|

Onları YAŞ’ta istemedik

Tarihin en kritik YAŞ toplantısından hemen önce iki orgeneralin emeklilik isteyip TSK’dan ayrılmasının nedeni belli oldu. Milli Savunma Bakanı Işık, Başoğlu ile Uyar’ın istifasına ilişkin “Her iki orgeneral de YAŞ üyesiydi. YAŞ’a girmeleri istenmedi, istifaları istendi, onlar da istifalarını verdiler” dedi

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/07/2016 Cumartesi
Güncelleme: 23:54 - 29/07/2016 Cuma
Yeni Şafak

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, NTV televizyonunda önemli açıklamalarda bulundu. Işık, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası 149'u general-amiral toplam 1684 subay-astsubayın TSK'dan ihracı sonrası tarihin en önemli Yüksek Askeri Şûrâ (YAŞ) toplantısından hemen önce YAŞ üyesi iki orgeneralin emekliliklerini istemesinin nedenine açıklık getirdi. EDOK Komutanı Kamil Başoğlu ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı İhsan Uyar'ın 'istifasını istediklerini' açıklayan Işık, “Biliyorsunuz, her iki orgeneral de YAŞ üyesiydi. YAŞ'a girmeleri istenmedi, onun için de kendilerinden istifaları istendi, onlar da istifalarını verdiler” dedi.



30-40 YILDIR SIZMIŞLAR


Ordudan atılan isimlere bakıldığında 15 Temmuz'da generallerin neredeyse yarıdan fazlasının darbeye iştirak suçu işlediğine dikkat çeken Işık, “Bazıları direk girmiş, bazıları görevini yapmamış, durması gereken yerde durmamış. Başkomutanın çağrısından sonra generallerin tümünün karşı durması gerekiyordu. Ama bazıları izinde, yurtdışında ya da görevde değil, bunların hepsi tek tek değerlendiriliyor” açıklaması yaptı. Darbeci oranının bu kadar yüksek olmasının TSK'ya 30-40 yıldır sistematik sızmalar olduğunu gösterdiğini kaydeden Bakan Işık, “Kurumsal zaaftan bahsetmek mümkün. Generallerin, özellikle tuğgenerallerin büyük oranının bu yapıdan olması son derece tehlikeli. Şimdi bütün tedbirler alınıyor, bütün teröristlerin TSK'dan kazınması artık birinci öncelik” diye konuştu.







4 GENERALLE YÖNETTİLER


Kendisinin eski özel kalemi Tevfik Gök ile Deniz Kuvvetleri'nde firari askerlerin olduğunu açıklayan Bakan Işık, FETÖ'nün oldukça karmaşık bir yapı olduğuna, bir astsubaya 'paşa' lakabının takıldığına ve üst düzey bazı askerlerin bu kişinden emir aldığına dikkati çekti. “Bu, TSK için ölümcül tehlikede bir durum. Bu yapının bir an önce kökünün kazınması, temizlenmesi TSK'nın beka meselesidir. Darbecilerin yayınladığı liste bize ciddi ipuçları verdi. Akıncı'da yöneten isimler var. Bir tane tümgeneral ile üç tuğgeneral ve tuğamiralin yönettiğini biliyoruz” diyen Işık, haşhaşiler tarafından ele geçirilen GATA'nın raporlarıyla geçmişte TSK'dan kovulan askerler için de şu müjdeyi verdi:



GERİ DÖNÜŞ YOLU


“Bunlar pilotluğa çok önem vermişler ve kendi yapılarından olmayan pilotları daha çok sağlık muayenesiyle elemişler. GATA'da maalesef bir yapı oluşturmuşlar. Eften püften gerekçelerle gönderilenlere geri dönüş hakkı getirecek bir düzenleme hazırladık. Askeri öğrencilikten atılanların, tazminatlar nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşadığını biliyoruz, bununla ilgili de bir çalışma yaptık. Sayın Başbakanımızın onayından sonra açıklayacağız.”



'Kilit isim'






Darbe girişiminde kilit ismin, tutuklulardan eski YAŞ üyesi Akın Öztürk olduğunu vurgulayan Fikri Işık, “Ben görüntülere de Akın Öztürk'ün ifadelerine de onunla ilgili ifadelere de hep şüpheyle yaklaştım. Zaten bu işin çözümünde kilit isimlerden birinin Akın Öztürk olduğunu düşünüyorum. Yargının bu konuyu bütün yönleriyle açığa çıkartacağına inanıyorum” dedi. Darbecilerin, TSK ve yüksek yargıda ciddi bir tasfiyenin yaklaştığını gördüklerinde kalkışmayı öne çektiğine işaret eden Işık, şunları söyledi: “Bu Şura'da bu tasfiyenin yapılacağını öğrendiler. Cumhurbaşkanımızın kaldığı otelde bir gün önce biz bu konuda ciddi bir çalışma yapmıştık. Onlar biliyor ki bir tasfiye olacak. İkincisi de, Yargıtay ve Danıştay'daki temizlik... Hem TSK hem de yüksek yargıdan temizleneceklerini anlayınca bu darbeyi öne çekmek zorunda kaldılar.”



Pilot açığı olmaz


Hava Kuvvetleri'nde pilot açığı olup olmadığı konusunda Bakan Işık, “İhraç edilen pilotlar var ama bir zaaf oluşmaz. Daha önce örgütün zulmü sebebiyle ordudan ayrılan ama orduya dönmek isteyen pilotlarımız var. İstifa edip sivilde çalışan pilotlarımızdan dönmek isteyenler var. Kimse merak etmesin, bu konuda bir zaaf oluşmadı. Gerekli tedbirler alınıyor ve alınacak” şeklinde açıklama yaptı.


#YAŞ toplantısı
#TSK
#Darbe girişimi
8 yıl önce