|

Emekliye güzel haber!

Bankalar, emekli maaşlarının yatırılması karşılığında promosyon ödemeyi kabul etti.

00:00 - 3/06/2010 الخميس
Güncelleme: 14:10 - 3/06/2010 الخميس
Yeni Şafak
Emekliye güzel haber!
Emekliye güzel haber!

Ancak uygulamanın hayata geçirilmesi için daha önce konuyla ilgili çıkarılan Başbakanlık genelgesinin değiştirilmesi gerekiyor. Emekli Bir-Sen, yasal altyapının hazır hale getirilmesi için bugün Çalışma Bakanı Ömer Dinçer'den talepte bulunacak.

Emeklilerin uzun süredir devam ettirdiği maaş promosyonu mücadelesinde önemli bir gelişme sağlandı. Emekli dernekleri ile görüşen çok sayıda banka, maaş ödemesi karşılığında nakdi promosyon vermeyi kabul etti. En somut teklif Şekerbank'tan geldi. Banka, maaşların yatırılması karşılığında maaş promosyonu teklif ederken, şube sayısının az olması konusunda da çözüm geliştirdi. Buna göre Şekerbank, emeklilere maaş öderken diğer bankalarla da anlaşma yapacak. Emekli, bulunduğu il veya ilçede hangi banka şubesi varsa maaşını oradan alabilecek. Böylece banka, Türkiye'nin tamamında maaş ödemesi yapabilecek. Türkiye Finans ise maaşları ödeme karşılığında bir maaş promosyon önerdi.


Emekli Bir-Sen Genel Başkanı İsrafil Odabaş'ın verdiği bilgeye göre Ziraat, Yapıkredi ve İş Bankası da emekliye maaş promosyonu verilmesine sıcak bakıyor. Ancak sorun, maaş promosyonlarının memurlara nakdi olarak verilmesini öngören Başbakanlık genelgesinin emeklileri kapsamaması. Bu sebeple emekliler, maaş promosyonu alamıyor. Emekli dernekleri, Başbakanlık genelgesinin emeklileri de kapsayacak şekilde değiştirilmesini istiyor. Bu amaçla Çalışma Bakanı Ömer Dinçer ile Emekli Bir-Sen heyeti bugün bir araya gelecek. Dernekler, Bakan Dinçer'den Başbakanlık genelgesinin kendilerini de kapsamasını talep edecek. Düzenleme yapılırsa Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK), emekliler adına bankalarla anlaşma yapabilmesinin yolu açılacak.


Daha önce oda tefrişatı, araç alımı ve makam giderleri için harcanan maaş promosyon gelirleri, 2007 yılı Temmuz ayında yayınlanan Başbakanlık genelgesiyle memurlara verilmeye başlandı. Bu gelişmenin ardından emekliler de maaş promosyonu alabilmek için harekete geçmişti. 9 milyon emekliye, SGK tarafından 2010 yılında 75 milyar lira maaş ödemesi yapılacak. Rakamın bu derecede büyük olması, bankaların iştahını kabartıyor. Emekli Bir-Sen Genel Başkanı İsrafil Odabaş, bankada sadece maaş küsuratlarının birikmesi durumunda bile bunun ciddi meblağ tutacağını söyledi. Odabaş bu sebeple bankaların emekliye maaş promosyonu ödenmesine son derece sıcak baktığına dikkat çekti.


Kamu kurumları, Başbakanlık genelgesi gereği maaş promosyonlarının en az yüzde 70'ini personele dağıtıyor. Yıllık ortalama bin TL'ye kadar çıkan bu para, memur için ikinci bir gelir kapısı oldu. Ancak emekli maaşlarında durum kısa süre öncesine kadar tam tersiydi. SGK, emekli maaşlarını ödeyen bankalara komisyon veriyordu. 2009'da emekli maaşı karşılığı ödenen maaş komisyonları kaldırıldı. Böylece bankalara ödenen 278 milyon TL kurumun kasasında kaldı.

(ZAMAN)

٪d سنوات قبل