|

Ramazan Fatih’te yaşanır

Geleneksel hale getirilen sokak iftarları, çocuklar için gösteriler, mehteran ve sema gibi çok çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapan Fatih Belediyesi, bu yıl da on bir ayın sultanı Ramazan’ı dolu dolu geçiriyor. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Aynı sofra etrafında, yemeğimizi, muhabbetimizi ve sevgimizi paylaşma imkanı bulduk” ifadeleriyle duygusunu dile getirdi.

Yeni Şafak
04:00 - 29/06/2015 Pazartesi
Güncelleme: 22:07 - 28/06/2015 Pazar
Diğer

On bir ayın sultanı Ramazan, Fatih'te bir başka güzel bir başka anlamlı. Fatih Belediyesi Ramazan ayı boyunca düzenlediği etkinlikler ve iftar sofralarıyla gönüllere taht kurmaya devam ediyor. Türkiye'de ilk kez 2005 yılında 'sokak iftarı' geleneğini başlatan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, bu yıl da artık geleneksel hale gelen ilk iftarı Sultanahmet Meydanı'nda kurulan dev iftar sofrasında binlerce kişiyle birlikte açtı.


Fatih'te ilk iftar, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve ilçe protokolünün de katılımı ile Sultanahmet Meydanı'nda kurulan 12 bin kişilik dev iftar sofrasında Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'ndan getirilen gerçek top atışıyla yapıldı.


İlk kez 2005 yılında, Fatih Belediyesi tarafından Yedikule Gençağa Caddesi'nde başlatılan sokak iftarlarının vazgeçilmez bir gelenek haline geldiğini söyleyen Başkan Demir, 'Bu akşam burada 12 bin kişilik ailemizle birlikte orucumuzu açtık, dualarımızı yaptık. Aynı sofra etrafında, yemeğimizi, muhabbetimizi ve sevgimizi paylaşma imkanı bulduk. Bu soframızı her akşam farklı bir mahallede kuruyoruz. Sokak iftarlarımızı bu yıl da tüm Fatih'e yaydık. Bu akşam burada yaşadığımız mutluluğu her akşam yeniden yaşıyoruz. Bütün bunlardan dolayı çok şükrediyorum' dedi.Fatih Belediyesi her yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan boyunca farklı bir mahallede iftar sofrası kurmaya devam ediyor.


SULTANAHMET AMFİ SAHNE ETKİNLİKLERİ

Fatih Belediyesi Sultanahmet Amfi Tiyatro bu yıl da iftar ve teravih sonrası etkinlikleriyle dopdolu.


Manevi dünyamıza dokunan etkinlikler kapsamında Ramazan ayı boyunca, iftar sonrası bir akşam mehter konseri bir akşam sema gösterileri düzenleniyor. Fatih Belediyesi mehteran takımının seslendirdiği kahramanlık marşları amfi sahneyi dolduranları coşturuyor.


Vatandaşların ve turistlerin yoğun ilgisiyle karşılanan etkinliklerde Seyr-ü Sema Grubu tasavvuf müziği eşliğinde sema gösterisi sunuyor.


Sultanahmet Camii'nin manevi gölgesinde düzenlenen etkinliklerden bir diğeri de Tasavvuf Müziği, Türk Sanat Müsikisi ve ilahi konserleri.


Konserler teravih namazı sonrası başlıyor. Ramazan ayının ilk akşamından itibaren her akşam düzenlenen konserlerde bugüne kadar Tasavvuf Müziği ve Türk Sanat Müziği'nin önemli isimleri sahne aldı.


ORUÇ BABA'DA İLK İFTAR

Her yıl olduğu gibi bu yıl da İstanbul'da çok sayıda vatandaş, Ramazan ayının ilk orucunu açmak ve dua etmek üzere Oruç Baba Türbesi'ne akın etti.


İftar vakti yaklaştıkça türbeye çıkan sokaklarda uzun kuyruklar oluştu. Akşam ezanının okunmasıyla vatandaşlar oruçlarını inanışa göre Oruç Baba'nın yaptığı gibi sirke ve ekmek ile açarak dilekleri için dualar ettiler. Fatih Belediyesi de orucunu burada açan vatandaşlara iftariyelik dağıttı.



