|

Jandarma kır polisi olacak

Genelkurmay Başkanlığı bünyesindeki Jandarma Genel Komutanlığı, İçişleri Bakanlığı'na bağlanaraksivilleştirilecek. Çalışma tamamlanınca Jandarma Genel Komutanlığı, Jandarma Genel Müdürlüğü olacak.

Fazlı Şahan
00:00 - 8/10/2012 Pazartesi
Güncelleme: 00:29 - 8/10/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Jandarma kır polisi olacak
Jandarma kır polisi olacak

Büyük Kongre'de 2023 vizyonunu çizen AK Parti'nin hedeflerinden birisi olan jandarmanın sivilleştirilmesinin detayları netleşmeye başladı. AK Parti, 30 Eylül'deki Büyük Kongre'de açıkladığı 63 maddelik hedeflerinden biri de 'Jandarmanın kolluk hizmeti sunan sivil bir yapıya dönüştürülmesi' oldu. Konu ile ilgili çalışmaya göre jandarmada emniyet yapılanması uygulanacak. Polisin kırsalda görev yapan kısmını jandarma oluşturacak. Bu durumda kırsalda, kır polisleri görev yapacak.

TSK DIŞINA ÇIKARTILACAK

Genelkurmay Başkanlığı bünyesindeki Jandarma Genel Komutanlığı, İçişleri Bakanlığı'na bağlanarak

sivilleştirilecek. Çalışma tamamlanınca Jandarma Genel Komutanlığı, Jandarma Genel Müdürlüğü olacak. Kır polisi olarak yapılandırılmasıyla jandarmaya er ve erbaş alımı da yapılmayacak. 300 bin jandarma personeli zamanla kır polisine dönüşecek. Polis ile jandarmanın görev tanımlamaları da tamamen ayrılacak ve jandarma polise yardımcı teşkilat haline dönüştürülecek. Jandarma ve emniyet tamamıyla İçişleri Bakanlığı bünyesinde yer alacağı için, kolluk hizmetlerinde eşgüdümle çalışacak. İç güvenlik ve kolluk hizmetlerinde sivil yönetimin etkisini arttırmaya yönelik bu adımla aynı zamanda bir AB hedefi de yerine getirilmiş olacak. Uygulamanın önümüzdeki dönemde somutlaşması hedefleniyor.

ÇALIŞMA HAYATINA YENİ DÜZEN

Sosyal Güvenlik Reformu, İş Kanun, İstihdam Paketleri, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Kamu Görevlilerine Toplu Sözleşme Hakkı gibi temel düzenlemeleri hayata geçiren AK Parti, Türkiye'nin 2023 çalışma hayatına yönelik çalışmalara da start verdi. Türkiye'nin rekabet gücünü artırmaya kararlı olan AK Parti, önümüzdeki dönemde örgütlenmenin önünü tıkayan sendikal mevzuatı yeniden ele alacak ve Toplu İş İlişkileri Kanunu'nu hayata geçirecek. Önümüzdeki yıllarda kadınların işgücüne katılım oranını artırmayı hedefleyen AK Parti, halen kamuda boş olan yaklaşık 15 bin özürlü kadrosunu da doldurmayı amaçlıyor. AK Parti, sosyal güvenlikte yapacağı reformlara 2023 Siyaset Vizyonu kitabında yer verdi.

Kamuya 15 bin özürlü kadrosu

Büyük Kongre'de açıklanan 2023 vizyonu belgesinde, yeni bir kamu personel sisteminin hayata geçirilmesi amacıyla yapılması planlananlar tek tek sıralandı:

- Her yıl yaklaşık 1,5 milyar TL kaynak ayırarak, her yıl 400 bin işsizimize mesleki eğitim verilecek.

- Kadın ve özürlülerin istihdam oranını yükseltilecek

- Halen kamuda boş olan yaklaşık 15 bin özürlü kadrosuna atama yapılacak

- Taşeronluk uygulaması yeniden ele alınarak özlük hakları yasal güvenceye kavuşturulacak

- Meslek danışmanı sayısı 4 bine çıkarılacak.

- Kamu personel rejimini günün şartlarına cevap veren hale getirilecek.

12 yıl önce