|

Twitter kararı 367'ye benzedi

Twitter kararını Sabih Kanadoğlu'nun 367 formülüne benzeten Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, 'Bizim dönemimizde Anayasa Mahkemesi'nin tartışılan iki kararından biri oldu bu. Biri cumhurbaşkanlığı seçimindeki 367 kararı. Biri de bu' diye konuştu.

Ankara
00:00 - 13/04/2014 Sunday
Güncelleme: 21:54 - 12/04/2014 Saturday
Yeni Şafak
Twitter kararı  367'ye benzedi
Twitter kararı 367'ye benzedi

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, 30 Mart seçimlerinde yürütülen kampanya ve sandık sonuçlarına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Atalay, sandık sonuçlarına bakıldığında AK Parti'nin 'genel seçim' oyunun yüzde 50'lerin üzerinde seyrettiğinin görüldüğünü dile getirdi. Sonuçların cumhurbaşkanlığı seçimleri için de anlamlı olduğunu ifade eden Atalay, 'Birinci turda olur mu olmaz mı... Partimiz karar verdiğinde ister Genel Başkanımız ister Cumhurbaşkanımız aday olsun, ilk turda kesin seçilir' dedi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Başbakan Erdoğan'ın 8 mitingini izleyerek içerik analizi yapan bir psikiyatri profesörünün hazırladığı araştırmanın sonucunu da açıklayan Atalay, şunları söyledi:

SADECE ELEŞTİRDİLER

'Hangisi ne kadar pozitif ifadeler kullanıyor, plan, proje, vizyon kavramı hangisinde ne kadar geçiyor, genel olarak söylemin iyi bir analizi. Mesela Başbakanımızın konuşmasının yüzde 65'i pozitif, ilk basında çıkan sonucu, daha o analizin tamamını almadık. Ama Kılıçdaroğlu'nun söyleminin sadece yüzde 17'si pozitif. Diğerleri sadece eleştiri. Yani muhalefetinki bir anlamda negatif kampanya, sadece iktidar eleştirisi. Buna siyaset sosyolojisinde kara kampanya denir. Yani kendi yaptığını ve yapacaklarını değil sadece iktidarın veya yönetimin yürüttüklerinin eleştirisini yaparsanız bunun adı negatif kampanya olur. Biz pozitif bir kampanya yürüttük. Televizyon reklamlarında ilk 10 güne şunu koyduk. 'Lafa değil icraata bakarım.' O çok önemlidir vatandaş için. Siyaset, seçim dönemi çok laf üretir ama esas olan icraattır.'

KRİTİK İLLERİN YARISI

12 kişilik 'seçim strateji ekibi'nin il bazında titizlikle çalıştığını anlatan Beşir Atalay, 'Her ile 2 kez araştırma yaptırdık. İlleri 3'e ayırdık. Bir, o araştırmalardan sonra rahat olduğumuz, mutlaka kazanıyor göründüğümüz iller, diğeri, ne kadar çalışsak da artık alamayacağımızı anladığımız iller, ortada ise kritik iller, yani 'Bunlarda yeni bazı tedbirler almalıyız' dedik' ifadesini kullandı. Kritik olarak gördükleri 20 ilden biri olan Ankara'da gece mitingi düzenlenmesine karar verdiklerini kaydeden Atalay, 'Keçiören ile ilgili falan sorunlarımız vardı. O mitingler yanında Ankara'ya özel programlar uyguladık. Antalya, Balıkesir, Ordu.... Yine bu şekilde uğraştığımız Adana, Mersin, Hatay, Van gibi büyük şehirler. Kritik illerden yarısını aldık, yarısını alamadık. Diyelim ki Artvin, gidip geliyordu adeta, Başbakanımıza dedik ki 'Bir miting de oraya koyacağız.' Bir miting koyduk, oraya gitti ve o mitingle biz Artvin'i aldık' diye konuştu.

AYM kararı 367 gibi oldu

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) son dönemde verdiği çok tartışmalı kararları yorumlayan Beşir Atalay, Twitter ile ilgili konuda mahkemenin hiçbir usûl dinlemediğini, yasadaki 'alt yargı yolları tüketilmeden başvurulamaz' ve 'idarenin tasarrufları bireysel başvuru yapılamaz' hükmüne rağmen bunu gündemine aldığını ve karar verdiğini belirtti. Atalay, 'Bizim dönemimizde AYM'nin tartışılan en önemli iki kararından birisi oldu bu. Birisi 2007'de cumhurbaşkanlığı seçimindeki 367 kararıdır. Birisi de bu karar. Hem yasaya aykırı hem yasada açık hüküm varken içtihat yaptılar. Fevkalade kendilerinin aleyhine oldu ve AYM'yi çok yıprattı' dedi. Atalay, AYM'nin 'YSK kararlarına da bakarız' demesini de eleştirerek, 'YSK'nın kararı temyiz edilemez, kesindir. Sayın Kılıç'ın ifadesi, hukuki temeli olmayan başvuruları teşvik ediyor' diye konuştu.

10 years ago