|

Bayramın geldiği bunlardan belli olur

Evler, sokaklar, mağazalar bayramın geldiğini adeta bağırıyor. Şekerler, çikolatalar, alışverişler, telaşlar... Peki, sizlere bayramın gelişini anlatan şeyler neler?

Yeni Şafak
07:23 - 25/06/2017 Pazar
Güncelleme: 10:59 - 25/06/2017 Pazar
Diğer
Bayramın vazgeçilmezi şeker
Bayramın vazgeçilmezi şeker

Biz sizler için bayramın geldiğini gösteren bazı şeyleri seçtik. İşte onlar:

Otobüs biletlerinin tükenmesi

Bayramın geleceği ilk önce otobüs biletlerinden anlaşılır. Büyük şehirlerden memleketine gidecek olanlar biletlere öyle bir hücum eder ki arife günü bilet bulabilene aşk olsun. Otogarların ve yolların nüfusu bir şehir kadar olur. İnternet üzerinden bilet alanlar en şanslı olanlarıdır. Ama otogara gidip ek seferlerden bir ümit bilet bulunabilir.




Bir de uçak biletleri fiyatları normalin iki katına çıkmaya başladıysa, bayram yakındır.






Temizlik

Bayramın en büyük habercisi dip bucak yapılmaya başlanan temizliktir. Evde silinip süpürülmedik en ufak köşe kalmaz. Bu temizlikten tüm aile fertleri payını alır. Perdesinden halısına kadar her şey temizlenir. Temizlik bittiğinde ise evde bir survivor başlar. 'Oraya oturma, o adaya girme, banyoyu kirletme' gibi cümleler evin içinde yankılanır.





Alışveriş merkezindeki yoğunluk

Çarşılar, alışveriş merkezleri, marketler normal yoğunluğunun üç katına çıktığında anlarız bayram yakın. Tüm eksikler gedikler kısa süre içinde tamamlanmaya çalışılır. Kıyafet seçimi en zorudur. Hem almaya çalışan hem de o tarz mağazalarda çalışanlar için. Yorgunluk zirve yapar. Dükkânların kapanış saatleri değişir. Bütçe ayarlaması ve öncelikler belirlenir ve tatlı bir telaş başlar.





Evde baklava yapımı

Bayram için neredeyse en önemli şey gelen misafirlere ikram edilecek baklava. Alınan malzemeler ve mutfaktaki hummalı çalışma bayramın artık çok yakın olduğunu gösterir. Açılan hamurlar incecik yapılır. İçerisine bütçeye göre ceviz veya fıstık seçilir. Hatta o cevizler daha ucuz olsun diye önce bir Pazar araştırması yapılır. Evde tek tek kırılıp temizlenir. Hazırlandıktan sonra fırınlanır ancak şerbeti yapılmaz. Bayram günü beklenir.




İşte evin içindeki bu güzel kokular ve tatlı telaş gösterir ki bayrama çok az kaldı.





Şekerlerin ortaya çıkıp marketleri işgal etmesi

Marketlerde şeker reyonları hükümdarlığını ilan ettiği an bayrama ramak kaldı demektir. Marketten bütçeye göre şeker seçilir. Hatta bazen iki kalite alınır. Eve girene ayrı, kapıya gelene ayrı verilir. Birde bayramda fırınlar kapalı olur düşüncesiyle, özellikle arife günü, eve ekmek depolanır.




Yine bütçe durumuna cep harçlıkları hazırlanır. Paralar bozdurulur, ne alınacak oluşa olsun bütün para verilir ve olabildiğince bozuk para rica edilir.





Kapının önünde arabaların yıkanması


Eğer evin arabası varsa o mutlaka temizlenir. Hem kapı önünde kirli görünmemesi istenir, hem de büyükleri ziyarete giderken kirli bir arabayla kimse gitmek istemez. Bu işi de genelde eğlence olsun diye baba ve evin küçük oğlu yapar. Ortam uğunsa evin camından çıkartılan bir hortum ile araba yıkanır, temizlenir.




Berberdeki kuyruk

Berberlerin içindeki kalabalıktan bayramın artık çok yakın olduğu anlaşılır. Berberler gece yarasına kadar mesai yapmak zorunda kalır. Bu işi arife gününe bırakırsanız berberde saatler geçirmeniz mümkün.




Zira saçları uzun erkek çocuklar dede korkusuyla berberlerin çoğunu işgal etmiş olurlar.





#Bayram
#Bayram Alışverişi
#Ramazan Bayramı
7 yıl önce