|

Şimşek, yeni stopaj oranını açıkladı

Aa
00:00 - 3/04/2010 Cumartesi
Güncelleme: 10:34 - 3/04/2010 Cumartesi
Yeni Şafak
Şimşek, yeni stopaj oranını açıkladı
Şimşek, yeni stopaj oranını açıkladı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hisse senetlerinde yerli ve yabancı bütün yatırımcılar için sıfır stopaj uygulamasının devam edeceğini açıkladı.

Şimşek, Devlet İç Borçlanma Senetlerinde yerli ve yabancı ayrımını kaldırdıklarını belirtirken, gerçek kişiler için ve diğer kurumlar için ise yüzde 10 stopaj uygulamasının devam edeceğini bildirdi.

Maliye Bakanı Şimşek, İstanbul'da gerçekleştirilen MÜSİAD Genel Kurulu öncesi,  gazetecilerin Anayasa Mahkemesinin bono ve yatırım fonunda yabancılara sıfır stopaj ve ücretlilerin gelir vergisi dilimiyle ilgili iptal kararının ardından yeni stopaj düzenlemesinin nasıl olacağına dönük sorularını yanıtladı.

Bakan Şimşek, dün bazı basın ve yayın organlarında yer alan ve yerli, yabancılar için bütün menkul kıymetlerde yüzde 10 stopaj uygulanacağına dönük haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtirken, kendilerinin bu konudaki çalışmaları tamamladıklarını bildirdi.

Stopaj uygulamasına ilişkin Meclise gönderecekleri taslağa göre hisse senetlerinde mevcut durumun devam edeceğini ifade eden Şimşek, yeni düzenlemeye ilişkin şu bilgileri verdi:

'Hisse senetlerinde mevcut durum devam edecek. Yani yerli ve yabancı bütün yatırımcılar için sıfır stopaj uygulaması devam edecektir. Zaten bu uygulama halen geçerli olan bir uygulama. Devlet İç Borçlanma Senetlerine gelince orada yerli ve yabancı ayrımını kaldırıyoruz, sermaye şirketlerine yani buna fonlar da dahil bütün fonlara, bütün sermaye şirketlerine yüzde sıfır stopaj uygulayacağız. Gerçek kişiler için ve diğer kurumlar için ise yüzde 10 stopaj uygulaması devam edecektir. Dolayısıyla bu alandaki bu konudaki bütün spekülasyonlara son vermek açısından bu açıklamayı uygun gördüm. Birazdan Maliye Bakanlığı bu konuda daha detaylı bir açıklama yapacaktır.'

Bir gazetecinin 'yani burada yerli yabancı gibi bir ayrım olmuyor onun yerine bireysel ve kurumsal gibi bir ayrım mı oluyor?' şeklindeki soru üzerine de Bakan Şimşek, 'evet, ama orada da sermaye şirketlerine, ki bunlara da yatırım fonları dahil yüzde sıfır stopaj uygulaması, gerçek kişilere ve diğer  kurumlara ise yüzde 10 stopaj uygulaması getiriyoruz'dedi. 

Bu uygulamanın bütçeye etkisine dönük bir soru üzerine de Bakan Şimşek, bütçenin zaten yılın ilk aylarına bakıldığında öngörülenin üzerinde bir performans gösterdiğini belirterek, bunun etkisinin çok sınırlı olacağını kaydetti.



14 yıl önce