|

İhvan liderleri gelmek isterse bakarız

Cumhurbaşkanı Erdoğan Katar'dan sınır dışı edilen İhvan liderlerinin Türkiye'ye gelmek için bir talepte bulunmadığını belirterek 'Gelmek gibi talepleri olursa incelenir. Engel yoksa herkese gösterilen kolaylık onlara da gösterilir. Herhangi bir yabancı nasıl misafir oluyorsa onlar da gelebilir' dedi.

İbrahim Karagül
00:00 - 16/09/2014 Salı
Güncelleme: 00:49 - 16/09/2014 Salı
Yeni Şafak
İhvan liderleri gelmek isterse bakarız
İhvan liderleri gelmek isterse bakarız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar dönüşünde uçakta soruları cevapladı. ABD'nin oluşturmaya çalıştığı koalisyon, IŞİD'den petrol alındığı haberleri, Bank Asya konusunda yaşanan gelişmeler, çözüm süreci ve Müslüman Kardeşler liderlerinin Türkiye'de olduğu iddialarına ilişkin çarpıcı açıklamalar yapan Erdoğan şunları söyledi:

HERKESE GÖSTERİLEN KOLAYLIK GÖSTERİLİR
Müslüman Kardeşlerin liderlerinden birinin Türkiye yerleştiği gibi iddialar var. Son durum nedir?

Konuyla ilgili olarak bir defa yetkili mercilerimizin bunlarla görüşmeleri gibi bir şey söz konusu değil. Açıklamayı kim yaptı bilmiyorum. Türkiye'de kiminle görüşmüşler bana ulaşan bir bilgi yok. Türkiye'ye gelmek gibi bir talepleri olması durumunda incelenir bakılır. Gelmelerini engelleyecek bir sebep varsa farklı bakılır. Engel yoksa herkese gösterilen kolaylık onlara da bakılır. İsim bazında sıkıntı var mı yok mu bakılır. Bu noktada yoksa herhangi bir yabancı nasıl misafir oluyorsa onlarda gelebilir.

TİMES'IN İDDİASI ÇİRKİN YALAN ADİCE
New York Times'ta 'Türkiye IŞİD petrolü alıyor' iddiası var... Türkiye itibarsızlaştırılmaya mı çalışılıyor?

Bu konuyla ilgili Türkiye'nin duruşu her zaman belli. Burada bir defa 'Türkiye IŞİD'den petrol alıyor ifadesi' çok çirkin ve kesinlikle yalan. Bu ifadeleri ortaya koyanlar adice bir ifade ortaya koyuyorlar. Ben dün de açıklamamı yapmıştım. Bölgedeki tüm terör eylemlerine karşı duran bir ülkeyiz. Çünkü biz terör eylemlerinden çok çektik. Kaldı ki bize resmi kanal dışından giren bu tür petrol olursa bunları alıkoyup imha ediyoruz. Beş bin ton getirilmek istenen petrol yakalandı imha edildi. Türkiye bu konularda hassastır, asla fırsat vermez. IŞİD ya da petrol kaçakçılığı yapan örgütlere müsamaha ile bakmamız mümkün değil.

YALAN HABERDE ÇOK MAHİRLER
ABD basınında son zamanlarda IŞİD değil farklı konuda haber yorum yapılıyor.

Kerry ile de yaptığımız görüşmede söyledim. ABD basını asparagas yalan haber üretiyor. Bu adını verdiğiniz gazetede bu tür haberler üretmekte mahir bir gazete. Bunlar Türkiye'nin dost olduğu ülkelerle arasını bozmaya yönelik. Aslı astarı yok.

KARA HARAKETI YOK BAŞARI ZOR
ABD'nin IŞİD'li ilgili ortaya koyduğu stratejide Ankara'yı tatmin etmeyen unsurlar var.

Olayı sadece Irak olarak değerlendirmek yanlış. Bizim Suriye ve Irak olarak ele alınması, zaten belirlenen hedefti. Burada da biz tamamen işin dışında kalalım demiyoruz, bizim söylediğimiz insani yardım konusunda destek veririz diyoruz. Ama hassasiyetlerimizi göze almanız lazım diyoruz.

