|

Emeklilik yaşı neden 65 oldu?

Adını, soyadını yaz emeklilik yaşını öğren!

Cihan
00:00 - 7/12/2012 Cuma
Güncelleme: 10:54 - 7/12/2012 Cuma
Yeni Şafak
Emeklilik yaşı neden 65 oldu?
Emeklilik yaşı neden 65 oldu?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, Ocak ayından itibaren vatandaşların sosyal güvenlik ile ilgili sorularını kısa mesaj (SMS) yoluyla sorabileceğini ve anında cevap alabileceğini açıkladı.

Fatih Acar, Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ankara şubesinde işadamları ile bir araya geldi. İşadamlarına yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Acar, bazı hizmetlerine cep telefonu üzerinden kısa mesaj ile ulaşılmasına imkan tanıdıklarını ifade etti. SGK Başkanı, 'Vatandaş telefonunun mesaj bölümüne adını, soyadını, TC numarasını ve öğrenmek istediği konuyu SMS olarak yollayınca, soruların cevabını alabilecek. Örneğin adını, soyadını, TC numarasını yazıp SGK'ya 'Ne zaman emekli oluyorum' diye mesaj atınca, ne zaman emekli olacağını öğrenebilecek. Yine aynı şekilde 'Kaç gün prim ödedim?' diye mesaj atınca kaç gün prim ödediğini anında SMS yoluyla öğrenebilecek. Bu şekilde 2013 yılında vatandaşa ani hizmet sunabilen interaktif sistem gelecek.' dedi.

ORTALAMA YAŞAM SÜRESİ 81 YILA ÇIKACAĞI İÇİN...

Emeklilik yaşına dair açıklama yapan Fatih Acar, 2046 yılında ortalama yaşam süresinin 81 yıla çıkacağının öngörüldüğünü belirterek, bu yüzden emeklilik yaşının 65'e yükselttiklerini belirtti. Emekli olmak için pirim ödeme gün süresinin 9 binden, 7 bin 200'e düşürdüklerini bildiren SGK Başkanı, güncelleme katsayısını da TÜFE ile gelişme hızının yüzde 30'unu çarparak yeniden düzenlediklerini söyledi.

"EMEKLİ İSTERSE MAAŞINI EVİNE GETİRİRİZ"

SGK reformları yapılmadan önce emeklilerin kuyruk sırasında beklediğini vurgulayan SGK Başkanı, yeni düzenlemelerle emeklileri daha rahat ettirmeye çalıştıklarına değindi. Başkan Acar, şu an Türkiye'de 10 milyon 400 bin emekli olduğunu söyleyerek, emeklilerin istedikleri takdirde maaşlarını evlerine kadar getirebileceklerini kaydetti.


11 yıl önce