|

Obama'ya 24 Nisan mesajı

Başbakan Erdoğan, 5-6 ay önce davet edildiği Küresel Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne katılmak üzere ABD'ye gideceğini açıkladı. Washington Büyükelçisi Tan'ın haftaya görev yerine döneceğini açıklayan Erdoğan, “Yaşanan krizle ilgili olumlu gelişmeler var. Umarız bu olumlu gelişmeler Nisan ayında da devam eder” dedi.

Erhan Seven
00:00 - 3/04/2010 Cumartesi
Güncelleme: 00:15 - 3/04/2010 Cumartesi
Yeni Şafak
Obama'ya  24 Nisan mesajı
Obama'ya 24 Nisan mesajı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Temsilciler Meclisi Dışilişkiler Komitesi'nde sözde Ermeni soykırım tasarısının kabul edilmesinin ardından ilişkilerin gerildiği ABD'ye gideceğini açıkladı. Başbakan Erdoğan, Ermeni tasarısının kabul edilmesiyle başlayan olumsuz sürecin, görüşmelerin ardından olumluya dönüştüğünü belirterek, “Umarım bu olumlu süreç Nisan'da da sürer” diyerek, ABD Başkanı Barack Obama'nın 24 Nisan'da sözde Ermeni soykırım gününde yapacağı konuşmayla ilgili mesaj gönderdi.

BÜYÜKELÇİ TAN HAFTAYA GİDİYOR

Erdoğan, Küresel Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne katılmak üzere 12-13 Nisan'da ABD'ye gidecek. Burada ABD Başkanı Obama ile de görüşecek olan Erdoğan'ın, 24 Nisan'da ABD Parlamentosu'nda görüşülecek Ermeni Tasarısı konusunu ele alması bekleniyor. Başyazıcıoğlu Camii'ndeki cuma namazı çıkısında gazetecilerin sorularını cevaplandıran Başbakan Erdoğan, ABD'ye gidip gitmeyeceğinin sorulması üzerine, “Değerlendirmelerimizi arkadaşlarımla yaptık ve ABD'ye olan seyahatimizi uluslararası bir seyahat olması, bildiğiniz gibi nükleer silahların yayılmasını önlemekle alakalı yaklaşık 5- 6 ay önce aldığım bu daveti bu vesileyle gerçekleştirmiş olacağız. Bu davete gitmeden önce de, dün de söylediğim gibi büyükelçimizi de ABD'ye önümüzdeki hafta içinde göndereceğiz” dedi.

GÖRÜŞMELERLE SÜREÇ OLUMLUYA DÖNDÜ

Bir gazetecinin 'İki ülke arasında kriz aşıldı diyebilir miyiz?' sorusu üzerine de Erdoğan, “Bu konuya ilgili daha önce de Dışişleri Bakanımla ABD Dışişleri Bakanı'nın görüşmeleri oldu. Bu konuda bazı gelişmeler var. Temenni ederim ki bu olumlu gelişmeler Nisan ayında da aynı şekilde devam eder” diye konuştu.


Vekillere değişiklik paketini anlatacak

Başbakan Erdoğan, anayasa değişikliği oylaması öncesinde partisinin milletvekilleriyle gruplar halinde görüşerek, anayasa paketinin kendileri için ne kadar önemli olduğunu anlatacak. Erdoğan'ın, toplantılarda milletvekillerine "tulum çıkarmalıyız, fire olmamalı" uyarısında bulunacağı öğrenildi. Erdoğan'ın dünkü AK Parti MKYK toplantısında da değişiklik için uzlaşma istediklerini ve ona göre davrandıklarını ancak muhalefetin daha yolun başında kapıları kapattığını dile getirdiği ifade edildi. Bu arada AK Parti yönetimi de anayasa değişikliği için gelecek hafta TBMM'de başlayacak maratona odaklandı. Parti yönetimi Anayasa Komisyonu'ndaki görüşmelerde muhalefetin yapacağı her türlü engelleme çabalarına karşı alınacak tedbirler üzerinde de çalışıyor. Milletvekillerine Nisan ayı içerisinde oylamaya kadar Ankara dışına çıkma yasağı getirildi.



Görüşecek çok konu var

Erdoğan, ziyareti sırasında ABD Başkanı Obama ile görüşecek çok şeyi olduğunu söyledi. Erdoğan, “Buraya gelecek 40'ı aşkın ülkenin hükümet başkanları, devlet başkanları var. Onların bir kısmıyla benim, bir kısmıyla Dışişleri Bakanımızın görüşmesi olacak. Bunlar bizim için önemli fırsatladır” dedi.


Deniz Baykal kendiyle çelişiyor

Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin, “CHP Genel Başkanı Baykal'ın sizin önce gitmeme kararınız, ardından gidiyor olmanızın bir hıncı olduğunu ve bunu TEKEL işçilerinden çıkardığınıza dair bir yorumu oldu. Nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusu üzerine şu karşılığı verdi: “Beyefendinin artık kendiyle çelişki içinde olduğu ortada. Bunu değerlendirmeye gerek yok. TEKEL işçilerinin gelme olayını ise tamamen provokatif, tamamen ideolojik bir yakla-şım olarak buluyorum.”


14 yıl önce