|

Et fiyatları şimdiden düşmeye başladı

Hafta başında et ithalatı yapılacağının açıklanmasının ardından kasap reyonlarındaki kırmızı et fiyatlarında 2-3 lira düşüş gerçekleşti.

Aa
00:00 - 28/04/2010 Çarşamba
Güncelleme: 15:04 - 28/04/2010 Çarşamba
Yeni Şafak
Et fiyatları şimdiden düşmeye başladı
Et fiyatları şimdiden düşmeye başladı

Hafta başında et ithalatı yapılacağının açıklanmasının ardından kasap reyonlarındaki kırmızı et fiyatlarında 2-3 lira düşüş gerçekleşti.

Et fiyatlarındaki yükselmenin ardından alınan önlemler etkisini göstermeye başladı. Market ve kasaplarda son 3 gün içinde fiyatların düştüğü gözlendi. Büyük hipermarketlerden Migros'ta dana döş kıymalığın kilogram fiyatı, 21,49 liradan 19,90 liraya, dana kıymalık kuşbaşının fiyatı 25,90'dan 21,90 liraya, dana but bifteğin 33,30 liradan 28,49 liraya, dana rostonun fiyatı ise 30,60 liradan 28,80 liraya geriledi.

Kiler markette ise dana köftelik kıymanın kilogram fiyatı 22,50 liradan 19,99 liraya, dana kuşbaşının fiyatı 26,99 liradan 25,99 liraya, Dana sotenin fiyatı da 31,49 liradan 29,49 liraya, dana bifteğin kilosu da 31,20 liradan 29,20 liraya düştü.

Soykan markette de et fiyatlarında 1-2 lira düşüş gözlendi. Dana köftelik kıyma 22,95, dana kuşbaşı 25,95, dana orta yağlı kuşbaşı 23,49, kuzu kuşbaşı ise 29,95 liradan satılıyor.

Semt kasaplarında ise dana köftelik kıymanın kilosunda 3 liraya varan indirimler oldu. Semt kasaplarında dana köftelik kıymanın kilosu 24 ile 27 lira arasında satılıyor. Et ithalatı yapılacağının açıklanmasının ardından semt kasaplarında dana kuşbaşının fiyatı 30 liradan 27 liraya,  kuzu etinin fiyatı 27 liradan 25 liraya, bifteğin kilosu 32 liradan 30 liraya, geriledi.

Kasaplarda en pahalı et 42-45 lira arasında değişen fiyatlarla satılan dana bonfile. 

Kasaplar, et fiyatlarının semtlere göre 1-2 lira arasında değişiklik gösterebileceğini, hükümetin, Et ve Balık Kurumuna canlı hayvan ve et ithalatı yapma yetkisi verildiğini açıklamasının ardından söz konusu fiyatların önümüzdeki günlerde 2-3 lira daha gerileyeceğini beklediklerini kaydettiler.

Müşterilerin et fiyatlarındaki pahalılıktan yakındığını ifade eden kasaplar, fiyatların 3-4 gündür düşmesiyle satışlarının da arttığını söylediler. 

Semt kasabı Akif Gül, fiyatların son 4 gün içinde aşamalı olarak düştüğünü belirterek, 'her gün 50 kuruş düşüş gerçekleşiyor. Bizim beklentimiz et fiyatlarının önümüzdeki 2 hafta içinde 2-3 lira daha düşmesi yönünde' dedi.

Hükümetin ithalat kararı öncesi üreticilerin fiyatların daha da artacağı beklentisiyle ellerindeki hayvanları satışa sunmadıklarını ve beklettiklerini anlatan Gül, 'Hükümetin kararından sonra üreticiler hayvanlarını kesime getirmeye başladılar. Kuzu kesim fiyatı 1 hafta önce 18 lira iken şimdi 15 liraya düştü' diye konuştu.



Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ da yaptığı açıklamada, bu yılın başından geçtiğimiz cuma gününü kadar et temininde çok ciddi sıkıntı yaşadıklarını, sürekli fiyat yükselişleriyle karşı karşıya kaldıklarını, bu süreçte de 2 gün üst üste aynı fiyatlarla mal alamadıklarını söyledi.

Et fiyatlarındaki artışa neyin neden olduğu konusunda uzun süredir çalışma yapıldığına işaret eden Yalçındağ, 'Şu anda Türkiye'de 2 milyon 192 bin beside hayvan var. Bu önemli bir rakam ve önemli ölçüde ülkemizin ihtiyacını karşılayabilecek bir rakam. Peki o zaman sorun ne diye araştırdık. Besicilerle toplantı yaptık. Besiciler, hayvanlarını kestirdikleri zaman arkadan gelen yeniden bağlayacakları hayvanı almakta sıkıntı çektiklerini, buldukları hayvanların da pahalı olduğunu dile getirdiler. Bu noktada hükümetin aldığı kararı önemsiyoruz' dedi.

Kısa vadede çözüm için beslenecek erkek dana ithal edilmesi, uzun vadede çözüm için ise süt fiyatında kalıcı bir istikrar sağlanması gerektiğini belirten Yalçındağ, şöyle konuştu:

'Çünkü süt para etmezse inek olmaz, inek olmazsa dana olmaz, dana olmazsa da et olmaz. Et ve Balık Kurumu'nun belirleyici konumda olması ve bu kuruma bazı yetkiler verilmesi çok isabetli bir karar oldu. Et fiyatları, 4 yılda geleceği konuma maalesef 4 ayda gelmişti. Hükümetin yaptığı açıklamaların ardından piyasalar duruldu. Pazartesinden itibaren mal arzında çok ciddi artış oldu. Bu da fiyatlara yansıdı. Önümüzdeki günlerde makul, kabul edilebilir fiyatlara geleceğini düşünüyoruz.'

Yalçındağ, fiyat telaffuz etmenin doğru olmadığını, bunun spekülasyonlara neden olduğunu, ancak kısa süre sonra et fiyatlarında istikrar sağlanacağını düşündüklerini sözlerine ekledi.

14 yıl önce