|

Ramazan ayında ağız kokusu nasıl giderilir? Uzmanlar açıkladı

Ramazan ayında ağız kokusu nasıl giderilir? Gün boyu niyetli olan vatandaşların en büyük korkuları arasında ağız kokusu da yer alıyor. Gün boyu yemeyip içmeyen vatandaşlar ağız kokusunun nasıl giderileceğini merak ediyordu. Uzmanlar ise Ramazan ayında ağız kokusunun nasıl giderileceği hakkında açıklamalarda bulundu.

Yeni Şafak
09:08 - 15/06/2016 Çarşamba
Güncelleme: 06:14 - 15/06/2016 Çarşamba
Diğer

Ramazan ayında ağız kokusu nasıl giderilir? Gün içerisinde diş fırçalamanın riskli olduğu durumlarda kişisel bakımlarını iftardan sonra ve sahura bırakan vatandaşlar zaman zaman ağız kokusundan şikayetçi olabilmektedirler. Uzmanlar ise Ramazan ayında ağız kokusunun nasıl giderileceği hakkında açıklamalarda bulundu.






Aydın Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Diş Hekimi Dt. Ayşe İdil Kahramanoğlu, Ramazan ayı boyunca vatandaşları iftar ve sahur yemeklerinden sonra dişlerini mutlaka fırçalamaları konusunda uyardı.


Aydın İli Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği'ne bağlı Aydın Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde görevli Diş Hekimi Dt. Ayşe İdil Kahramanoğlu, ağız ve diş sağlığının Ramazan ayında daha fazla önem kazandığını belirterek, “Gün içerisinde tükürük miktarı azaldığı, sıvı alımı olmadığı için ve bunlara ek olarak ağızda sağlıksız dişlerin bulunması da ağız kokusunu arttırır. Gıda alımı olmadığı için de geniz eti ve bademcik ya da mide kaynaklı ağız kokuları meydana gelebilir. Bu da insanları oruçluyken ciddi derece rahatsız eder. İftarda ve sahurda gıda alımından sonra ve gece yatmadan önce mutlaka dişler fırçalanması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.



“ORUÇ TUTMAYA BAĞLI OLARAK ÇÜRÜK OLUŞUMU ARTMAZ"

Genellikle sahurdan sonra hemen yatıldığı için ağız içinde temizlenmeyen plaklar sebebiyle daha çok bakteri üreyebileceğinin altını çizen Diş Hekimi Dt. Ayşe İdil Kahramanoğlu, “Oruç tutmaya bağlı olarak çürük oluşumu artmaz. Fakat düzenli olarak sahurda ve iftarda ağız bakımı yapılmazsa ağız içinde birikecek olan bakteriler çoğalacağı için çürüme artabilir. Ağızda var olan bakteriler uzaklaştırılmadığı müddetçe, ağızda biriken bakterilerin parçalamasına bağlı olarak, ağız kokusu şikâyetleri de artıracaktır. Özellikle ağızda bulunan diş eti iltihabı, diş çürükleri, uyumsuz protezler, hareketsiz protezlerin altında biriken besin ve gıdaların, uzaklaştırılmaması sonucu bakteri üremesi daha fazla olmaktadır. Tabi bu çürüklerin olması kişinin ağız ve diş sağlığına verdiği öneme bağlı" şeklinde konuştu.


Diş Hekimi Dt. Ayşe İdil Kahramanoğlu, ayrıca “Oruç tutulmayan zamanlarda ara öğünler sayesinde ağız ortamının asit oranı düşebilmektedir. Fakat oruçlu iken ara öğün şansı olmadığı için ağız ortamının asit oranı artabilir. İftarla sahur arası mesafe de kısa olduğu için alınan şekerli gıda oranı artıyor ve alınan bu şekerli gıdalardan sonra dişlerin fırçalanmaması ağız sağlığını olumsuz yönde etkiler" ifadelerini kullandı.



Ramazan ayında ağız kokusu nasıl giderilir? Gün boyu niyetli olan vatandaşların en büyük korkuları arasında ağız kokusu da yer alıyor. Gün boyu yemeyip içmeyen vatandaşlar ağız kokusunun nasıl giderileceğini merak ediyordu. Uzmanlar ise Ramazan ayında ağız kokusunun nasıl giderileceği hakkında açıklamalarda bulundu.



#Ramazan ayı
#Diş fırçalamak
#Ağız kokusu
8 yıl önce