ABD kamuoyu yoklamalarında destek düşük görünüyor. Obama başarılı olur mu?

ABD açıklama yaptı. Ben hava harekâtını yaparım diyor. Kara harekatını yapanlar biz onların işini kolaylaştırırız diyor. Şimdi zaten kara harekâtının olmadığı bir operasyonun başarılı olması mümkün değil. Ancak caydırıcı olur.

Gerekli adımı atmazsa sorumlu BDDK olur
Hükümetle ilişkiler...

Haftada bir görüşmeye mecbur değilim ki, üç dört olur, engelleyen bir sebep yok...

Derecelendirme kuruluşları. Moodys, Fitch değerlendirmeleri...

Türkiye'nin önünde herhangi ekonomik bir risk söz konusu değil, bunlar bu açıklamaları siyasi yapıyor. Bu açıklamaların ekonomik bir temeli, bilimsel bir temeli yoktur. Bunu geçmişte de yaptılar. S&P ile ilişkiyi kestik. Bunlar tavırlarını böyle sürdürürlerse Başbakana söylerim, bunlarla da ilişkiyi kes, bize bunlar bir şey kazandırmış değil. Bunlarla gelmedik buraya. Batan ekonomileri değerlendireceksin. Türkiye gibi bir ülkeyi, büyüyor, sen kalkıyor hala durağandır diyorsun. Siyasi yaklaşımlar. Bunların perde arkasında nelerin olduğunu sizler de benim gibi farkındasınız.

Tampon bölge......

Bu işin teknik boyutu Silahlı Kuvvetler'de . Onlarla görüşme sürüyor. Buna gerek var mı, yok mu varsa nerelerde, derinlik belirleyip önümüze getirecekler ve biz de uygundur ya da değildir diyeceğiz.

Bankalar...

Bank Asya'da tahta açıldı, dip yapma süreci var. Burada bir gerçeği görmek lazım. Böyle taşıma su ile değirmeni döndüremezsiniz. Bankacılığın kendine has kuralları var. Ona göre top oynamak zorundasınız. İstediği zaman vatandaş parasını çekebilmeli. Eğer vatandaşı parasını çekemez hale gelirse, sermaye rasyosunda ciddi bir kapanma var demektir. BDDK'nın atması gereken adımlar var. Hangi maddeyi uygular bilemem ama ben de ülkemin birliği dirliği için bir yere kadar işi takip edip gerekli bilgiyi almam lazım. Takipteyiz. BDDK karar vermeli ve buna göre adım atmalı. Aksi takdirde bunun sorumlusu BDDK olur.

Başka banka...

Bana gelen başka banka yok.

Gazetelerde ANAR anket 51 görünüyor... 2015 de Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki AK Parti hükümet kaç alırsa başarılı sayılır

Böyle bir değerlendirmeyi yapmam bulunduğum makama ters olur, bana ters köşe yapmaya çalışıyorsun fırsat vermem.

Devletin resmi dili Türkçe'dir
Çözüm sürecinde istenen neticenin henüz alınamadığını ancak umut olduğunu belirten Erdoğan, Kürtçe eğitim konusunda kesin tavrını koydu: Resmi dil Türkçe
Çözüm süreci…

Sağlıklı netice aldık diyemeyiz. Ama umut var. Bölge halkı çok mutlu. Beş maddelik bir yasal zeminimiz var. En önemli olanı silahların verilmesi, tekrar evlerine dönüş. Bunların farklı şekilde rehabilitasyon çalışması, iş sahibi yapılması gibi konular. Çözüm sürecinde devletin birimlerinde görev alan insanların onlara yönelik adli cezai uygulamaların olmaması konusu. Burada yol alan insanlar adli cezai noktada yarın bir takibata uğrayacaksam ben bu işin içine giremem der. Yasal düzenlemenin içine koyduk.

