|

İlk tur bugün

TBMM Başkanlığı seçiminde ilk tur bugün yapılacak. Başkanlık yarışında ilk iki tur oylamada 367 oyu bulan aday Meclis Başkanı seçilecek. Adaylar dün siyasi partilere destek turlarını tamamladı. MHP’nin adayı Ekmelettin İhsanoğlu ile HDP’nin adayı Dengir Mir Mehmet Fırat partilerin liderleri ile biraraya geldi ve destek istedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/06/2015 Salı
Güncelleme: 09:54 - 30/06/2015 Salı
Yeni Şafak

Bugün ilk turu yapılacak olan Meclis Başkanlığı seçimi öncesi, partilerin Meclis Başkan adayları lider turları tamamlandı. Başkanlık yarışında ilk iki tur oylamada 367 oyu bulan aday Meclis Başkanı seçilecek. Bugün TBMM Başkanı'nın seçilememesi hâlinde 1 Temmuz 2015 Çarşamba günü TBMM Başkanı seçiminin 3 ve 4'üncü tur seçimleri gerçekleştirilecek. AK Parti'nin adayı İsmet Yılmaz ile CHP'nin adayı Deniz Baykal parti liderleri ile geçen hafta görüşerek 'destek' turunu tamamlamıştı.



SON GÜN DESTEK TURLARIYLA GEÇTİ


Dün ise MHP'nin adayı Ekmelettin İhsanoğlu ile HDP'nin adayı Dengir Mir Mehmet Fırat partilerin liderleri ile biraraya geldi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün AK Parti Genel Merkezi'nde, önce MHP'nin TBMM Başkan adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nu kabul etti. Yaklaşık 20 dakika süren kabulün ardından İhsanoğlu, samimi ve verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini vurguladı. Başbakan Davutoğlu, İhsanoğlu'nu kabulün ardından AK Parti Genel Merkezi'nde HDP'nin TBMM Başkan Adayı Fırat'ı kabul etti.







“GÖRÜŞME FAYDALI OLDU"


Yaklaşık 45 dakika süren kabulün ardından Fırat, faydalı görüşme yaptıklarını belirtti. Ekmeleddin İhsanoğlu, Başbakan'la görüşmesinin ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından CHP Genel Merkezi'ndeki makamında ağırlandı. Görüşmede CHP Genel Başkan Yardımcıları Haluk Koç ve Tekin Bingöl de hazır bulundu. Yaklaşık 30 dakika süren görüşme sonrası İhsanoğlu, hem Meclis başkanlığı seçimini hem de Türkiye'nin içeride ve dışarıda karşı karşıya geldiği meseleleri ele aldıklarını söyledi.







İHSANOĞLU, HDP'Yİ ZİYARET ETMEDİ






CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, daha sonra HDP'nin Meclis Başkan adayı Dengir Mir Mehmet CHP Genel Merkezi'ndeki makamında kabul etti. AK Parti'yi ve CHP'yi ziyaret eden MHP'nin Meclis Başkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, HDP'yi ziyaret etmedi. HDP Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken, Meclis Başkanı seçimi için MHP ile görüşmeyeceklerini belirtti, HDP'yi yok saydıklarını söyleyen MHP Lideri Devlet Bahçeli'ye tepki gösterdi.



Baykal kendine oy veremeyecek






CHP milletvekilleri tarafından Meclis Başkanlığına aday gösterilen TBMM Geçici Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, TBMM Başkanlığı için bugün yapılacak oturumda Meclis'i yöneteceğini fakat hukuken bir engel olmamasına rağmen oy kullanmayacağını açıkladı. Baykal, “Hukuki bir engel bulunmadığı halde zihinlerde bir tereddüt kalmaması, etik problem anlayışı ortaya çıkmaması için yarın bulunacağım oturumda oy kullanmayacağım" dedi.


#Ekmelettin İhsanoğlu
#meclis başkanlığı seçimi
#Dengir Mir Mehmet
9 yıl önce