|

Yargı ilk turda reform taslağını Çankaya'ya taşıdı

Yargıtay ve Danıştay başkanları ile ayrı ayrı görüşen Gül, dün de Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç ve Adalet Bakanı Ergin'i kabul etti. Yüksek yargı başkanlarının yargı reformu konusundaki görüşlerini dinleyen Gül, hükümeti temsil eden Bakan Ergin'e yargı reformu ile ilgili neler yapılması konusunda tavsiyelerde bulundu.

Haber Merkezi
00:00 - 25/02/2010 Perşembe
Güncelleme: 01:50 - 25/02/2010 Perşembe
Yeni Şafak
Yargı ilk turda  reform taslağını Çankaya'ya taşıd
Yargı ilk turda reform taslağını Çankaya'ya taşıd

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Adalet Bakanlığı tarafından AB'ye uyum kapsamında hazırlanan ve 2013'e kadar hayata geçmesi planlanan Yargı Reformu Stratejisi Taslağı'nın bir an önce nayata geçirilmesi için düğmeye bastı. Strateji taslağının temelini, yargısal ve siyasal alanda sık sık kriz çıkmasına neden olan Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ile Anayasa Mahkemesi'nin yapısı ile ilgili değişiklikler oluşturuyor.

Cumhurbaşkanı Gül, “Yargıda reform şart” açıklamasını yaptıktan sonra yüksek yargı başkanları ile görüşmeler yaptı. Yargıyla ilgili yaşanan tartışmaların artması üzerine durumdan üzüntü duyduğunu açıklayan Gül, “Bundan Türkiye'nin süratli bir şekilde çıkması gerekir. Bunun için yapılması gereken şey de gayet açıktır; çok süratli bir yargı reformu yapmak gerekir. Elbette cumhurbaşkanı olarak memleketimizin bu önemli sorunlarının çözümü konusunda elimden gelen her türlü katkıyı sağlayacağım. Bunların bazıları kamuoyu önünde oluyor bazıları olmuyor. Gayretlerim şüphesiz ki devam edecek” diye konuşmuştu.

YARGIYI DİNLEDİ

Yargıtay ve Danıştay başkanları ile önceki gün ayrı ayrı görüşen Gül, dün de Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin'i Köşk'te kabul etti. Gül, yüksek yargı başkanlarının yargı reformu konusundaki görüşlerini dinledikten sonra, Hükümet'i temsil eden Ergin'e yargı reformu ile ilgili neler yapılması konusunda tavsiyelerde bulundu. Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç da, Cumhurbaşkanı Gül'e yüksek mahkemenin yapısına yönelik daha önce hazırladığı anayasa değişikliği taslağını sundu.

KILIÇ AHİM MODELİNİ TAVSİYE ETTİ

Kılıç'ın başkanlığında bir komisyon tarafından hazırlanan taslakta Anayasa Mahkemesi'ndeki üye sayısının 11'den 17'ye çıkarılması, yedek üyeliğin kaldırılması, bireysel başvuru hakkının getirilmesi, mahkemenin iki ayrı daireden oluşması, AİHM'deki gibi gerektiği zaman genel kurul halinde toplanması isteniyor.

Üyelerin emeklilik yaşının 65'ten 67'ye çıkarılması talep edilen taslağa göre, üyelerin seçiminin yüksek yargı organları, TBMM ve Cumhurbaşkanı tarafından yapılacak. Üyelerden 5'i Yargıtay, 4'ü Danıştay, 1'i Askeri Yargıtay, 1'i Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, 6'sı TBB, 1'er üye de öğretim üyesi ve Sayıştay kontenjanından seçilecek. Taslakta, üyelik süresinin 12 yıl olması öngürülüyor.


14 yıl önce