MAKSADIMIZ ÜZÜM
Çözüm sürecinde en büyük risk nedir

Tahriklere kapılmamak ve soğukkanlılığı elden bırakmamak lazım. Bayrak indirme bir tahriktir. Araç yakma, yatırımlar vb bunlarla ilgili olarak girişim var, Güneydoğu da bakıyorsun bir sürü adım atıyoruz, araçlar yakıldığında bunca insan çalışıyor, birçoğu bırakıp gidiyor, yeni müteahhit arıyorsun. Yollarda da aksamalar oluyor. Bir taraftan Kürt sorunu meselesi diyorlar, varsa bir sorun, yakma yıkma işlemlerine karşı benim vatandaşlarım direnç koymalı. Diyarbakır'daki annelerin direnişi önemliydi, şahsiyetli duruştu. Bazılarının çocukları gönderildi, geldi. Bizim derdimiz bağcı ile değil, üzümü yemektir. Siyaset risktir . Bu riski göze alamazsanız olmaz.

KÜRTÇE KURS OLABİLİR
Dil konusunda yaşanan gelişmeler…

Devletin resmi dili Türkçedir. Biz Kürtçe olsun diğer diller olsun, düşüncelerimizi söyledik. Seçmeli olarak seçmeli derste Kürtçe öğrenebilir. Üniversitelerde ön açıldı. Yeterli değil diyorlarsa, kurslar da açabilirler. Bunlar artık çok ciddi bir alınmış mesafe. Bunun dışında kalkıp da resmi dil olarak konuşmaya kalkarlarsa; Türkiye'nin resmi dili Türkçe'dir.

TÜSİAD şüphesiz yerini alacaktır
TÜSİAD'la toplantı olacak. Yeni Türkiye'de yeni anayasa ve çözüm süreci çok önemli. Bu konuda büyük demokrasi cephesi olur mu?

Yeni Türkiye tezini sonuna kadar savunacak içini dolduracağız. Hükümetin sahiplenmesi ayrı bir güç katacaktır. STK'lar da yeni Türkiye'nin inşasında yerini almalı. TÜSİAD ikili görüşmelerde şüphesiz ki yerini alacaktır. Bunun temelini oluşturan en önemli adım yeni anayasadır. Olmadan böyle bir şey olması mümkün değil. Bundan sonraki süreçte de demokrasi ve ekonomi at başı gitmelidir. TÜSİAD da sorumluluğunun bilincinde.

AB sürecinde yeni dönem
AB turu olacak mı? AB'nin yeni kadrosunda genişleme karşıtı hava var?

Türkiye genişleme konseptinde değil, müzakere sürecinde. Bir de 14 faslın bir tanesinin aç kapası yapıldı, diğerlerinin açılışı yapıldı. Türkiye'nin Dostları Grubu var. Bu ziyarette yapacağım görüşmelerden biri bu grupla, aç kapaların aynı anda yapılması gereğini paylaşacağım. BM Genel Kurulu'nda bazı AB üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanları ile görüşmelerimiz olacak. Bir kısmı ile de sonra dolaşacağız. Aç kapa olayını da gerçekleştirirsek AB sürecinde farklı bir dönemi yakalamış oluruz.

Derdimiz onları sağ salim getirmek
49 rehine konusunda görüşme oldu mu?

Katar'dan çok, gayretlerimiz ve çalışmalarımız Irak'taki özellikle bu işle ilgili birimlerle yürüyor. Çünkü bu işin merkezi Musul. Olayın döndüğü yer orası. Tüm bu olanlar karşısında bizim 49 rehinemize yönelik elimizde bizim de kendimize yönelik bazı değerlendirebileceğimiz imkânlar var. Bizim derdimiz şu. Türkiye halkının 99 Müslüman ülke. Bu 49 arkadaşımızın hepsi Müslüman. Onlara karşı böyle bir yaklaşım bizi üzmüştür. Bunu temaslarla nasıl çözeriz bunun gayretindeyiz. İstihbarat örgütümüz bunu sürdürüyor. Temennim sağ salim bu işi başarırız.


10 yıl önce