|

Tehdit halinde Musul’a gireriz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Musul operasyonuna ilişkin, “Eğer Türkiye’ye yönelik bir tehdit oluşursa biz kara operasyonu dahil tüm imkanlarımızı kullanarak bize yönelik tehdidi bertaraf ederiz” dedi. Çavuşoğlu, PYD/PKK’nın Münbiç’ten çıkmaması halinde Türkiye’nin kendi imkanlarıyla çıkaracağını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/10/2016 Çarşamba
Güncelleme: 23:32 - 25/10/2016 Salı
Yeni Şafak

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TV 24'te katıldığı programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.


Türkiye'nin Musul operasyonunun neresinde olduğu yönündeki soruya Çavuşoğlu, Türkiye'nin operasyonunun her yerinde olduğu yanıtını verdi. Başika Kampı'nda, Ninova Kuvvetleri altında eğitilen kişilerin birçoğunun operasyona katıldığını, kamptaki güçlerle, havan, tank ve obüslerle yapılan atışlarla operasyon başladıktan bu yana dün itibariyle 17 teröristin etkisiz hale getirildiğini kaydetti. Cerablus'tan aşağıya, El Bab'a doğru giden operasyonun başarıyla yürüdüğüne dikkat çeken Çavuşoğlu, Türkiye'nin DAEŞ'e karşı mücadelenin her bir alanında olduğunu söyledi.



TÜM İMKANLARIMIZI KULLANIRIZ


Çavuşoğlu, Irak'a yönelik kara operasyonu ihtimali konusunda da şunları söyledi: “Eğer Türkiye'ye yönelik bir tehdit oluşursa biz kara operasyonu dahil tüm imkanlarımızı kullanırız. Türkiye'ye yönelik bir tehdit oluşursa, Irak'ta gelişmeler, Türkiye'nin güvenliğini, istikrarını tehdit edecek olursa, nasıl Suriye'de DAEŞ'in oluşturduğu tehdit artık bizim sabrımızı taşırdıysa, burada da Sincar ve diğer bölgelerde bize yönelik tehdit artarsa, kara operasyonu dahil uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımızı ve gücümüzü kullanarak bize yönelik tehdidi bertaraf ederiz. Bu bizim en doğal hakkımızdır. Bu ister DAEŞ olur ister PKK olur ister YPG olur, adı önemli değil” ifadelerini kullandı.



HER TEDBİRİ ALACAĞIZ


Çavuşoğlu, Türkiye'ye yönelik tehdidin var olup olmadığının kriter alındığına dikkati çekerek, ayrıca bugüne kadar Irak'ta PKK'nın yer alması, konuşlanması, dağları ve hatta bazı şehirleri üs olarak kullanmasının kabul edilemeyeceğini kaydetti. Bakan Çavuşoğlu, “İran, Irak, ABD gibi aktörlerin PKK'ya alan açtığını düşünüyor musunuz?” sorusuna, bundan sonra PKK'ya karşı kara operasyonu da dahil tedbirler alınacağı yanıtını verdi. Çavuşoğlu, Türkiye'nin bu kararlılığını başta Bağdat yönetimi olmak üzere koalisyon içindeki yetkililere ve Kuzey Irak yetkililerine söylediklerini belirtti.



ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve tüm uzmanların bölgede operasyon bittikten sonra PYD-PKK'lıların Münbiç'ten çıkarılması konusunda sözünün olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, “Biz Amerikalılara da söyledik. Kendi imkanlarımızla çıkarmasını biliriz” dedi. Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) saldırdığı için YPG'ye müdahale ettiklerini belirten Çavuşoğlu, “Eğer Münbiç bölgesinden de sınırın doğusuna geçmezlerse, yani Fırat Nehri'nin, o zaman biz de kendi tedbirlerimizi almak durumundayız. ABD de kusura bakmasın. Bize verdiği sözü yerine getirmiyorsa, o zaman biz kendi görevimizi yaparız. Başından beri tüm dünyanın duyacağı şekilde söylüyoruz, gizlimiz saklımız, gizli ajandamız yok bizim” diye konuştu.



Acziyet ifadesi


ABD'nin YPG ısrarının sebebinin ne olduğu sorusu üzerine, Çavuşoğlu, bunun nedeninin acziyet olduğunu belirterek, “Kara operasyonu için kuvvet koymanız lazım. ABD kuvvet koymak istemiyor. Sadece özel kuvvet. Biz diyoruz ki, arazide yerel güçler var, ılımlı muhalefet var biz bunları destekliyoruz. Gelin bunlara bizde aktif destek verelim. Nerede operasyon lazımsa, Cerablus, Münbiç, Rakka her yerde. Şimdi PKK/YPG ile işbirliği yapmak demek, bir yerde teröre destek vermek anlamına gelir. ABD şimdi YPG'ye silah veriyor. Bir bakıyoruz, biz o silahları PKK'nın elinde yakalıyoruz. Çünkü aralarında fark yok. Bunu da ABD'ye açıkça söylüyoruz” dedi.



Çavuşoğlu, ABD'nin YPG'yi kara gücü olarak kullandığını belirterek, “Koalisyon içerisinde senin bu kadar ortağın varken, Türkiye gibi güvenilir bir ülke varken neden bir terör örgütü ile işbirliği yapıyorsun?” diye sordu.




#Musul operasyonu
#Mevlüt Çavuşoğlu
#PYD
#PKK
#Özgür Suriye Ordusu
7 yıl önce