|

Rebîulevvel ile geldi Resul-i Kibriya

Bahardan evvelki dönemi işaret eden Rebîulevvel ayı baharın müjdecisi, çiçeklerin açtığı zamandır.Peygamberimizin doğduğu ve öldüğü gün hakkında muhtelif görüşler varsa da en yaygın kanaate göre doğumu 12 Rebîulevvel 571'dir. Bundan başka Hicret 12 Rebîulevvel 622'de sona ermiş, Efendimiz 12 Rebîulevvel 632'de vefat etmiştir. Yani Efendimiz'in hayatında üç önemli vaka aynı ayın aynı gününe tevafuk etmiştir. Derin Tarih dergisinden Havva Önalan, Rebiuevvel ayının ayrıntılarını meraklıları için yazdı.

Yeni Şafak
11:03 - 19/06/2017 Pazartesi
Güncelleme: 11:08 - 19/06/2017 Pazartesi
Derin Tarih
Rebîulevvel kelimesi 'rebi' kökünden gelir. Rebi' Arapçada 'bahar' anlamındadır.
Rebîulevvel kelimesi 'rebi' kökünden gelir. Rebi' Arapçada 'bahar' anlamındadır.
Ol Rebiulevvel ayın nicesi

On ikinci gice isneyn gicesi

Süleyman Çelebi, Hz. Muhammed (sav) için yazdığı Mevlid'inde doğduğu o mübarek geceyi böyle dökmüş dizelere.

Hz. Muhammed Hicri ayların üçüncüsü olan Rebîulevvel'de dünyayı teşrif buyurmuştur. Bu sebeple bu aya İslam âleminde ayrı bir önem verilir. Rebîulevvel ayı bu yıl 2-31 Ocak tarihlerine denk gelmektedir.

Yahudi bir âlim olan Yasef, kerametlere göre Rebîulevvel 571 Pazartesi günü Son Peygamber'in dünyaya geleceğini önceden biliyordu. Nitekim Mekkelileri Kâbe'nin etrafına toplayarak bu haberi onlara vermişti.

Peygamberimizin doğduğu ve öldüğü gün hakkında muhtelif görüşler varsa da en yaygın kanaate göre doğumu 12 Rebîulevvel 571'dir. Bundan başka Hicret 12 Rebîulevvel 622'de sona ermiş, Efendimiz 12 Rebîulevvel 632'de vefat etmiştir. Yani Efendimiz'in hayatında üç önemli vaka aynı ayın aynı gününe tevafuk etmiştir.

Rebîulevvel kelimesi 'rebi' kökünden gelir. Rebi' Arapçada 'bahar' anlamındadır.

Arapların başlangıçta seneyi dört mevsime ayırdıklarını ve ilk mevsim olarak Sayf'ı, yani yazı kabul ettiklerini biliyoruz. İlkbahara tekabül eden dördüncü mevsime de Rebi' demişlerdi.

Araplar bahar mevsimini Rebîu'ş- Şuhur ve Rebîu'l-Ezmine diye iki kısma ayırırlardı. Rebîu'ş-Şuhur Safer ayını takip eden iki aya işaret eder, Rebiu'l-Ezmine ise bahar ve güz mevsimlerini ifade ederdi.

Bahardan evvelki dönemi işaret eden Rebîulevvel ayı baharın müjdecisi, çiçeklerin açtığı zamandır. Meyvelerin olgunlaştığı zamana da Rebîu's- Sani denilir. Fakat kamerî aylar bir senede Güneş takviminden yaklaşık 11 gün kısa oldukları için bu aylar bahara geldiği gibi sonbahar, ilkbahar, hatta kışa dahi denk gelirlerdi.

Hicri takvimin kullanılmaya başlanması Hz. Muhammed'in (sas) vefatından altı yıl sonraya rastlar. Peygamberimiz döneminde takvim konusunda bazı girişimler olmuşsa da, vefatıyla beraber bürokraside artan ihtiyaçlar da göz önünde bulundurularak Hz. Ömer döneminde bir yapılandırılmaya gidildi.

Çeşitli öneriler arasında Hz. Ali (ra) takvim başlangıcı olarak Hz. Muhammed'in hicretinin sonu, vefatı gibi mühim olayların gerçekleştiği Rebîulevveli teklif etti. Ancak son teklif Hz. Osman'dan (ra) geldi ve Rebîulevvel yerine Muharrem Hicri takvimin ilk ayı kabul edildi.

Bir yönüyle kutlu, bir yönüyle hüzünlü olan bu ayı, kıymet ve mânâsını haiz olarak geçirmeyi diliyoruz.
#Derin Tarih
#Rebiulevvel
#Ramazan
#Hz. Muhammed
7 yıl önce