek, şu ifadeleri kullandı:

"Buradan 'Hodri meydan' diyorum, davetiye gönderiyorum. Sorumlu olduğu Anadolu Ajansı, lütfen bu sözlerimi bülteninize koyunuz, koymayacaksanız lütfen Bülent Arınç'ın önüne koyun. İstediği televizyonda, istediği gazetecilerle Bülent Ecevit için o gün söylediği sözlerini, manasını, dini anlayışı tartışmaya hazırım. Bülent Arınç, Bülent Ecevit için söylediği o sözler için özür dileyene kadar da onun yakasından düşmeyeceğim."

Arınç'ın konuşmasına o gün parlamentoda bulunan CHP'li milletvekillerince tepki gösterilmemesine de sitem eden Türker, "Parlamentoda Bülent Ecevit'e kimsenin sahip çıkmadığını gördük. Bülent Ecevit'i yerden yere vurdu Bülent Arınç, arkasından söz alıp, sözünün düzeltilmesini isteyen kimse yoktu. Onun için Bülent Ecevit'e sahip olacak olanların yalnız Demokratik Sol Parti'liler olacağına hepimiz şahit olduk' dedi.

Türker, parti olarak 2014 yılında yapılacak yerel seçimlerde hiçbir partiyle güç birliği yapmalarının söz konusu olmadığını belirterek, her yerde seçimlere kendi adaylarıyla gireceklerini söyledi.

٪d سنوات قبل