|

Saklama parası 75 bin dolar

Darbe girişimi başarısız olunca kılık değiştirerek kaçan FETÖ'cü amiraller, örgüt imamlarının bulduğu evlerde 10'ar gün kaldı. Firariler son adresleri İstanbul'da saklanmak için aracı kişiye 75 bin dolar para önerdi. Arkadaşları, eski Tuğamiral İmren'i kaçış planına dahil etmeyince olanlar oldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/06/2017 Pazar
Güncelleme: 05:12 - 25/06/2017 Pazar
Yeni Şafak
Nazmi Ekici
Nazmi Ekici

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminde Donanma Komutanlığı’nda yaşanan olaylara ilişkin hazırlanan iddianamede, tutuklu sanık dönemin eski Güney Grup Görev Komutanı Tuğamiral Nazmi Ekici, darbe girişimi başarısız olunca firar ettiklerini, kendilerini saklamaları durumunda asker arkadaşına kişi başı 50 bin veya 75 bin dolar verebileceğini teklif ettiği yeralıyor. Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, hakkında müebbet hapis istenen Ekici’nin darbe girişimini organize eden konumda olduğu ve Sıkıyönetim Darbe Planında görevlendirilmesi bulunduğu anımsatıldı. Darbe girişiminin başarısız olması sonrasında diğer amirallerle kaçarak bir müddet Kocaeli’de sonrasında da İstanbul’da saklanan Ekici, yakalanana dek yaşadıklarını şöyle anlattı:

EVLERDE ONAR GÜN

“Mert kod adlı imam beni İzmit’te bir eve götürdü. Bir süre sonra İlhan kod adlı kişinin evine gittik. Amiraller Hayrettin İmren ve Ayhan Bay ile burada yaklaşık 10 gün kaldık. Sonra İstanbul’a gitmeye karar verdik. Sultanbeyli’ye geldiğimizde İlhan’ın arabasından inerek, ‘Levent’ kod isimli şahsın aracına geçtim. Arabadan inmeden önce Levent, Bekir isminde bir şahsın bizi alacağını söylemişti. Ayhan amiral, Hayrettin amiral ve ben Bekir’in kullandığı araca bindik, evine gittik. Tahminen bu evde 10 gün kadar kaldık. Daha sonra Bekir tarafından ayarlanan başka bir eve gittik. Biz bu evde 10 günden fazla bir süre kaldık.”

75 BİN DOLARA EV

“Maksut isimli şahıs Bekir ile eve geldi. Ben bu şahsı ilk defa burada gördüm. Daha sonra bize gidebileceğiniz bir yerin olup olmadığını sordu. Bir etkinlikte tanıştığım albay Kamil Altın isimli şahsı tanıdığımı söyledim. Maksut da bize ‘Acaba bu kişi sizi evine alır mı?’ şeklinde soru sordu. Biz de ‘kendisiyle irtibat kurmaya çalışalım, hatta para teklifi edelim, gerekirse kişi başı 50 bin veya 75 bin dolar verebileceğimizi söyledik. Bizim bu konuşmamızdan bir süre sonra Maksut, öğretmen albay Kamil Altın ile irtibat kurduğunu, bize kalacak yer ayarlayabileceğini söyledi. Altın’ın ayarladığı eve yerleştik.”

VE YAKALANDILAR

“Kamil Altın akşam üzeri bize uğrayacağını söylediği için kendisiyle görüşmek amacıyla evden ilk önce ben çıktım. Daha sonra Ayhan amiral ve Hayrettin amiral çıktılar. Site içerisini dolaştıktan sonra site içerisinde bulunan parka gelerek oturdum. Bu sırada iki sivil polis geldi, kimlik sordular. Bunun üzerine ben de üzerimde bulunan ehliyetimi kendilerine verdim. Hayrettin amiral ve Ayhan amiral de sitenin bahçesindeydi.”



Amiralleri çağırıp ‘darbe olacak’ dedi

Örgüt içinde ‘Muhsin’ kod adını kullanan eski Tuğamiral Nazmi Ekici, Aksaz’da görevli olmasına rağmen 15 Temmuz’da Gölcük’e geldi. Darbeden 4 gün önce FETÖ’cü eski Tuğamiral Ömer Faruk Harmancık’ın kendisini Aksaz’dan Ankara’ya çağırdığını söyleyen Ekici, burada Harmancık’ın kendisine, “15 Temmuz 2016’da ordu yönetime müdahale edebilir” dediğini anlattı. Eski Gölcük Deniz Ana Üs Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren ise ifadesinde Harmancık’ın darbeden önce kendisini çağırdığını belirterek şunları söyledi: “Harmancık, ‘Cuma günü planlı bir harekatımız olacak. Sizi görev vermek için buraya çağırdık’ dedi. Ben de ‘Nasıl bir görev?’ diye sordum. Bana, ‘Cuma günü, yani 15 Temmuz gününü 16 Temmuz’a bağlayan sabaha karşı saat 03.30’da darbe yapılacağını, sıkıyönetim ilan edileceğini’ söyledi.”

KENDİSİNİ YAKALATTI

15 Temmuz sonrası saklanma hikayesini de anlatan İmren, diğer FETÖ’cü amiraller Nazmi Ekici ile Ayhan Bay’ın yaptıkları kaçış planına kendisini dahil etmemeleri sonucu polise ihbarda bulunmaya karar verdiğini bildirdi. İmren şunları söyledi:“Beni kaçış planına dahil etmemişler. Ben bunu son anda öğrendim. Sonra aramızda problem oldu. Onlar gidecek ben yalnız kalacaktım. Muhtemelen bana da ‘Teslim ol’ diyeceklerdi. Bu kısır döngü içinde haletiruhiyem bozuldu. Kendimizi polise yakalatmaya karar verdim ve sitenin güvenliğine giderek ‘Burada darbeciler kalıyor, ben de darbecilerden biriyim. Polise haber verin, gelip bizi alsınlar’ dedim.”


#Darbe girişimi
#FETÖ
7 yıl önce