|

Ramazan'ı Kur’an'la geçirme mutluluğu

Ukrayna’dan Türkiye’ye getirilerek Erzincan’a yerleştirilen Ahıska Türkleri, öz vatanlarında geçirdikleri ilk Ramazan'da mukabelede bulunmanın, ezan sesiyle yatıp ezan sesiyle kalkmanın mutluluğunu yaşıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/06/2017 Cuma
Güncelleme: 02:40 - 23/06/2017 Cuma
Yeni Şafak
Ramazan'ı Kur’an'la geçirme mutluluğu
Ramazan'ı Kur’an'la geçirme mutluluğu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Kasım 2016’da Ukrayna’dan Türkiye’ye getirilerek Erzincan’ın Üzümlü ilçesine yerleştirilen dördüncü kafiledeki Ahıska Türkleri, öz vatanlarında ilk Ramazan'ı geçiriyor. Ahıska Türkleri, yerleştikleri ilçede ibadetlerini huzur içinde yerine getirebiliyor.

200 KADIN KATILIYOR

Ahıska Türkü kadınlar ise yörede yaşayan diğer hemcinsleri ile bir araya gelip Ramazan geleneği olan mukabelelere katılıyor, Kur’an-ı Kerim tilavetini takip ediyor. Üzümlü Müftülüğü tarafından görevlendirilen kadın din görevlileri eşliğindeki mukabeleye, ilçenin üç ayrı mahallesinden 200’den fazla Ahıska Türkü kadın, hayatlarında ilk kez katılıyor. Kur’an-ı Kerim’in okunduğu mukabelelerde ayrıca görevliler tarafından Ahıska Türkü kadınlara vaaz veriliyor.

İLK KEZ MUKABELE YAPIYORUZ

Ahıska Türkü kadınlardan 63 yaşındaki Halime Aslan Ramazan’da ibadetlerini huzur içinde yapabilmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyleyerek, "Allah hocalarımızdan razı olsun, bizi okutuyorlar. Öz vatanımıza gelmekten çok razıyız. Ezan sesine yatıp, ezan sesiyle kalkıyoruz, Allah’a şükürler olsun. Allah tüm Türk milletinden ve devlet büyüklerimizden razı olsun" diye konuştu.

DEVLET SAHİP ÇIKIYOR

Ahıskalı 29 yaşındaki Fatma Azizova da öz vatanlarında ilk Ramazan'ı geçirdiklerini anımsatarak, "Türkiye’ye geldikten sonra ilk Ramazanımız, ilk mukabelemizi yapıyoruz. Çok şükür hocalarımız, devletimiz bize sahip çıkıyor" dedi.

BİZİM İÇİN KURS AÇILDI

Din görevlileri ile mukabelede bulunmaktan çok mutlu olduğunu söyleyen Azizova, şöyle devam etti: "Ramazan orucumuzu her sene tutup Kur’an okuyorduk ama mukabele olmuyordu. Geldiğimizden beri kurs açıldı. Hiç Kur’an okumayı bilmeyenler bile öğrenip Kur’an okumaya başladı."

#Ramazan
#Kur’an
#Ahıska Türkleri
7 yıl önce