|

Yurt dışına çıkış harcı artık 15 YTL

ANKARA (A. A)
00:00 - 30/03/2007 Cuma
Güncelleme: 09:51 - 30/03/2007 Cuma
Yeni Şafak
Yurt dışına çıkış harcı artık 15 YTL
Yurt dışına çıkış harcı artık 15 YTL

Yurt Dışına Çıkış Harcı Hakkında Kanunun Uygulanmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazetede yayımlandı. Tebliğe göre, yurt dışına çıkış harcı, 1 Nisan'dan itibaren 15 YTL olarak ödenecek.


1 Nisan 2007'den itibaren Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile toplu taşıma araçlarıyla yurt dışına çıkış yapılması halinde, yurt dışına çıkış harcı, düzenlenen bilet üzerine, "yurt dışına çıkış harç pulu" yapıştırılmak suretiyle ödenecek.

Biletin elektronik ortamda ya da yurt dışında düzenlenmesi halinde, pasaport üzerine ya da boarding kartına harç pulu yapıştırılmak suretiyle ödenebileceği gibi, vergi tahsilatına yetkili bankalara, gümrük saymanlıklarına veya vergi dairelerine ad, soyad ve pasaport numarası belirtilmek suretiyle makbuz karşılığı da ödenebilecek.


Münferit çıkışlarda ise ödeme yurt dışına çıkış harcı, vergi daireleri, gümrük saymanlıkları ve yetkili bankalara ad, soyad ve pasaport numarası belirtilerek makbuz karşılığı veya ilgili gümrük saymanlıkları ve vergi dairelerinden "yurt dışına çıkış harç pulu" alınıp pasaport üzerine yapıştırılmak suretiyle de yapılabilecek.


MUAFİYET TANINANLAR

Yurt dışına çıkışta muafiyetler belirlenirken, tebliğe göre, Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile yurt dışına çıkış yapılmasına karşın; çıkış tarihi itibarıyla yurt dışında oturma izni bulunduğunu belgeleyenlerden, ticari amaçla yük ve yolcu taşımaya yönelik kara, deniz, hava ve demiryolu araçlarında, yurt dışına çıkış sırasında fiilen mürettebat olan görevlilerinden ve 7 yaşını doldurmamış olanlardan harç alınmayacak.

Bu nedenle yurt dışına çıkış harcından bağışık tutulmayı talep edenler, yurt dışında oturma izni bulunduğunu veya 7 yaşın altında olduğunu belgelendirmek zorundalar.

Bu arada, taşımacı firmalar ya da yurt dışındaki taşımacı firmaların Türkiye'deki temsilcileri ile bilet satan gerçek ya da tüzel kişilerin, düzenleyecekleri biletlere yapıştıracakları harç pullarını 1 Nisan'dan önce ilgili saymanlıklardan satın almaları gerekiyor.


17 yıl önce