|

Endonezya'da Ramazan

Tüm dünyada olduğu gibi Endonezya'da da Ramazan rahmet ve bereketi ile Müslümanları sardı. Dünyanın en kalabalık Müslüman nüfusuna sahip Asya ülkesi Endonezya'da kendine has kültürleri ile bambaşka bir ramazan iklimi yaşanıyor.

Yeni Şafak
10:49 - 29/05/2017 Pazartesi
Güncelleme: 13:30 - 29/05/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Endonezyalılar Ramazan’da her zaman yaklaşık 14 saat civarı oruç tutuyorlar.
Endonezyalılar Ramazan’da her zaman yaklaşık 14 saat civarı oruç tutuyorlar.

Dünyanın en kalabalık Müslüman toplumuna sahip Endonezya'da ramazan ayı tüm dünyada olduğu gibi huzur ve bereketi ile geldi.

Özellikle Orta Java'daki Müslümanlar, her yıl olduğu gibi bu Ramazan ayı girmeden bir gün önce Nyadran adı verilen dini bir tören düzenledi. Bu törende Cavalı Müslümanlar önce mezarlıklara giderek yakınları için dua ediyorlar. Daha sonra binlerce kişi yanlarında getirdikleri yemekleri hep birlikte yiyerek Ramazan ayının gelişini kutluyor.

14 saat oruç

Endonezya, Ekvator üzerinde konumlandığı için yaz veya kış yok. Günlerin uzunluğu bütün sene aynı; bu yüzden Türkiye ile en temel fark iftar ve sahur arasındaki zaman farkı. Sahurlar genelde sabah 4 gibi yapılıyor, saat 6 civarında da iftar başlıyor. Yani Endonezyalılar Ramazan’da her zaman yaklaşık 14 saat civarı oruç tutuyorlar.


Pesantren Kilat'a katılıyorlar

Türkiye’deki sahurda davul çalma geleneği Endonezya’da benzer şekilde sürdürülüyor. İnsanları uyandırmak için sokaklarda müzik enstrümanları çalan görevliler bulunuyor. Sahuru yapanlar sabah namazı için camilere gidiyor. Camilerde dini konulara dair kısa dersler yapılıyor ve bu kısa dersler Ramazan’a özgü oluyor. İftar zamanına yakın Ramazan’a özel pazarlar kuruluyor. Bu pazarlarda sadece Ramazan’da bulunabilecek içecekler satılıyor. Ramazan’da “Pesantren Kilat” denilen özel programlar yapılıyor. Bu program, öğrencilerin İslam hakkında daha fazla öğrenim görmesi ve Kur’an okuması için düzenlenen kampları kapsıyor. Öğrenciler beraberce bu programa katılarak zamanlarını faydalı şekilde kullanıyorlar.


50 yıldır Ramazana özel "ateş futbolu"

Endonezya'da her yıl ramazan ayında yanan hindistan cevizi ile oynanan "ateş futbolu" geleneği sürdürülüyor.

Endonezya'nın Cirebon şehri sakinleri her yıl olduğu gibi bu yıl da ramazan ayını yanan hindistan ceviziyle oynanan futbol müsabakası ile karşıladı.

Ateş futbolunun oynanması için havanın kararması beklenirken, maç sırasında oyuncular ayakkabı, kaleciler de eldiven kullanamıyor.

  • Ramazan ayını karşılamak için düzenlenen ateş futbolu müsabakaları ay boyunca yapılıyor. Maçlar teravih namazından sonra başlayıp sahur vaktine kadar devam ediyor. Endonezyalı savaşçılar tarafından dayanıklılık kazanmak için oynanan bu geleneksel oyun 50 yıldır sadece Ramazan ayında oynanıyor.
Luar Batang Camisi’ne ziyaretçi akını

Başkent Cakarta'nın kuzeyindeki Pasar İkan semtindeki tarihi Luar Batang Camisi ramazan ayında başkentteki Müslümanların en çok ziyaret ettikleri mekanlar arasında yer alıyor.

Medresenin kurucusu Veli Habib Keramat olarak da bilinen Veli Al Habib Hüseyin bin Abu Bakar Al Aydarus'un türbesinin de bulunduğu külliyeye gelen ziyaretçiler Kur'an-ı Kerim okuyarak dualar ediyor.


Veli Habib Keramat'in medrese olarak kullandığı ve yaşadığı, ölümünden sonra ise 1739 yılında tamamlanıp cami haline getirilen Luar Batang, başkentin en eski camilerinden biri olarak biliniyor.

Bir rivayete göre, caminin efsaneye dönüşmesi Veli Habib Keramat öldükten sonra, gömülmek üzere mezara götürüleceği sırada, cesedinin tabutta olmadığı ve eskiden medrese olarak kullandığı şimdiki türbesinin olduğu yerde bulunmasına dayanıyor. Anlatılanlara göre, bu durumun üç kere tekrarlanmasının ardından, Habib Keramat'ın cesedi buraya gömülerek ardından Luar Bantang Cami inşa edildi.

#Endonezya
#Ramazan
7 yıl önce