|

Firesiz başkan

Meclis Başkanlığı için AK Parti'nin firesiz destek verdiği İsmet Yılmaz, 4'üncü turun sonunda ipi göğüsledi. 258 oyla Meclis'e 26'ıncı dönemde başkan seçilen Yılmaz'a karşı Baykal ise 182 oyda kaldı. Böylece 7 Haziran öncesi AK Parti'ye karşı oluşturulan muhalefet bloğu çökmüş oldu. Seçimde Baykal'ı desteklemeyen Bahçeli, CHP ile HDP'lileri kızdırdı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/07/2015 Perşembe
Güncelleme: 01:41 - 2/07/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Meclis Başkanlığı'na 4'üncü turda AK Parti Sivas Milletvekili ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz seçildi. Seçim sürecinde AK Parti'ye karşı gizli ittifak yapan muhalefet, Meclis Başkanlığı seçiminde uzlaşamadı ve kazanan, AK Parti'nin 258 oyuyla İsmet Yılmaz oldu. Seçim turlarında fire vermeyen tek parti AK Parti olurken, CHP'de ilk 3 turda olduğu gibi son turda da 2 fire verdi. MHP, son turda geçersiz oy kullanacaklarını açıkladı. Ancak, 78 geçersiz oy kullanıldı. MHP'den iki isim boş oy kullandı. HDP'de Celal Doğan son tur oylamaya katılmazken, 53 HDP'li Deniz Baykal'a oy verdi. 25 HDP'li ise boş oy kullandı.



548 VEKİL OY KULLANDI


Deniz Baykal başkanlığında toplanan TBMM Genel Kurulu, 3'üncü ve 4'üncü tur yarışlarına sahne oldu. İlk iki turda hiçbir adayın nitelikli çoğunluk olan 367 sayısına ulaşamadığını hatırlatan Baykal, 3'üncü turda salt çoğunluk olan 276 oy aranacağını, seçilememesi halinde 3'üncü turda en çok oyu alan iki adayın 4'üncü turda yarışacağını kaydetti. İsmet Yılmaz (AK Parti), Deniz Baykal (CHP), Ekmelettin İhsanoğlu (MHP) ve Dengir Mir Mehmet Fırat'ın (HDP) yarıştığı 3'üncü turda, 548 milletvekili oy kullandı. Yılmaz 259, Baykal 129, İhsanolu 80 ve Fırat ise 78 oy aldı. Oylamada 2 oy da boş çıktı. Oylamaya HDP'den Figen Yüksekdağ mazereti nedeniyle katılmazken, Deniz Baykal da geçici Meclis Başkanı olması nedeniyle yine oy kullanamadı.



İTTİFAK BOŞA ÇIKTI


3'üncü turda AK Parti'nin vekil sayısı 258 olmasına rağmen İsmet Yılmaz'a 259 oy çıkması, HDP ya da CHP'den Yılmaz'a 1 oy geldiğini gösterdi. Oy kullanan 131 kişilik CHP'de ise Baykal'a 129 oy gitti. MHP 80 oyda fire vermezken, oylamaya katılan 79 HDP'li vekilin 78'i kendi adaylarına oy verdi. 3'üncü turda da yeterli sayıya ulaşılamamasının ardından en çok oy alan Yılmaz ile Baykal son tura kaldı. 4'üncü turda İsmet Yılmaz 258, Deniz Baykal ise 182 oya ulaştı. 29 boş oy kullanılırken, 78 oy da geçersiz sayıldı. Seçim sürecinde AK parti'ye karşı ittifak yapan muhalefet, Meclis'te uzlaşamadı ve AK Parti'nin 258 oyuyla İsmet Yılmaz 4'üncü turda Meclis Başkanlığı'na seçildi.



Kum saati işliyor


Meclis Başkanı seçildikten sonra Genel Kurul'a teşekkür konuşması yapan İsmet Yılmaz, “Görevde kaldığım süre üzerince, tam bir tarafsızlıkla hizmet etmeye çalışacağımı garanti ediyorum. Yapacak çok işimiz var. Kum saati işlemektedir. Milletimiz öncelikle yeni bir anayasa bekliyor” dedi.



Hayırlı olsun


Meclis Başkanlığı makamında devir teslim töreni yapıldı. Görevi İsmet Yılmaz'a devreden geçici başkan Deniz Baykal, “Yeni görev ve sorumluluğunuz hayırlı olsun” diyerek TBMM mührünü Yılmaz'a verdi.



