|

İade için ABD’ye gidecekler

Darbe girişiminin ardından Fethullah Gülen’in iade talebine ilişkin ABD ile trafik hızlandı. Enerji Bakanı Berat Albayrak; İçişleri Bakanı Ala ve Adalet Bakanı Bozdağ’ın iade talebi ile ilgili görüşmeleri yapmak üzere ABD’ye gideceğini açıkladı

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/07/2016 Cumartesi
Güncelleme: 20:55 - 22/07/2016 Cuma
Yeni Şafak

İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ önümüzdeki hafta ABD'ye gidecek. 15 Temmuz gecesi başarısızlıka sonuçlanan FETÖ'cü darbe girişiminin ardından Fethullah Gülen'in iade talebine ilişkin ABD ile trafik hızlandı. Enerji Bakanı Berat Albayrak, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın iade talebi ile ilgili görüşmeleri yapmak üzere önümüzdeki hafta ABD'ye gideceğini açıkladı. Adalet Bakanı Bozdağ da, katıldığı bir televizyon programında, FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili açıklamalarda bulunarak, soruları yanıtladı.



FETÖ'YA ACİL TUTUKLAMA TALEBİ


Bozdağ, ABD'ye, FETÖ'nün elebaşı Fetullah Gülen ile ilgili 4 iade dosyasının hem elektronik ortamda hem de Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla gönderildiğini belirtti. Acil tutuklanma talebinin de elektronik ortamda gönderildiğini aktaran Bozdağ, ABD'li yetkililerin elektronik ortamdaki taleplerin ulaştığı, diğerlerinin de yolda olduğu yönünde açıklamalarda bulunduğunu anımsattı. ABD'li yetkililerin ayrıca Türk yetkililerle işbirliği içerisinde olacaklarını belirttiklerini ifade eden Bozdağ, iki ülkenin adalet bakanlığı yetkililerin temasta olduğunu kaydetti. Bozdağ, “Hem bakanlıktan uzman göndererek hem de bizzat Adalet Bakanı olarak ben de Amerika Birleşik Devletlerine giderek bu konuyu birinci elden takip edebilirim. Şu anda bunları değerlendiriyoruz” şeklinde konuştu.



DELİLLER DOSYA İLE GÖNDERİLDİ


ABD'nin acil tutuklamaya ilişkin delilleri istediğinin altını çizen Bozdağ, “Biz o delilleri dosyaların içinde gönderdik ama dosyalar henüz onlara ulaşmadığı için o dosyaların içerisindeki delillerin bir kısmını elektronik posta marifetiyle onlara göndereceğiz. Onlar da bunu alıp değerlendirecekler. Hazırlıkları yapıyoruz, bugün arkadaşlar gönderecekler “ ifadesini kullandı.



60 GÜNLÜK SÜRE DİKKATE ALINACAK


Darbe girişimine ilişkin henüz ifadelerin tamamlanmadığına dikkati çeken Bozdağ, sözlerine şöyle devam etti: “Pek çok delil toplandı. Şu anda elimizdeki delillere baktığımızda, ifadeler var ama bunların içerisinde elektronik postalar, cep telefonları, kamera kayıtları, birtakım yazılar, belgeler var. Çok ciddi sayıda delil elde edildi. Dosyayı iletme biraz zaman alacak ama bununla ilgili tutuklama talebimizi de bu dosya bitmeden oraya ileteceğiz. Yani belli bir aşamaya gelince onu ileteceğiz. Çünkü, acil tutuklamada 60 gün tutuklayabiliyorlar. 60 gün içerisinde eğer dosyayı oraya iletemezseniz 60'ıncı gün onu serbest bırakıyorlar. Biz bu 60 günlük azami süreyi de dikkate alarak, talebimizi ileteceğiz. İlk ifadeler bittikten sonra, belki Cumhuriyet savcılarımız bunu değerlendirecektir. Ne kadar sürede biter? Bakanlığımıza onlar bu konuda taleplerini iletir iletmez biz hemen bunu ABD yetkililerine ileteceğiz.”



DELİLE HACET YOK


Delil istemeye gerek olmadığını vurgulayan Bozdağ, “Artık Fetullah Gülen'in o darbe teşebbüsünün arkasında olduğuna dair dünyada hiç kimsede bir tereddüt olduğuna inanmıyorum. Gerçek ortadadır, gerçeğin ispatı için ayrıca bir delile hacet yoktur” şeklinde konuştu.



Yargılamalar Sincan'da


Şu anda çok ciddi sayıda gözaltılar, tutuklamaların olduğunu belirten Bozdağ, “Bu davaların görülmesi ve bunlara ilişkin duruşma salonlarını şimdiden düşünmemiz gerekiyor. Yani bu kadar sanıklı davanın, Ankara'daki duruşma salonlarında görülme imkanı yok. Bir yandan sanıklar için, öte yandan avukatlar için ve sonra gelen dinleyiciler, yakınlar için bir alan. Büyük bir alana ihtiyacımız olduğu çok açıktır. Bakanlık olarak bu açıdan tedbir aldık, çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yargılamanın yeri Sincan ilçesi sınırlarında olacak” şeklinde konuştu. Askeri yargıyı, HSYK'ya bağlamaya yönelik Bozdağ, “Esasında AK Parti, CHP, MHP, HDP'nin en kolay uzlaşacakları yerlerden bir tanesi bu. Çünkü onlar da Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve Askeri Yargıtay'ın kaldırılması konusunda bizimle hemfikirler. Bu konuda siyasi partilerle bir uzlaşmayı kolay yapacağımıza, belki Türkiye'de en kolay uzlaşacağımız alanın bu olduğuna inanıyorum. Zamanlaması konusunda bir şey demek istemiyorum” dedi.



#Berat Albayrak
#FETÖ
#Bekir Bozdağ
8 yıl önce