|

Youtube vatandaş olarak başvurdu

Avukat Gönenç Gürkaynak, Twitter'in ardından Youtube'ın da açılması için Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulundu. Her iki kurumun avukatlığını yapan Gürkaynak'ın kurumsal değil, 'düşünce ve ifade hürriyeti ihlal edildi' diyerek bireysel başvuruda bulunması dikkat çekti.

Yasemin Asan
00:00 - 8/04/2014 Salı
Güncelleme: 20:29 - 7/04/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
  Youtube vatandaş  olarak başvurdu
Youtube vatandaş olarak başvurdu

Sosyal paylaşım sitesi Twitter'ın ardından Youtube da erişim engelinin kaldırılması için avukatı aracılığıyla Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulundu. Başvuru, 'iç hukuk yollarının tüketilmesi' ilkesini aşmak için bireysel olarak yapıldı.

Merkezi ABD'de bulunan video paylaşım sitesi Youtube, avukatı Gönenç Gürkaynak aracılığıyla, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) idari işlemi ve mahkeme kararıyla Türkiye'de kapalı olan sitenin erişime açılması için Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu. Gürkaynak, ayrıca Ankara 4. İdare Mahkemesi'ne de 'erişimin engellenmesi işleminin iptali ve yürütmesinin durdurulması' istemiyle de dava açtı.

İÇ HUKUK YOLLARI TÜKETİLMEDİ

Aynı zamanda Twitter'ın da avukatı olan Gürkaynak, AYM'ye verdiği başvuru dilekçesinde Youtube ile ilgili yasak nedeniyle düşünce ve ifade hürriyeti hakkının ihlal edildiğinin tespitine karar verilmesini istedi.

AYM, daha önce ifade özgürlüğüne karşı ağır bir müdahalede bulunulduğu gerekçesiyle twitter'ın erişime açılmasına karar vermişti.

İç hukuk yolları tüketilmeden dosyanın esasına girip AYM'ye gitmenin doğru olmadığını söyleyen AK Parti Çankırı Milletvekili Anayasa Komisyonu Başkanvekili İdris Şahin, kanunlarda açık hükümlerde 'önce iç hukuk yolları tüketilmek süretiyle' denildiğini belirterek, 'Başvuru yapabilir. Anayasa Mahkemesi'nin karar vermesi halinde Türk hukuk sistemini yeniden gözden geçirmek gerekecek. AYM'nin istisna konular hariç, iç hukuk yolları tüketilmeden hiçbir başvuruyu değerlendirmeye almaması gerekmektedir' dedi.

10 yıl önce