|

Türkiye krizde resmen mucize gerçekleştirdi

Geçen yıl için -6 büyüme öngördüklerini belirten Çağlayan, 'Türkiye bu konuda önemli bir mucize gerçekleştirdi. Son çeyreği yüzde 6 büyümeyle geçirdik' diye konuştu

Cahit Saraçoğlu
00:00 - 3/04/2010 Cumartesi
Güncelleme: 22:59 - 2/04/2010 Cuma
Yeni Şafak
Türkiye krizde resmen  mucize gerçekleştirdi
Türkiye krizde resmen mucize gerçekleştirdi

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Orta Vadeli Programda 2009 yılı için büyümeyi (–) 6 olarak öngördüklerini anımsatarak, “Türkiye bu konuda da önemli bir mucize gerçekleştirdi. Hükümetin desteği ve özel sektörün yoğun gayretiyle son çeyreği yüzde 6 büyümeyle geçirdik” diye konuştu.

İHRACATA MOTOR GÖREVİ

Hükümetin ihracata motor görevi gördürerek, ihracat odaklı bir üretim, ihracat odaklı bir yatırım ve ihracat odaklı istihdam politikası uyguladığını ifade eden Çağlayan, “Türkiye dünyanın her yerine 200'den fazla ülkeye 20 binden fazla ürün gönderen ülkedir” dedi.

İLK ÇEYREKTE YÜZDE 11

Türkiye'de bu yıl yeniden büyümenin pozitif olacağını ve Türkiye'nin bunun üretime yatırıma ve istihdama yansıdığı bir durumla karşı karşıya kalacağını vurgulayan Çağlayan, “Türkiye bu küresel krizden en erken çıkan ülke olmakla beraber, 2010'un ilk çeyreği açıklandığında yeniden çift haneli büyümeyi yakalayacak. Türkiye ilk çeyrekte yaklaşık yüzde 11 civarında büyüme rakamıyla karşı karşıya kalacaktır” dedi. Türkiye'nin enerji alanında gerçekleştireceği yatırımlara da değinen Çağlayan, şöyle devam etti:

ENERJİYE 10 YILDA 120 MİLYAR DOLAR

“Türkiye önümüzdeki 10 yılda 120 milyar dolar yatırım yapacak. Nükleer başta olmak üzere enerjiyi çeşitlendirme konusunda yoğun çalışmalarımız var. Önümüzdeki 7-8 yıl içinde Türkiye demiryoluna 40 milyar dolar yatırım yapacak.” TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de, AB ile dış ticaretin daha çok artması için vize sorununun olmaması gerektiği vurguladı.


İhracat odaklı üretim stratejisi

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ihracat odaklı bir üretim stratejisi yapılacağını belirterek, “Bundan sonra ara malı ithalatı yerine, bunu ikame edecek, yerli üretimi yerine geçirecek olan bir çalışma yapacağız' dedi. Çağlayan, istihdamın toparlanacağını dile getirdi.



14 yıl önce