Hırka-i şerif ziyarete açıldı

Peygamber Efendimiz'in vasiyeti üzerine Veysel Karani Hazretleri'ne bırakılan önemli kutsal emanetlerden biri olan Hırka-i Şerif, Ramazan ayının ilk Cuma günü ziyarete açıldı. Hırka-i Şerif'in ziyarete açılması dolayısıyla Fatih'teki Hırka-i Şerif Camisi bahçesinde düzenlenen törene, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ile çok sayıda vatandaş katıldı. Cami imamı Mustafa Uyar'ın dua okumasının ardından Hırka-i Şerif ziyarete açıldı.


Ziyaret sırasında bazı vatandaşların gözyaşlarını tutamadığı görüldü. Hırka-i Şerif, arife günü ikindi namazına kadar hafta içi 10.00-17.00, hafta sonu 09.00-18.00 saatleri arasında ziyarete açık olacak.



Türbe ve camilere ziyaret

Fatih Belediyesi, her yıl olduğu gibi bu yıl da Fatihliler'i hem Boğaz turuna çıkarıyor, hem de günü birlik Bursa gezisi düzenliyor. Ramazan ayı münasebetiyle bu iki geziye ara verilirken yeni bir gezi başladı. 'Cami ve Türbe Ziyaretleri' Fatihliler Ramazan ayı boyunca İstanbul'un çeşitli yerlerindeki camii ve türbeleri ziyaret edebilecek. Ramazan ayında türbe ve cami ziyaretlerinde bulunmak isteyen Fatihliler hafta içi her gün belediye servisleri tarafından Ramazan'a özel düzenlenen programla, İstanbul'un değişik ilçelerindeki camii ve türbelerini gezebilecek. Ziyaret edilecek güzergahda; Zuhurat Baba Türbesi (Bakırköy), Oruç Baba Türbesi (Topkapı), Yeraltı Camii (Karaköy), Eyüp Sultan Camii (Eyüp) gibi büyük talep gören cami ve türbeler bulunuyor. Geziye katılmak isteyen Fatihliler 0212 521 5353 No'lu telefondan bilgi alıp, kayıtlarını yaptırabilirler.



HASTANEDE İFTAR

Fatih Belediyesi; Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Cerrahpaşa Hastanesi, Bezmialem Vakıf Hastanesi ve Çapa Hastanesi gibi Türkiye'nin en büyük hastanelerinde yatan, tedavi gören hasta yakınlarına da her gün iftar veriyor. Acil servis yakınına kurulan iftar sofralarında, toplam 5 hastanede 2 bine yakın kişi oruç açıyor. Ayrıca anlaşmalı radyo istasyonları vasıtasıyla her gün sadece Fatih'in değil İstanbul'un değişik noktalarında otobüs duraklarında bekleyenlere ve iftar vakti trafikte olanlara iftarlık dağıtıyor.



HER TÜRLÜ TEDBİR ALINDI

Etkinlik alanının dört bir yanında danışma kabinleri yer alıyor. Sağlıkla ilgili endişeye yer vermemek için alan girişinde bir sağlık kabini hizmet veriyor. Ayrıca, akşamları bir ambulans, doktor ve hemşire görev yapıyor. Temizlik için etkinliklere özel kurulan ekip iftar açmak için alana gelen vatandaşlara ve stantlara çöp poşetleri dağıtıyor. Etkinlikler süresince aktif temizlik yanı sıra, programlar sona erdikten sonra genel temizlik yapılarak her gün güne temiz başlanıyor. Güvenliğin temini için zabıta ve emniyet görevlileri haricinde 28 kişiden oluşan bir güvenlik ekibi de alanda görev yapıyor.



TERAVİH SONRASI LİMONATA SERİNLİĞİ

Her gün farklı bir camide teravih namazı sonrası limonata ikramı yapılıyor. Teravihten çıkan Fatihliler cami avlusuna kurulan stantlardan veya geleneksel kıyafetli dağıtıcıların elinden bol bol limonata içebiliyor. Kadir Gecesi'nde ise Fatih, Sultanahmet, Yavuz Selim, Süleymaniye ve Sümbül Efendi camilerinde limonatanın yanı sıra ve lokum ikramı da yapılacak.







#Fatih
#Ramazan
#iftar sofraları
#Fatih Belediyesi
9 yıl önce