|

Zafer pozu verenler hezimete uğradı

Meclis Başkanlığı için AK Parti'nin firesiz destek verdiği İsmet Yılmaz, 4'üncü turun sonunda ipi göğüsledi. 258 oyla Meclis'e 26'ıncı dönemde başkan seçilen Yılmaz'a karşı Baykal ise 182 oyda kaldı. Hem 7 Haziran öncesi AK Parti'ye karşı oluşturulan muhalefet bloğu çökmüş oldu hem de seçim sonrası zafer pozu verenler hezimete uğradı.

Yeni Şafak
10:05 - 2/07/2015 Perşembe
Güncelleme: 14:21 - 2/07/2015 Perşembe
Diğer

Meclis Başkanlığı'na 4'üncü turda AK Parti Sivas Milletvekili ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz seçildi. Seçim sürecinde AK Parti'ye karşı gizli ittifak yapan muhalefet, Meclis Başkanlığı seçiminde uzlaşamadı ve kazanan, AK Parti'nin 258 oyuyla İsmet Yılmaz oldu. Seçim turlarında fire vermeyen tek parti AK Parti olurken, CHP'de ilk 3 turda olduğu gibi son turda da 2 fire verdi. MHP, son turda geçersiz oy kullanacaklarını açıkladı. Ancak, 78 geçersiz oy kullanıldı. MHP'den iki isim boş oy kullandı. HDP'de Celal Doğan son tur oylamaya katılmazken, 53 HDP'li Deniz Baykal'a oy verdi. 25 HDP'li ise boş oy kullandı.



Yılmaz'ın Meclis Başkanı seçilmesi ile 7 Haziran öncesi AK Parti'ye karşı oluşturulan muhalefet bloğu da çökmüş oldu. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun tanımladığı yüzde 60'lık blok

içinde yer alan CHP ve HDP'nin umutları da boşa çıktı. Seçimlerin hemen ardından CHP milletvekili Şafak Pavey'le HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş havaalanında karşılaşmış, Pavey Demirtaş'a AK Parti'yi kastederek, "Birlikte iyi salladık" demişti. Demirtaş da "Birlikte daha güzel işler başaracağız" karşılığını vermişti. Bu birliktelik dün Yılmaz'ın TBMM Başkanı seçilmesi ile bozuldu.







#Meclis Başkanlığı
#AK Parti
#TBMM
#seçim
#HDP
#CHP
9 yıl önce