|

Erken ödeme mağduru bu kararla kurtulacak

Ankara 7. Tüketici Mahkemesi, kişiden “erken ödeme ücreti” ve “ödeme planı değişikliği” adı altında para alınmasını haksız buldu. Bunun üzerine tüketici temsilcileri alınan kararın ibretlik olduğunu söyleyerek, hakkını arayan tüketicilerin, başvuru dosyalarına bu konudaki Yargıtay kararını da eklemeleri önerisinde bulundular

Derya Coşkun
00:00 - 28/01/2012 Cumartesi
Güncelleme: 00:59 - 28/01/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Erken ödeme mağduru bu kararla kurtulacak
Erken ödeme mağduru bu kararla kurtulacak

Tüketici kanununun sağladığı en önemli haklardan biri bilgilendirme ve aydınlatılma hakkı olmasına rağmen, bankaların kredi verirken 'tek taraflı' kararları vatandaşın mağduriyetine zemin hazırlıyor. Bankadan aylık faizi 1,28'den konut kredisi alan bir kişi, faiz oranları düşünce borcunu yeniden yapılandırmak için başvurdu. Banka, bunun karşılığında, “yüzde 2 erken ödeme ücreti” ile “ödeme planı değişikliği” adı altında 1930 lira tahsil etmesi üzerine, Ankara 7. Tüketici Mahkemesi, kişiden “erken ödeme ücreti” ve “ödeme planı değişikliği” adı altında para alınmasını haksız buldu.

TÜKETİCİYE HAKSIZ ŞART SUNULUYOR

Tüketici Hakları Merkezi (TÜMER) Genel Başkanı Faruk Hançer, bankaların taksitlendirme karşılığında aldıkları faize dikkat çekti. Mortgage sistemini oturtmak için faiz oranının sabit olarak belirlenmesi halinde konut finansman kurulunun erken ödeme ücreti talep edebileceğini söyleyen Hançer, "Ancak bu erken ödeme halinde gereken indirimi yapma zorunluluğu olan maddeyle çelişiyor" dedi. Serbest piyasa ekonomisinde her şeyin meşru kabul edildiğini ancak bu durumun bankacılıkta tüketiciye sunulmuş haksız şart olduğuna işaret etti.

FAİZ SABİT İSE ALINABİLİR

Konuya dair 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'a göre, faiz oranının sabit olarak belirlenmesi halinde bir veya birden fazla ödemenin vadesinden önce yapılması halinde konut finansman kurulunun erken ödeme ücreti talep edebileceği, bunun yüzde 2 oranını geçemeyeceği biliniyor. Ancak, bankanın bu oranı azami miktarda kullanabilmesi için gerekçesini tüketiciye bildirmesi de zorunlu. Bu yüzden, alınan ücret ve yapılan işlem piyasada bankaların faiz oranında kendiliğinden ve talep üzerine yaptıkları indirimler şeklinde açıklanabiliyor. Tüketiciler Birliği Onur Kurulu Başkanı Aydın Ağaoğlu "Hak arayan tüketicilerin, başvuru dosyalarına bu konudaki Yargıtay kararını da eklemelerinde yarar var" diye konuştu.


Faiz indirimi yapılması lazım

Tüketiciler Birliği Onur Kurulu Başkanı Aydın Ağaoğlu, "Erken ödeme durumunda bankanın krediye uygulanmakta olan oranda faiz indirimi yapması gerekmekte, kredinin erken kapatılması durumundaysa kalan bakiye borçtan faiz indirimi yapılarak, kalan borç tutarına yüzde 2 erken kapama ücreti alınabilir. Ancak faizler düştüğünde daha düşük faizle başka bankaya yönelen müşteriyi kaybetmek istemeyen bankalar, kendi inisiyatifleri ile krediyi yeniden yapılandırdıklarında bu erken kapama bedelini almamaları gerekir" ifadelerini kullandı.



12 yıl önce