|

Sezer Orhan Pamuk'u kutlamadı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Nobel ödülü kazanan Orhan Pamuk'a kutlama mesajı göndermemesi dikkat çekti. Başkentte, Sezer'in bu tavrının Orhan Pamuk'un Ermenilerle ilgili sözlerinden kaynaklandığı yorumları yapılıyor.

Cnn Türk
00:00 - 16/10/2006 Pazartesi
Güncelleme: 16:24 - 16/10/2006 Pazartesi
Yeni Şafak
Sezer Orhan Pamuk'u kutlamadı
Sezer Orhan Pamuk'u kutlamadı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Cumhurbaşkanı olduğundan bu yana, sporun hemen her dalından, Eurovisyon'u kazanan Sertab Erener'e ve yeni seçilen kulüp ve dernek başkanlarına kadar yüzlerce kutlama mesajı gönderdi.


Ancak Nobel ödülünün açıklanmasının üzerinden beş gün geçmesine rağmen, Pamuk'u ne aradı ne de açıklama yaptı.


Nobel Edebiyat Ödülü kazanan Orhan Pamuk için herhangi bir mesaj yayımlamayan Cumhurbaşkanı Sezer aslında görev süreci boyunca özellikle uluslararası alanlarda gelen başarılara kayıtsız kalmadı.


Cumhurbaşkanı sıfatıyla ilk mesajını 18 mayıs 2000 tarihinde yayımlayan Sezer mesajında UEFA şampiyonu olan Galatasaray'ı ve teknik direktör Fatih Terim'i ve yönetimi bu büyük başarıdan ötürü kutladı ve 'Galatasaray'ın Türk milletinin gurur kaynagı olduğunu' vurguladı.


Cumhurbaşkanı Sezer, bundan sonraki dönemlerde gelen her türlü uluslararası başarıyı mesaj ya da telgraf aracılığıyla kutladı.


2002'de dünya üçüncüsü olan A Milli futbol takımı bu başarıya giden her basamakta Sezer tarafından ayrı ayrı kutlandı.


Sezer 2001 yılında Avrupa Şampiyonası'nda final oynayan basketbol milli takımını yani 12 Dev Adam'ı da çeşitli mesajlarla kutladı.


Sezer, görev süreci boyunca Türkiye şampiyonluğuna ulaşan Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş gibi takımlara, Avrupa kupalarında tur atlayan takımlara da ayrı ayrı kutlama mesajları gönderdi.


Futbol ve basketbolun dışında halterden, küreğe, voleyboldan, atletizme, her dalda gelen uluslararası başarıları mutlaka bir kutlama mesajı ile onurlandırdı.


Sezer'in sportif başarılar dışında yayımladığı kutlama mesajları da var. 2003 yılında Eurovision Şarkı Yarışması'nı kazanan Sertab Erener'i de bir mesajla kutlayan Sezer, daha sonra Erener'i Çankaya Köşkü'nde de kabul etti.


Cumhurbaşkanı Sezer, göreve yeniden seçilen parti başkanlarına, kulüp ve dernek başkanlarına da birer kutlama mesajı gönderdi.


Sezer dünyanın en saygın ödüllerinden birisi olarak kabul edilen Nobel'i kazanan Orhan Pamuk'un başarısı karşısında ise suskun kalmayı tercih etti. Bu konuda şimdiye kadar Çankaya Köşkü'nden de bir açıklama yapılmadı.


Ankara'da Cumhurbaşkanı'nın bu tavrının, Pamuk'un, "bu ülkede 1 milyon Ermeni 30 bin de Kürt katledildi" sözlerinden kaynaklandığı yorumları yapılıyor.

18 yıl önce