|

Kürtçe tamamen serbest

İçişleri Bakanı, demokratik açılım çerçevesinde YÖK Başkanı Özcan ile görüşecek. Görüşmede Özcan'ın YÖK'ün Kürtçe eğitimi ile ilgili hazırladığı bir dosya vermesi bekleniyor. YÖK'e göre Kürtçe'nin önünde hiç bir mevzuat engeli yok.

Yakup Bulut
00:00 - 1/09/2009 الثلاثاء
Güncelleme: 03:25 - 1/09/2009 الثلاثاء
Yeni Şafak
Kürtçe tamamen serbest
Kürtçe tamamen serbest

YÖK, 'Kürt açılımı' çerçevesinde, Kürtçe'nin üniversitelerde okutulmasının önünde hiç bir engel olmadığını açıklamaya hazırlanıyor. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, 'Kürt Açılımı' çerçevesinde YÖK'le görüşeceğini açıklarken, YÖK'ün açılıma dair görüşleri de netleşti. YÖK'te Atalay'a sunulmak üzere yapılan hazırlığa göre, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Atalay'a Kürtçe'nin üniversitelerde okutulması yönünde hiçbir mevzuat engeli olmadığını söyleyecek. Özcan'ın Atalay'a vereceği brifingde altı çizilecek hususlar şunlar: Kürtçe, üniversitlerde seçmeli ders olarak zaten okutulabiliyor. Üniversiteler senato kararı ile YÖK iznine gerek kalmadan Kürtçe seçmeli ders verebiliyorlar. Buna rağmen İstanbul Bilgi Üniversitesi dışında hiçbir üniversiteden Kürtçe seçmeli ders olsun diye bir talep gelmedi. Açılım çerçevesinde özellikle doğu ve güneydoğu illerindeki üniversitelerde Kürtçe'nin seçmeli ders olarak talebe bağlı olmadan sunulması da mümkün.

YÖK'ün hazırladığı dosyada ilk olarak İstanbul Üniveristesi bünyesinde kurulan Kürdoloji Araştırma Merkezleri'nin sayısının arttırılabileceği de ifade ediliyor. Başta Mardin Artuklu Üniversitesi olmak üzere, alt yapı hazırlıklarını tamamlayan üniversitelerde de Kürt Dili ve Edebiyatı bölümlerinin ve Enstitüleri'nin açılmasının önünde de hiçbir mevzuat engeli bulunmadığına dikkat çekilecek.

DOĞU ÜNİVERSİTELERİNE DOPİNG

Özcan, Atalay'a Doğu ve Güneydoğu'daki üniversitelerin kadro ve ödenek ihtiyaçlarını da iletecek. YÖK, Kürt açılımı çerçevesinde özellikle doğu illerindeki yeni kurulan Hakkari, Şırnak, Mardin, Siirt, Tunceli gibi üniversitelere daha çok destek verilerek geliştirilmesini planlıyor. Bu üniversitelerin batıdaki üniversitelerle işbirliği de arttırılacak.


SENATO KARARI DERS İÇİN YETERLİ

Kürtçe seçmeli ders için üniversite senatosunun kararı gerekli. YÖK'ün iznine ise gerek yok. Dersler için öğrencilerden rektörlüğe başvuru gelmesi gerekiyor. Tek başvurunun yapıldığı Bilgi Üniversitesi, Kürtçe'nin 'Kırmançi' lehçesinde seçmeli ders verme uygulamasını geçen öğretim yılının ikinci yarısında Kürtçe1 ve Kürtçe2 olmak üzere başlattı. Kürtçe1 dersinde Kürt dilinin kökenleri, tarihi gelişimi ve alfabesi ile ilgili genel bir tanım verilirken, Kürtçe2'de dil bilgisi kuralları ve Kürtçe kelimeler öğretiliyor.



٪d سنوات قبل