|

Mahkeme isabetli bir karar verdi

Başbakan Yardımcısı Arınç, Balbay'ın tahliyesine ilişkin, "Bugün mahkeme bence çok isabetli bir karar verdi" dedi.

Aa
00:00 - 9/12/2013 Pazartesi
Güncelleme: 22:41 - 9/12/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Mahkeme isabetli bir karar verdi
Mahkeme isabetli bir karar verdi

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da Balbay'ın tahliyesine ilişkin "Üç yıl önce söylediklerim şimdi gerçekleşti" dedi.

Arınç, Meclis kulisinde gazetecilerin Balbay'ın tahliyesiyle ilgili kararı nasıl değerlendirdiğine yönelik sorularına, "Hayırlı olsun. Tebrik ederim. Gözü aydın. Üç yıl önce söylediklerim şimdi gerçekleşti" karşılığını verdi.

Arınç, NTV televizyonunda da Balbay'a verilen tahliye kararını değerlendirdi. Arınç, "Öncelikle geçmiş olsun Sayın Milletvekiline, ailesine, çocuklarına, CHP camiasına. Bir milletvekilinin tahliye edilmiş olması memnuniyet sebebi olur" dedi.

Daha önce de uzun tutukluluk sürelerinin hukuka aykırı olduğu, bir sanık veya şüpheli hakkında deliller toplanırsa iddianameyle dava açılacağını, sonra sorgu ve delillerin değerlendirileceğini ama tutuklamanın istisna olduğunu, bir tedbir olduğunu ve cezaya dönüşmemesi gerektiğini söylediğini hatırlatan Arınç, şunları kaydetti:

"Daha sonra milletvekillerimiz için de 'Bunlar milli iradenin sonucu olarak parlamentoya seçildiler, onların yeri Meclis'tir. Daha önce örnekleri de olmuştur. Bir kişi herhangi bir suçla itham edilebilir, yargılaması yapılabilir. Yargılamaya hiç kimse karışamaz ama bunların tutukluluk hallerinin derhal sona erip Meclis'e gelip parlamenterlik görevine başlamaları daha uygun olur' diye söylemiştim. Tabii 2-2,5 sene geçti, bu sözleri ben 8-10 yerde tekrarladım ama hiçbir kıymeti olmadı. Belki dosya durumuna belki sanıkların fazlalığına göre belki de iddia edilen suçun karşılığının Türk Ceza Kanunu'ndaki çok uzun süreler olmasına mahkemeler itibar etti ama her şeye rağmen tahliyeler olmalıydı ve her şeye rağmen bu insanlar parlamentoda milletvekilliği görevine başlayabilmeliydi. Bu sadece Haberal açısından oldu. Daha sonra da Anayasa Mahkemesinin bireysel başvuru üzerine verdiği karar yol gösterici oldu, adeta emredici oldu, gerekçesi yayınlanmamakla birlikte çok açık verdikleri karar, 'Uzun tutukluluk bir hak ihlalidir, adil yargılamanın eksik oluşudur, bu kadar uzun tutukluluk süresi olmaz.' Yani bunlara da uymamak herhalde mümkün değildi."

"Hukuk adına ben seviniyorum"

Batman'daki bir toplantıda Anayasa Mahkemesi kararına süratle uyulması ve bunun gereğinin yapılmasını istediğini hatırlatan Arınç, "Bugün mahkeme bence çok isabetli bir karar verdi. Bu kararla da sadece Balbay için değil hem tutuklu milletvekilleri açısından hem de uzun süredir tutuklu bulunan diğer sivil şahıslar bakımından Anayasa Mahkemesinin bağlayıcı kararının uygulanabileceğini gösterdi" diye konuştu.

"Bu açıdan hukuk adına ben seviniyorum şahsen" diyen Arınç, bu konuda siyasi parti rekabeti içinde olmamak gerektiğini söyledi. Arınç, "Hukuk herkese lazım, adalet herkes için yol gösterici. Bence gecikmiş de olsa verilen karar kamu vicdanlarını da sevindirmiştir. Bu ve bundan sonrakiler için de hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

10 yıl önce