|

Yunanistan'da emekli maaşları donduruldu

Aa
00:00 - 3/03/2010 Çarşamba
Güncelleme: 15:25 - 3/03/2010 Çarşamba
Yeni Şafak
Yunanistan'da emekli maaşları donduruldu
Yunanistan'da emekli maaşları donduruldu

Yunan hükümeti ülkenin bütçe açığının kapatılması yönünde hazırlanan ekonomik istikrar ve kalkınma paketine yeni önlemler eklendiğini açıkladı.

Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu başkanlığında yapılan kabine toplantısı sonrasında açıklamada bulunan Hükümet Sözcüsü Yorgo Petalotis, alınan önlemleri, kamu çalışanlarının maaşlarında kesinti, KDV'nin yüzde 21'e yükseltilmesi, ödeneklerde yüzde 12 kesinti, emekli maaşlarının 2010 yılı süresince dondurulması, akaryakıt fiyatlarında 3 ila 8 cent arası zam, alkollü içeceklerde yüzde 20, sigara fiyatlarında ise yüzde 65 oranında ek vergi uygulanması ve tutarı 35 bin avroyu aşan, araba ve yat alımlarını da içeren lüks harcamalara özel ek vergi konulması olarak sıraladı.

Önlemler çerçevesinde, Yunanistan'da 13. maaş olarak adlandırılan Noel maaşında yüzde 30, Paskalya ile yaz tatili dönemleri için verilen ve 14. maaş olarak nitelendirilen yarımşar maaş ikramiyelerde ise yüzde 30 oranında kesinti yapıldığı açıklandı.

Alınan kararların zor olduğunu ancak zamanında uygulanmaları gerektiğini belirten Sözcü, bütçe açığının kapatılması ve ilerleme kaydedilmesi için zaman ile yarış içinde olunduğunu da kaydetti.

Petalotis, ülke ekonomisi çökmeden bu önlemlerin alınmasının zorunlu olduğunu da sözlerine ekledi.

Hükümetin söz konusu önlemler ile 4,8 milyar avro tutarında tasarruf yapmayı hedeflediği kaydedildi.


EKONOMİK DÜZENLEMELERDE HEDEF

AB'nin Şubat ayı başında mali planını onayladığı Yunanistan, geçen yıl gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 12,7'si oranındaki bütçe açığını, 2012 yılına kadar GSYH'nin yüzde 3'ünün altına indirmeyi hedefliyor.

Yunan hükümeti, kamu sektöründeki israfı azaltacağını ve bu hedefe ulaşmak için vergilendirmede reform yapacağını açıklamış ancak AB, Yunanistan'dan, planladığı adımlar konusunda 16 Mart'a kadar daha fazla ayrıntı vermesini istemişti.

Öte yandan, Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, daha önce açıkladığı ekonomik istikrar ve kalkınma paketi önlemleri çerçevesinde, kamuda işe alımların durdurulacağını, maaşlara zam yapılmayacağını, ödeneklerde ise yüzde 10 oranında kısıtlamaya gidileceğini açıklamıştı.

Papakostantinu ise program çerçevesinde, Başbakan, bakanlar ve milletvekilleri de dahil olmak üzere, yüksek ücret alan memurların maaşları dondurulurken, kamuda emekliye ayrılan her 5 memura karşılık bir kişinin işe alınması, 12 bin avronun üzerindeki kazançlara yüzde 18'den başlayarak, yüzde 40'a kadar varan vergi getirilmesi ve kiliseye ait mal varlıklarının da vergilendirilmesinin öngörüldüğünü kaydetmişti. 

Maliye Bakanı, kamu çalışanlarına verilen ikramiyelerin kaldırıldığını, borsada yer almayan KİT yöneticilerinin ücretlerinde yüzde 50'ye varan kısıtlamalar getirildiğini ve değeri 400 bin avronun üzerinde olan taşınmaz mal varlıklarının yıllık yüzde 1 oranında vergilendirilmesinin kararlaştırıldığını bildirmişti.

Papakostandinu, 2010 yılı içerisinde sadece 2 bin avro'nun altındaki emekli maaşlarının yüzde 1,5 oranında arttırılmasının öngörüldüğünü açıklamıştı.


İSTİKRAR VE KALKINMA PROGRAMI

Papakostandinu ayrıca, geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamasında da '2012 yılı sonuna kadar bütçe açığının GSYH'ya oranının yüzde 2,8'e düşürülmesinin 3 yıllık ekonomi programının temel hedefi olduğunu' belirtmişti.

Ekonomide 2008 yılında yüzde 2 oranında büyüme kaydedilmesine rağmen 2009'da yüzde 1,2 oranında küçülme yaşandığını, yatırımlarda yüzde 20, ihracatta yüzde 16, ithalatta ise yüzde 25 oranında azalma görüldüğünü vurgulayan Maliye Bakanı, 2010 yılında yüzde 0,3 oranında bir büyüme kaydedilmesinin hedeflendiğini, bu çerçevede 2012 yılı için beklentinin, kalkınma hızının yüzde 1,9'a ulaşması, 2013 yılında ise yüzde 2,5 oranına yükselmesi olduğunu belirtmişti.

Ekonomi ve İstikrar Programı'nda, bütçe açığının GSYH'ya oranının 2010 yılında yüzde 4, 2011'de yüzde 3,1, 2012'de ise yüzde 2,8 olarak öngörüldüğünü belirten Bakan, bu çerçevede 2009'da yüzde 12,7 olan bu oranın, 2013'te de yüzde 2 olarak şekilleneceği değerlendirmesinde bulunmuştu.


14 yıl önce