Dediğini yaptı






Meclis Başkanlığı seçiminde HDP'nin Deniz Baykal'a destek vermesi halinde Baykal'a oy vermeyeceklerini geçtiğimiz gün ifade eden MHP Genel Başkanı Bahçeli, dediğini yaptı. İsmet Yılmaz ile Deniz Baykal'ın yarıştığı 4'üncü tur oylamada MHP oyları Baykal'a gitmedi. Fakat Yılmaz'a gitmedi. Meclis kulisinde oylarının rengine ilişkin açıklamasında Bahçeli, “4'üncü turda da oylarımızı kendi adayımıza kullanacağız. 80 milletvekili de orada olacak. Diyeceksiniz ki 'İki adayın dışında oy pusulasında isim yok, o zaman ne yapacaksınız?' 80 tane geçersiz oy çıkacak demektir, bunun manası odur” demişti. MHP'li vekiller Bahçeli'nin dediği gibi gibi yaptı ve geçersiz oy kullandı. Ancak sandıktan 78 geçersiz oy çıktı. Partiden 2 ismin de oylarını boş kullandığı belirlendi.



Blok çöktü






İsmet Yılmaz'ın seçilmesinin ardından konuşan Başbakan Davutoğlu, muhalefetin öne sürdüğü 'yüzde 60'lık blok' kavramını hatırlatarak, “O kavram bugün itibariyle çökmüştür” dedi. Blok kavramının kalkmasına vesile olan vekillere teşekkürlerini ifade eden Davutoğlu, “Sadece AK Parti'liler değil, diğer vekillerimiz de bloklaşma konusunda gereken dersi almalı. Sayın Yılmaz'ı tebrik ediyorum. Sayın Baykal başta olmak üzere, bütün milletvekillerimize de teşekkür ediyorum” açıklaması yaptı. Yaşanan ortamın koalisyon seçeneklerinin değerlendirilmesine imkan sağladığına işaret eden Başbakan, “Taktik ayak oyunlarına kimse yönelmesin, herkes kamuoyunun önünde şeffaf şekilde gerçekleşsin. Elimizde ne varsa onu masaya koyalım. Koalisyon görüşmeleri samimi bir diyalog içinde olsun. Bunları sağlayabilirsek, sayın cumhurbaşkanımız görevi tevdi ettiği zaman, Türkiye'yi hükümetsiz bırakmama iradesini yansıtırız” diye konuştu.



Meclis'in 45 günü


Meclis Başkanı'nın seçilmesinin ardından Başkanlık Divanı'nın oluşması gerekiyor. Başkan'ın yanısıra, Başkanvekilleri, Katip Üyeler ve İdare Amirleri de seçilecek. Divan'da AK Parti'ye 8 üyelik düşerken, CHP'ye 4, MHP ve HDP'ye 3'er koltuk düşecek. Divan'ın belirlenmesiyle, hükümeti kurmak üzere Anayasa'da belirtilen 45 günlük süre de işlemeye başlayacak.



Anlaştık Baykal'a verdik






MHP'nin son turda tam destek vermesi halinde Deniz Baykal'ın başkan seçilebilmesi için ona 50 oy verdiklerini açıklayan HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, “MHP'ye hayırlı olsun diyorum daha çok. MHP'nin açık desteğiyle seçilmiştir AKP'nin adayı. Biz CHP'nin adayı seçilebilsin diye 50 oy verdik. Zaten anlaşılıyor. MHP oy vermiş olsaydı Deniz Baykal bugün Meclis Başkanı seçilirdi. Dolayısıyla MHP'nin AKP adayını seçtirdiği net bir şekilde artık ortaya çıkmıştır” dedi. Demirtaş, MHP'nin, Meclis Başkanlık koltuğunu AK Parti'ye armağan ettiğini de savundu. HDP'nin Meclis grubunu toplayarak Baykal'a kimlerin oy vereceğini tek tek belirlediği öğrenildi.



MECLİS NOTLARI...

Gergin anlar


* Başbakan Davutoğlu salona girdiğinde sadece AK Parti milletvekilleri ayağa kalkarak alkışladı. Bu esnada Deniz Baykal'ın oylama ile ilgili açıklamalarını sürdürmesi dikkat çekti.


* Başbakan Davutoğlu, İsmet Yılmaz ve Ekmeleddin İhsanoğlu aynı anda oy kullandı. Davutoğlu önce İhsanoğlu ile ardından da Baykal'la tokalaştı.


* Kılıçdaroğlu oyunu kullandıktan sonra Baykal'la tokalaşmadı. Sonuçlar açıklandığında da Kılıçdaroğlu'nun salonda olmaması dikkat çekti.


* Oyunu kullanan Meral Akşener, Devlet Bahçeli'nin yanına oturdu, uzun bir süre sohbet etmeleri dikkat çekti.


* Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu oyunu son anda kullandı.


* Dengir Mir Mehmet Fırat'ın beyaz bir takım giyinmesi dikkat çekti.


* Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan oyunu kullandıktan sonra yerine geçerken kürsüde sendeledi, düşme tehlikesi geçirdi.







#meclis başkanlığı seçimi
#ismet yılmaz
#Ekmeleddin İhsanoğlu
#Davutoğlu
9 yıl önce